"Magyarországon már szinte mindenki nemes. Én is. Nárai nevű faluból származó őseim Kőszeg ostroma után kaptak bocskoros nemességet" - merít mélyet a múltban a jobboldal szellemi sorvezetőjének szánt Szent István-terv egyik, 62 éves főfelelőse.

© Dudás Szabolcs
Akinek sorsát mégis inkább kémikusprofesszor apjának viszontagságai befolyásolták. A papát ugyanis a Magyar Közösség elleni koncepciós per kapcsán négy évre becsukták, igaz, a dolgok enyhültével mégiscsak a Központi Kémiai Kutatóintézet igazgatóhelyettese lehetett. A budai József Attila Gimnáziumban érettségiző fiát ma is örömmel tölti el, hogy osztályában alakult az Omega zenekar, "Kóbor János jó barátom is volt". Atyai hatásra mégis vegyésznek jelentkezett Veszprémbe, "ahol voltak apámnak olyan tanítványai, akik segíthettek". A diplomát 1967-ben viszont már Pesten szerezte meg. A hatalom így is csak viszonylagos játékteret enged neki: a rendszerváltásig a Chinoinban az osztályvezetőségig jut, közben azért 1983-ban tudományának doktora lehet. 1990-ben azután beindul: professzori státust is kap az ELTE elméleti kémiai tanszékén, elvállalja a MTESZ elnöki posztját, 1996-tól pedig az MTA főtitkárhelyettesévé emelkedik, 1998-tól már rendes akadémiai tag. Csak a főtitkárság nem sikerül egy évre rá. Búfelejtőül ott az akkor Fidesz-vezetésű oktatási tárca, ahol főosztályvezető lehet, amit 2001-ben helyettes államtitkárságig fokoz. A Professzorok Batthyány Körének elnöksége mellé, közelmúltbeli megalakulása óta, az Orbán Viktor kiagyalta Nemzeti Konzultációs Testületnek is tagja.

"A vitorlázást most hagytam abba, helyette tornázom, körbefutom a tömböt. Van egy kis birtokunk Bicskén. Bioszőlőt termelünk, vagyis nem permetezzük, nem kapáljuk, csak leszedjük" - említi passzióit a valamikor a külkerben dolgozó feleségével és a Pázmány-egyetemen olasz-kommunikáció szakos, 22 éves lányával egy budai lakást birtokló elnök-tanár, akinek 30 esztendős Márton fia "jelenleg Párizsban készíti disszertációját francia nyelvből".

- A napi veszekedések hamar háttérbe szorították, de aligha kétséges, sokszor hallunk még a többnyire az ön nevéhez kapcsolt Szent István-tervről. Öné az ötlet?

- Mi tagadás, 2002 nyarán rossz hangulatban voltam, el is határoztam Kodolányi Gyula barátommal, hogy felvázolunk egy jövőképet, amely egységbe forraszthatja a társadalmat. És akkor a Batthyány Kör akkori elnöke, Pálinkás József meghívta Orbán Viktort, aki azzal rukkolt elő, hogy készítsük el a Szent István-tervet, és rajzoljunk jövőképet az országnak. Felálltam, és mondtam, mennyire örülök, ugyanerre gondoltunk mi is.

- Az ön munkáját dicséri az a máris sokat emlegetett rész, ahol kimondják, hogy a vallásos, istenfélő emberek egészségesebbek és harmonikusabbak másoknál?

- Erre a felismerésre Kopp Máriáék jutottak. De az ehhez vezető felmérésben nem az a döntő, hogy valaki higgyen Istenben, hanem hogy legyenek a közvetlen környezeten túlmutató távlati céljai, tervei. Egyszer összekoccantunk egy kocsival, amelyet egy diszkóba tartó fiú vezetett. A feleségem megkérdezte, nem fél, hogy a nagy hangricsajban hamar tönkremegy a hallása? Mi lesz vele 35 évesen? Az volt a válasz, hogy addig nem is akar élni. Na már most, ha ilyenből sok van, az nagyon nagy baj.

- Ha autós kalandja volt, akkor biztosan nem a munkahelyére tartott. Mert oda - apja példáját követve -, úgy tudjuk, gyalog jár. Követte őt a szakmájában is. A fiúk, az összehasonlítást elkerülendő, többnyire mást csinálnak. Ön semmiben nem akart különbözni?

- Kezdetben, huszonévesen, bevallom, még le is néztem kissé a tudományos eredményeit. Csak ennyiszer idézik? Neki persze nem mondtam. De volt, amiben más voltam. Ő kimondta mindig, ami a szívét nyomta. Ezzel szemben én óvatos maradtam. Körbekorcsolyáztam ugyan a rendelkezésemre álló területet, de soha nem mentem el a kerítésig.

A portré második része (Oldaltörés)

- Feleséget viszont nagyon hasonló módon választottak. Legalábbis édesapja is, ön is az egykor nemesi rangot jelző y-nal végződő nevű leányokat vezettek az oltárhoz.

- Bennem is megvolt, hogy milyen körbe tartozom, és hogy innen szeretnék párt magamnak. Odahaza attól féltek, hogy beleszeretek egy külföldi leányba, és elmegyek. Volt rá okuk, mert valóban beleestem egy németországi leányzóba. Végül azonban nem mentem el. Én azt akartam, jöjjön ő ide, de ezt nem óhajtotta. Mire megmakacsoltam magam. Mert semmi pénzért nem tudnék elmenni innen. Számomra első a haza.

- Azért párválasztásnál talán mégsem ez az egyetlen szempont...

- Vannak elméleteim a domináns és szubordináns kapcsolatáról. Merthogy domináns dominánssal nem jön össze, de alárendelt sem egy másik alárendelttel...

- Mi lesz, ha ezt a felesége is elolvassa?

- Szerintem ő öntudatlanul is olyasvalakit óhajtott társnak, aki eligazítja, és a főbb dolgokban segít neki. Egy biztos: ha én nem lennék, nehezebb lett volna a sorsa. Persze más szempontból ez azért fordítva is igaz.

- Társadalmilag sokáig nem akart dominálni, 1990-től viszont beindította a rakétákat: akadémikus, akadémiai főtitkárhelyettes lett. Aztán egyszer csak bevállalt egy minisztériumi főosztály-vezetőséget. Megsértődött, hogy nem önt választották főtitkárnak?

- Persze néztek sokan, hogy akadémikusként rangomon aluli beosztást vállalok. De akartam csinálni. És csináltam is. Én hoztam össze a tudományágak felsorolásáról szóló kormányrendeletet, amire kifejezetten büszke vagyok. Nem azért, mert annyira jó, hanem hogy sikerült elfogadtatnom azt, amin már két éve hiába vitatkoztak.

- Végül nem ment vissza a tudományba, inkább a Batthyány Kör elnöke lett. Fidesz-tag is?

- Igen, 2002 óta. Ami persze, tudom, az elnöki poszttal már nem igazán vág egybe, nem is tudom, hogy lesz a jövőben, de akkor azt mondtam: baj van, be kell lépni.

- Ha együtt a hatalomba jutnak, mit képvisel majd, merre változzék a világ?

- Agresszív anyagi fogyasztásvágyunkat vissza kell szorítani, mert a föld véges. Vagyis ne azzal legyek nagy ember, hogy van egy drága járgányom, hanem hogy, mondjuk, jól kuglizom, vagy szeretnek a lányok. Ez nem jár túlzott fogyasztással, viszont sok lelki energiát ad.

- Azért, ha jól tudjuk, tart kocsit...

- Hogyne. Mert nem vagyok elég erős ahhoz, hogy eladjam.

- Harcol az úgymond konzumidiotizmus ellen. Mégis, milyen szempont alapján vásárol?

- Feleségem azt nézi, olcsó legyen. Én azt, hogy jó. De keveset vásárolok, és keveset is fogyasztok. Ha viszont igen, akkor a legjobb minőséget. A mostani áru két éven belül úgyis szétmegy, nem úgy, mint a 22 éve vásárolt cipőm, amit ma is hordok.

- Hát ma főként inkább az élelmiszereket tartósítják. A sok vegyszer okán is szelektál?

- Én nem félek ettől, bár az allergiás esetek száma valóban emelkedik. Tény, hogy legalább ötszáz olyan vegyszer kerül ma a szervezetünkbe, amit száz éve még senki sem ismert. De legalább ennyire problematikus a divatba jött túlzott mosakodás. Az is káros.

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

„Nem kapok levegőt!” – újabb részletek derültek ki Hasogdzsi meggyilkolásáról

„Nem kapok levegőt!” – újabb részletek derültek ki Hasogdzsi meggyilkolásáról

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Orbán Viktor megmutatta az adventi koszorújukat (fotó)

Orbán Viktor megmutatta az adventi koszorújukat (fotó)

Ilyet még nem látott: árkot és kazánt szenteltek Magyarországon

Ilyet még nem látott: árkot és kazánt szenteltek Magyarországon