Tetszett a cikk?

"Már azt is rosszul tűröm, ha valakit az utcán szabálytalankodni látok, olyankor azonnal szolgálatba helyezem magam, és intézkedem" - jelzi, mennyire született zsaru az utóbbi időben az ügyészség célkeresztjébe került, de leginkább a K&H-s Kulcsár Attila bécsi elfogásánál ismertté lett 36 éves rendőrtiszt.

© Végel Dániel
Persze hogyan is lehetne másként, hisz már a szombathelyi illetőségű papa is bűnügyi nyomozó és közrendvédelmi specialista volt, egyébként is: "nagyon apás voltam". Így egyenes út vezetett a pesti rendőrtiszti főiskolára, ahol, mivel "az erőszakos ügyek nem vonzottak", 1993-ban "a gazdaságvédelmi területre indultam".

Hamar felfedezik: egy évre rá kiemelt főnyomozó az országos főkapitányság pénzmosás elleni alosztályán, két évre rá pedig már ő a főnök. Mindemellett van ideje és energiája a szegedi jogi egyetem látogatására, sőt ott szerzett diplomáját európai jogi szakjogászoklevéllel übereli. Ezt már a főnökség sem nézheti tétlenül: 1998 novemberétől az időközben megalakult Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságon igazgatja a pénzmosás elleni szekciót. Emellett a pénzmosás, illetve a szervezett bűnözés tárgyában tett tanulmányutak keretében járja az e tekintetben legfejlettebb világrészeket.

Aztán 2003-ban beüt a ménkű: az ügyészség vesztegetéssel vádolja. Főnökei azonban kiállnak mellette, sőt: 2004 nyarától dafke ő vezetheti az ORFK-n a Nemzeti Nyomozó Iroda felderítő osztályát. Az ügyészség azonban nem adja fel: vádjai nyomán 2004 októberétől rendelkezési állományba kényszerül. A meccs idén januárban a bíróság előtt folytatódik: első fokon ugyan felmentik, ám a vád képviselője fellebbez, és mint azóta kiderült, van további muníciójuk.

"Röplabdában ifjúsági válogatott is voltam. Mára a kerékpározás és a konditerem maradt." A máig nőtlen főrendőrnek azért mostanában nyilván több ideje jut élettársára és gyerekeikre, a hároméves Marcellre, valamint a kilenc hónapos Michelle-re, akik az angyalföldi panelházi lakásban azon is izgulhatnak, mikor készül el a családfő nagydoktori dolgozata.

- Mit iszik? Természetesen a HVG vendége...

- Szó sem lehet róla. Inkább én hívom meg magukat.

- Akkor természetesen nálunk sem lehet szó róla. De hagyjuk is ezt a manapság súlyosbító körülményként értelmezett kínálgatást! Sokakat állíthatott érzelmileg maga mellé, amikor úgy másfél éve, szembekerülve az ügyészség gyanújával, a tévé nyilvánossága előtt elpityeredett. Nem vonva kétségbe a férfikönnyek őszinteségét, az egész mégiscsak olyan volt, akár egy jól vasalt hollywoodi zsarusztori. Spontán ellágyulás volt?

- Háromórás kihallgatás után léptem a kamerák elé, előtte napokon át nem aludtam. Mit csináljak, eltörött a mécses. Amúgy is elég érzékeny vagyok, nehezen teszem túl magam bizonyos dolgokon. Hamar láthatóvá válnak rajtam az érzelmeim.

- Jó: fáradt volt, ideges, meg minden, de mégis, mi volt az utolsó csepp a pohárban? Rájött, hogy vége a karrierálmainak? Hogy egy főrendőrrel is megeshet ez?

- Az első a tehetetlenség volt. És az új szituáció, hogy engem gyanúsítottként hallgattak ki. Hogy azokkal a praktikákkal szembesültem, amelyeket én szoktam alkalmazni.

- Tényleg, milyen érzés a másik oldalon ülni? Aki kihallgatta, kollegiális volt?

- Egy percig sem éreztem, hogy például Túri András ügyész úr valamennyire is becsülte volna eddigi munkámat. Sőt azt érzékeltette éppen: a szaktudásomnak köszönhetően tudtam elkövetni, amikkel vádolt.

- Lelkünk egyik fele hisz önnek, a másik meg azt mondja: naná, majd pont nekünk tesz töredelmes, beismerő vallomást. Ha bemegy a Teve utcába, milyen a hangulat?

- Talán soha nem köszöntek még rám ilyen sokan és ilyen kedvesen, és soha nem láttam még ennyi tiszteletet a kollégák szemében, mint amióta ez az ügy folyik.

- Látja, ezt meg kellene köszönnie az ügyészségnek. Egyébként miképp értékeli a küzdelmet: izgalmas szellemi csörtének avagy élethalálharcnak?

- Nem vagyunk azonos helyzetben. A nekem kedvező elsőfokú ítélet után is azt mondták az ügyészségen: mi tudjuk, hogy M. Cs. bűnöző, legfeljebb a bíróság ítélte meg másként a dolgokat... Majdhogynem azt mondták: nem szép, hogy a bíróság így ítélkezett.

A portré második részéhez kattintson ide (Oldaltörés)

- Mi volna, ha az utcán szembetalálkozna Túri ügyész úrral? Köszönne? Megpróbálna szóba elegyedni vele? Avagy sietve átmenne a túloldalra?

- Sokat gondolkodtam magam is, milyen lenne egy ilyen találkozás. Arra jutottam, hogy amikor már nem tudnám visszafogni magam, akkor tényleg átmennék az utca másik oldalára. Egyelőre még nem.

- A nyugalom megőrzésében nyilván sokat segít az otthoni háttér. Ami nem egészen egyértelmű. Nekünk írott önéletrajzában ugyanis nőtlennek jelezte státusát, máshol viszont házasként szerepelt. Meg ott a két gyerek is. Legalább ezt rendbe tehetnénk...

- Soha nem voltam nős. Mindig is élettársi kapcsolatban éltünk. Mondjam, hogy nekem szerencsém volt, mert a barátnőm megérti a helyzetet?

- Talán nem jogosulatlan a kérdés: esetleg még örül is, hogy így takarékra állították?

- Bizony voltunk már mi is közel ahhoz, hogy szakadjon a húr, így aztán most magában nyilván örül. De nekem azt mondta, ilyen áron nem. Inkább dolgozzak éjfélig.

- Olyan világban dolgozik, ahol a kimondott szónak nem mindig van aranyfedezete. Ön például olykor kénytelen együtt inni, haverkodni célszemélyeivel - már a bizalom megnyerése okán is. Mosolyog a szemükbe, miközben gyűlöli őket?

- Nem gyűlölök én senkit. Persze tapasztaltam, hogy sok rendőr és ügyész nem szereti az elkövetőket. De könyörgöm, ha ők nem lennének, nem lenne munkánk. Ez olyan, mint amikor a pincér nem kedveli a vendéget. Aki velünk szemben ül, az esetleg valóban elkövetett valamit, amit rá kell bizonyítani, és meg kell érte büntetni. De ezzel kész, punktum.

- Leghíresebb ügyfele, Kulcsár Attila igen barátian beszél önről!? Hogyan látja ön: tanulatlan balfácánról van szó, akit valakik felhasználtak? Vagy pénzügyi zseniről, aki képes volt nemzetközi bankvezéreket is az ujja köré csavarni?

- Ha az intelligenciát azon mérik, ki hogyan képes megtalálni az emberekkel a megfelelő hangot, akkor ő intelligens. Mert jól csinálta: soha nem volt tolakodó, mégis mindvégig meggyőző. Gondolom, ma is az. Csak most épp másokat igyekszik meggyőzni...

- Hát ha ő eléggé meggyőző lesz, ön megválhat szeretett testületétől. Melyik, a testülettől kiutált sztártársát követné? Magánzsaru lesz, mint a Papa? Politikus, mint az "életes" Doszpot? Kampánymenedzser, mint a nyírfás-defendes Földi?

- Sokat kellene érnem vagy öregednem ezekhez. Még túl fiatal vagyok. Persze ha elmarasztalnak, nyomban leszerelek. Az ítélettől függően akár ügyvédként is dolgozhatnék.

- Miért éppen ügyvédként? A diplomájával akár ügyész is lehetne!?

- Pillanatnyilag aligha szeretnék az ügyészség kötelékében dolgozni. Az a szervezet a mai valójában nekem nem felelne meg.

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Apple szerint azért perli őket az Epic Games, hogy reklámozza a Fortnite-ot

Az Apple szerint azért perli őket az Epic Games, hogy reklámozza a Fortnite-ot

Csinált a Mozilla egy új bővítményt, ön is segíthet rendet tenni a YouTube-on

Csinált a Mozilla egy új bővítményt, ön is segíthet rendet tenni a YouTube-on

Megvan, mennyibe kerül a PlayStation 5, és az is, mikortól lesz kapható

Megvan, mennyibe kerül a PlayStation 5, és az is, mikortól lesz kapható