Tetszett a cikk?

Amíg az MDF legfőbb baja továbbra is az, hogy közelednek a választások, s a párt nap mint nap hangoztatott megőrzendő önállósága a csekély támogatottság birtokában egyre komolytalanabbnak hangzik, a kereszténydemokratákat cseppet sem zavarja, hogy a Fidesz rég erodálta a különutas eszmét. Ők elfogadják a közös pártlistát és a közös jelölteket. Csak épp az a kérdés, kire lehet inkább szüksége Orbánnak a választásokkor: a Békejobb 2000-hez csatlakozott, így a Fidesz belső köreiben az utóbbi időkig ingatagnak tartott, ma már Semjén Zsolt fémjelezte Kereszténydemokrata Néppártra (KDNP), vagy pedig az Orbánt mindenben kiszolgáló, masszív társutas Harrach Péterhez köthető Magyar Kereszténydemokrata Szövetségre.

© Végel Dániel
A válasz nem magától értetődő. Kiváltképp azután, hogy Harmadik Út néven összeállt Csurka István MIÉP-je a Jobbik Magyarország mozgalommal, s erősen nacionalista, antikommunista, szélsőjobboldali programmal kívánnak a parlamentbe jutni. Ha hinni lehet a pártvezetők nyilatkozatainak, a végső lökést ehhez a román EU-csatlakozás Fidesz általi parlamenti megszavazása adta. Ez új helyzetet teremtett a jobboldalon. Hiszen ha emlékszünk, Csurkáék 2002-ben elvitték a szavazatok több mint 4 százalékát, de mivel a törvényhozás falain kívül maradtak, voltaképpen megakadályozták Orbán hatalmon maradását. Így a Semjén-féle KDNP támogatása akár megoldást is jelenthet a Fidesz stratégái számára. Már és amennyiben Semjénék folytatják azt a politizálást, amelyre egy lapinterjúban épp Harrach tett célzást, hogy a KDNP szélsőjobbról versenyez a Harmadik Úttal.

Úgy tetszik, ez egyáltalán nem áll távol a Fidesz parlamenti padsorában ülő Semjéntől és követőitől - lásd Semjénnek a püspökök kedvében járó provokatív megjegyzéseit például az abortuszellenességről, a szexuális másság tagadásáról, vagy arról, hogy hatalomra jutása esetén pártja az egyházi esküvőt törvényesnek ismerné el. Ő mindenesetre alkalmasnak látszik arra, hogy megnyugodjanak a katolikus egyházi vezető körök: ha kell egyáltalán, ő megfelelő közvetítő és érdekérvényesítő lehet. Mi másra, mint erre vonatkozhat Harrach azon megjegyzése, miszerint a KDNP a püspöki kar igényeinek hűséges kiszolgálója. Az mindenesetre esélyes forgatókönyvnek látszik, hogy egy szolgai módon viselkedő KDNP-t a Fidesz fölhasználjon a szélsőjobboldali szavazatok begyűjtésére.

Vagyis pillanatnyilag azok az igazi kereszténydemokraták Orbán számára, akik elhitetik a közvéleménnyel, hogy a Fidesztől jobbra állnak, de már pártelnevezésük is szalonképes Európában. Ezzel eleve többre juthatnak Csurkáéknál, és megoldhatják néhány hezitáló MDF-es számára is a menni vagy maradni felemás helyzetét, amint erre Gémesi György elnökségi tag múlt heti bejelentéséből következtetni lehet.

Meglepetés lenne, ha Semjén KDNP-je nem játszaná el a fentiek szerint neki kiosztott szerepet, hiszen az az érintettek számára valódi bónusz. Talán csak Harrachnak és Csurkának nem.

MOHAI V. LAJOS

(A szerző újságíró)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!