Tetszett a cikk?

A Hamász földcsuszamlásszerű győzelme nyomán új helyzet jött létre a Közel-Keleten. Az izraeli vezetők egyelőre kivárnak, a Hamász viszont már jelezte, a cél változatlan: a zsidó állam likvidálása. Az első izraeli reakciókról kérdezte a hvg.hu tudósítója Tomi Lapidot, a liberális Sinui (Változás) párt magyar származású -, s most távozó - vezetőjét.

hvg.hu: Mit jelent Izrael számára a Hamász győzelme?

Tomi Lapid: Meglepetés volt, egyszersmind súlyos csapás a békefolyamatra, és ez megerősítheti az izraeli jobboldalt. Ők mindig is azt állították, hogy a palesztinok nem keresik a békét. Most egy demokratikus választás eredményeként egy terrorista szervezetet választottak meg többségi kormányzásra. Egy demokratikus folyamat révén olyan szervezet győzött, amelynek célja Izrael elpusztítása. A Hamásszal Izrael nem fog tudni tárgyalni.

hvg.hu: Ha lemondana a terrorról, akkor sem? Elvégre egykor a Fatah is a terrorral indult.

T. L.: A Fatah is a terrorral indított, és eltartott húsz évig, amíg megváltoztatták az álláspontjukat, akkor sem teljesen, de legalább részben. Lehet, hogy megint várnunk kell húsz évig? Mindenesetre nagyon rosszul állnak a dolgok. Az egész világban elítélték a történteket. Ha a Hamász lemondana a terrorról, akkor az már nem is a Hamász lenne.

hvg.hu: Nem a Fatah korruptsága okozta ezt az eredményt? Talán inkább ellenük szavaztak, mintsem a Hamasz mellett?

T. L.: Valószínűleg a Fatah korrupciós botrányai vezettek a gyászos eredményhez, de tisztában kellett volna lenniük ennek a lépésnek a következményeivel, azzal, hogy a békefolyamat talán hosszú évekre leáll.

hvg.hu: Mit tehet most az izraeli vezetés? Elvégre egy demokratikus választás eredményéről van szó.

T. L.: Mi most nem teszünk semmit, várjuk, hogy mi történik. Az a legszomorúbb az egészben, hogy a választási eredmények alapján a palesztin nép nem akar békét, demokráciát és két államot. Ezzel a nép azt mondta ki, hogy lemond a békefolyamatról. Mindez elsősorban a palesztinok számára tragédia.

hvg.hu: A Fatah egy része Izraelt vádolja, szerintük ha többet segítettek volna, akkor más lett volna az eredmény. Erről mit gondol?

T. L.: Nyilvánvaló volt, hogy ezt fogják mondani, pedig mi nagyon nagy engedményt tettünk nekik. Saron egyoldalúan kivonult Gázából, nemrég Olmert megígérte, hogy folytatja a kivonulást a területekről, vagyis mindent elkövettünk annak érdekében, hogy Mahmúd Abbász győzzön. Szerintem propagandaszempontból Izrael ma nagy győzelmet aratott, mert bebizonyosodott, hogy a terror hívei mekkora erőt képviselnek. De nem megyünk sokra ezzel a „győzelemmel”. Jobb lett volna, ha az ellenkezője bizonyosodott volna be, és a választás a béke felé tett volna egy nagy lépést.

Shiri Zsuzsa / Jeruzsálem

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A Hamász kormányalakítási tárgyalásokat tervez a Fatahhal

A palesztin választások valószínű győztese, a Hamász tárgyalásokat tervez az eddig kormányzó Fatah párttal politikai partnerkapcsolatok kiépítéséről, kormányalakításról – közölte csütörtökön a radikális iszlámista palesztin szervezet listavezetője.

MTI Világ

Izrael arra számít, hogy a Hamász nyer

Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő utasította munkatársait, hogy dolgozzanak ki cselekvési terveket arra a mind valószínűbbnek tűnő esetre, ha a Hamász radikális palesztin szervezet olyan jól szerepelne a küszöbön álló palesztin parlamenti választásokon, hogy csatlakozhatna a palesztinok új kormányához.

Íme a hatos lottó nyerőszámai

Íme a hatos lottó nyerőszámai

Német védelmi miniszter: A Kreml akciói fenyegetést jelentenek Európára

Német védelmi miniszter: A Kreml akciói fenyegetést jelentenek Európára

Ebben a 45 éves törökbálinti Trabiban csak 45 ezer kilométer van

Ebben a 45 éves törökbálinti Trabiban csak 45 ezer kilométer van