szerző:
hvg.hu

Az Orbán-kormány egynémely – joggal bírált – lépése kapcsán sokat hallottuk a hatalmon lévő Fidesz ellenzékétől, milyen csúnya dolog a klientúra-építés, a vízfejű államigazgatás. De bársonyszékbe jutván, az MSZP-SZDSZ koalíció második ciklusában nem sokat tett ígéretei beváltásért.

A jelenlegi koalíció, pár húzásával, még az oly sokat szidott Viktoron is túltett. A köztisztviselők száma 5000-rel, a közalkalmazottaké 1100-zal több, mint 2002-ben. Ezek már a KSH legfrissebb adatai. Melyeket nehezen lehet cáfolni, hiszen a Statisztikai Hivatal elnöki székében a jelenlegi hatalom kinevezettje ül.
 
És hiába vannak többen, a hivatal ugyanolyan lassú, tohonya és inkompetens, mint négy éve. Ha már az ország vezetőinek nem volt bátorsága a korábbi, alacsonyabb létszám mellett is fölösleges bürokrata-hadosztályok leszerelésére, akkor minek kellett tovább gyarapítani az aktakukac léhűtők seregét? Mert hatása csak annyi, hogy tovább nehezíti a reformoknak talán mégiscsak nekivágó új kabinet dolgát. 
 
Mindenesetre kíváncsian várjuk, hogyan fogja a fenti fejleményeket magyarázni bázisának a parlamenti küszöb hűvösebb felén imbolygó SZDSZ. Az a párt, amely az olcsó állam tántoríthatatlan híve, a közkiadások csökkentésének élharcosa. A liberálisok nemhogy saját holdudvaruk mohóságát, de még partnerük őket is sértő ambícióit sem tudták visszafogni.

A kormányzat jelezte: egymilliárdot fordít a Nemzeti Fejlesztési Terv régiós tanácsadói csapatának kistafírozására. Csinálja ezt annak dacára, hogy a törvényhozás – a kisebbik kormánypárt segítségével – visszadobta az ötletet. Mi több, a Tisztelt Ház az ügyért felelős Baráth Etele miniszternek e témával kapcsolatos interpellációra adott válaszát is leszavazta. De egy zárszámadási kiskapu révén mégiscsak lesz kétszáz, adópénzből fizetett álláshely – és hozzá nyilván szolgálati autó, benzinpénz, iroda, mobiltelefon, ahogy dukál.
 
A tisztesség keretein belül nem érthető, az információs szupersztráda korában, amikor a pályázati ív egy gombnyomással letölthető, segítséget pedig drótposta, fax és telefon révén gyorsan kérhetünk a hivataltól, ugyan mi szükség, “házhoz jövő” tanácsadókra. Vajon miért lett ilyen fontos ez a szavazófülkék összeszerelésének előestéjén? A feltételezés, hogy a kormány a holdudvarát erősíti, álcázott kampányaktivistákat verbuvál, finoman szólva nem alap nélküli.
 
De nincs semmi új a busásan díjazott, kampányszagú tanácsadóságban. Az udvartartásnak nem elég a párthivatal, bónusz stallum is kell. Lett nálunk már kormány-főtanácsadóból múzeumigazgató, szakkollégista haverből APEH-elnök, kampánycégből állami reklámbeszállító. Csak rossz szájízt hagy maga után, hogy most azok teszik ugyanezt, akik korábban hatalmas dühvel támadták a narancssárga korrupciót. Úgy tűnik, ha a szegfűhöz tűzdelnek bankjegyeket, és nem a narancsültetvény mellé, ha  a szabad madárból lesz szarka, nem a turulmadárból, az már nem fáj annyira. Hát lehet, hogy nekünk se fog, ha ez a kormány is megbukik.  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek

Tavaly 459 ezer órát ültek dugóban a németek

Hétfőig kell dönteniük a Honvédkórház dolgozóinak, vállalják-e a honvédelmi státuszt

Hétfőig kell dönteniük a Honvédkórház dolgozóinak, vállalják-e a honvédelmi státuszt

Kiengedték a kórházból Niki Laudát

Kiengedték a kórházból Niki Laudát

Székely János püspök: Méltányos volna a családi pótlék emelése

Székely János püspök: Méltányos volna a családi pótlék emelése

Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"

Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"

Citromleveket vizsgált a Nébih, és megmondta, melyik a tuti

Citromleveket vizsgált a Nébih, és megmondta, melyik a tuti