Tetszett a cikk?

Visszaélések tarkítják a kopogtatócédulák gyűjtését, de a postai úton beküldött „távajánlás” sem nyugtatna meg mindenkit. A magyar voksolási hagyományok nem igazán erősítik a választási rendszerbe vetett bizalmat.

Kispártok jelöltjei napok óta háborognak, mert szerintük a “nagy testvérek” sunyi módon lenyúlják ajánlószelvényeiket. Csapody Miklós MDF-es képviselő bejelentést tett a XI. kerületi rendőrkapitányságon, mert a Fidesz aktivistái visszaéltek a nevével, amikor ajánlószelvényeket gyűjtöttek. Ugyanezt állítja a Jobbik, melynek szombathelyi elnöke úgy véli, fideszes aktivisták a MIÉP-Jobbik nevében már napok óta kopogtatócédulákat gyűjtenek a szavazásra jogosult lakosságtól.

A legnagyobb ellenzéki párt kritikusai (már ha a vádak igazak) joggal mondhatják, a szerver-és vizslagate után itt kopogtat a “fehércédulás” választási botrány. De a Munkáspárt közleménye arról tanúskodik, a szocik sem különbek a Deákné vásznánál. A szervezet “felháborítónak és kicsinyesnek tartja azt is, hogy szimpatizáns választóinak jelzései szerint MSZP-aktivisták Budapesten és több más helyen is az országban baloldaliak, nyugdíjasok körében megtévesztően azt mondják az embereknek, hogy ők a Munkáspárt részére is gyűjtik a kopogtatót’”.

Kezdjük azzal, hogy - akárcsak a különböző színezetű pártaktivisták megverésénél - itt sem tudhatjuk a vizsgálat lezárásáig, hogy pontosan mi történt és az esetleges visszaélésekről tud(hat)tak-e a nagypártok politikusai. De két dolog biztos: súlyos etikai károkozásnak minősül, ha beigazolódik, hogy nagyok törvénytelen eszközökkel is megpróbálják a „kicsiket” a partvonalon kívülre rugdosni, Ugyanakkor a megszületése óta bírálatok pergőtüzében álló jelöltajánlási szisztéma részleges korrekcióján is el kéne gondolkodni.

Szögezzük le: a főleg kispártok által sugallt teljes vagy nagymértékű kopogtatócédula-stop irreális. Valamilyen szelekciós gát kell, amely megakadályozza, hogy a szavazás - senki által nem támogatott önjelöltek tömege miatt - parttalanná váljon. A legtöbb kifogás a jelöltek “talpasainak” sokak által zaklatásként felfogott cédulagyűjtő házalása miatt éri a rendszert. Nyilván egyszerűbb lenne, ha a kiküldött szelvényt a mellékelt borítékba téve, díjmentes ajánlott levélként adhatná fel a polgár, kedvenc helyi politikusa címére. Persze a távajánlás sem lenne „vádaskodás-biztos”, akkor a Postát vádolhatja a mindenkori ellenzék, hogy a kormányleváltó szándékú cédulák nem érkeznek meg a megadott címre. És azért valljuk be, nem árt az óvatosság abban az országban, ahol – az utóbbi néhány évet leszámítva – a voksolás megyeházán leitatott bocskoros nemesek megvásárolt szavazatát, csendőrtollas nyíltszavazást, egypárti Népfront-kampányt jelentett,.

Ne hibáztassuk tehát csak a politikusokat. Van néhány százezer honfitársunk, aki három nagyfröccs (vagy két feles) után annak a jelöltnek szignálja papírját, aki hamarabb lép oda mellé a kocsma söntéspultjához. Csakhogy ez a rendszer a jelek szerint éppúgy túléli a kritikákat, mint a kampánycsend nevű tömény ostobaság. Pedig az utóbbit jóval könnyebb lenne megszüntetni. Mindenki tudja, hogy ezt senki nem tartja be: a pártok az “ebzárlat” ideje alatt vígan mozgósítják-fuvarozzák szimpatizánsaikat. De eltörölni mégsem szeretnék. Így aztán kampány idején tele az ország tolvajt kiabáló zsebesekkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A volt brit nagykövet ismét magyarul szavalt – videó

A volt brit nagykövet ismét magyarul szavalt – videó

Marabu Féknyúz: Nyuszika és a sapka

Marabu Féknyúz: Nyuszika és a sapka

Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet

Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet