Kétségtelenül a harmadik magyar köztársaság legmélyebb válságát éljük napjainkban. Az események szemmel láthatóan teljesen meglepték a politikai elitet, a kormányzó pártokat és az ellenzéket egyaránt, csakúgy, mint 1956 októberében, melynek méltóságteljes ünneplése, mely eddig sem ígérkezett problémamentesnek, most még nehezebb lesz a kormánynak.

© AP
A tombolássá fajuló, bár szerencsére emberéletet nem követelő tüntetéssorozatot Gyurcsány Ferenc „titkos beszéde” váltotta ki, amely május huszonhatodikán hangzott el a az MSZP vezetői és országgyűlési képviselői előtt.  Gyurcsány beszéde trágár volt, elképesztően cinikus és brutálisan őszinte. Két, legsúlyosabb megállapítása úgy foglalható össze, hogy az előző ciklusban „nem csináltunk semmit”, viszont a választás előtti másfél évben „hazudtunk reggel, este és éjjel”. (Az MSZP de facto vezetője a múlt árnyaival viaskodik: ki ne emlékezne az 1956-os önkritikára: „hazudtunk reggel, délben, este, hazudtunk minden hullámhosszon”?)

Az MSZP vezetői most erényt próbálnak faragni Gyurcsány Ferenc őszinteségéből. Igyekezetük azonban megkésett, elsősorban azért, mert a tömegek tisztában vannak vele: a miniszterelnök nem nekik címezte a beszédét, hanem a kiválasztott keveseknek, a politikai elit szocialista párti tagjainak, akiket ugyan hazugnak, késlekedőnek és tehetetlennek nevezett, de csak bizalmas körben.

Emiatt állt elő az a „morális válság”, amelyet Sólyom László államfő hangsúlyozott beszédében. Gyurcsány a megnyert választások után is kiállhatott volna a nagyközönség elé, hogy szalonképesebb stílusban, de ugyanezt elmondja, vagyis hogy a megszorítások és a reformok elkerülhetetlenek, s „növeli, ki elfedi a bajt”. Ekkor sem lett volna egyszerű arra a kérdésre válaszolnia, hogy ha ilyen világos volt a számára a magyar társadalom és gazdaság diagnózisa, miért nem szorgalmazta, illetve alkalmazta a terápiát miniszterként, a Medgyessy-kormány tagjaként, majd palotaforradalom révén – formálisan legitim módon, de kétes körülmények között – hatalomra jutott miniszterelnökként.

A kiszivárgott „titkos beszéd” azonban mérhetetlenül feldühítette a tömegeket, akiket amúgy is frusztráltak a gazdasági megszorító intézkedések, a „koraszülött jóléti állam” racionálisan megindokolt „kegyes halála” miatt. A választók jó része, még azok közül is, akik áprilisban az MSZP-re szavaztak, Gyurcsány Ferenccel csak abban az esetben tudtak volna megbarátkozni, ha a választási programjában meghirdetett népszerű célokat, vagy legalábbis azok egy részét megvalósítja, és visszahoz valamit a Kádár-korszak jólétéből és létbiztonságából. Ennek azonban épp az ellenkezőjét ígéri most.

Ráadásul az egykori KISZ-titkár, majd sikeres, bár kétes üzletekbe bonyolódó üzletember, mindeddig az „új baloldal” kelet-európai prototípusa, habozás nélkül tesz cinikus kijelentéseket, amelyekhez hasonlók a történelemben már több ízben is vörös posztónak bizonyultak a tömegek számára. (Csak kettőt idézek itt fel, az egyik Mária Antoinetté : „ha a népnek nincs kenyere, egyen kalácsot”. Guizot, Lajos Fülöp 1848-ban elkergetett miniszterelnöke pedig ezt tanácsolta a népnek: „Gazdagodjatok meg!”)

A fejlemények tükrében egyáltalán nem meglepő, hogy a „szocialista mandarinok” többsége 2004 augusztusában azt szerette volna, hogy a mindenképpen meneszteni kívánt Medgyessy Pétert Kiss Péter váltsa fel. "Gyurcsány, brrr!”, mondogatták egymás közt, de aztán hagyták magukat meggyőzni. Az MSZP tizenkilencre lapot húzott, és bejött neki: megnyerte az országgyűlési választásokat, nagyobb fölénnyel, mint 2002-ben. Gyurcsány, másfél évi tétlenkedés után munkához látott, adót és járulékot emelt, ígéretével ellentétesen jelezte: bevezetik a tandíjat és vizitdíjat. Minden módon megcsapolja a jövedelmeket, hogy szanálja az államháztartást és törlessze az adósságot, úgy, ahogy ezt Brüsszel elvárja tőlünk.

A „Gyurcsány-csomagból” egyelőre csak a megszorító intézkedések látszanak, viszont ködbe vesznek a reformok, az euró bevezetése, s mindaz a jó, amit Magyarország számára az Európai Unióhoz való csatlakozás ígért. Ahhoz, hogy a társadalom bianco csekket adjon a miniszterelnöknek, bíznia kellene személy szerint benne és a pártjában, illetve a kormányzó koalícióban. Ám mára elillant a társadalom rokonszenve és támogatása, a közvélemény jelentős része kihátrált a kormány mögül. A csalódottság átterjedt az 1989-90-es rendszerváltásra, s ha ez a trend folytatódik, a demokrácia alapvető értékei kerülnek veszélybe.

Az MSZP képviselői most egy emberként felsorakoztak Gyurcsány mögött, „futnak a pénzük után”, ez nyilvánvaló. Orbán Viktor tartózkodó álláspontot foglal el: támogatja ugyan a tiltakozásokat, de tart az események további elfajulásától. Úgy tűnik, van is mitől: nem sok jót ígér, hogy Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye nevű irredenta szervezet Pozsonyból nemrég kiutasított vezetője volt a Szabadság téren a legbefolyásosabb politikus. A rendőrök és a tüntetők csatája közben Hegedűs Lóránd utasítására megkondultak a Szabadság téren a református templom harangjai, a nemzeti színű zászlók mellett Árpád-sávosak tűntek fel, és megrongálták a szovjet hősi emlékművet.

Bármilyen csábító is az idősebb évjáratú szocialisták számára, hogy a rendszerváltáskor zajlott tüntetéseknél jóval szenvedélyesebb, vízágyúk bevetését és autók felgyújtását „produkáló” tüntetést az ellenséges erők mesterkedésével, a Fidesz pokoli forgatókönyvével magyarázzák, nekik is ideje lenne felismerniük, hogy a baj mélyebben gyökerezik. Kézenfekvő lenne, hogy 2004 augusztusihoz hasonló megoldásban gondolkodjanak, vagyis találjanak egy megnyugtatóbb, kevésbé irritáló, empatikusabb és ugyanakkor még elszánt politikust, akit a közvélemény elfogadna miniszterelnökként. Igen ám, de már tényleg nincs vesztegetni való idő, a megszorításokat és a reformokat a lehető leghamarabb be kell vezetni, ha nem akarunk végképp lemaradni az új EU-tagországok között.

Körülbelül most dől el, hogy Magyarországon a latin-amerikai, vagy legalábbis a dél-európai forgatókönyv szerint alakul a fejlődés.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az Alapvető Jogok Biztosához fordul A Város Mindenkié a kilakoltatott budafoki idős férfi miatt

Az Alapvető Jogok Biztosához fordul A Város Mindenkié a kilakoltatott budafoki idős férfi miatt

Nem rázza meg a Fideszt a Simonka György elleni, példátlan súlyú vád

Nem rázza meg a Fideszt a Simonka György elleni, példátlan súlyú vád

Nőként ment nagyot egy férfiuralta iparban, most a Disney és az Apple ellen indul

Nőként ment nagyot egy férfiuralta iparban, most a Disney és az Apple ellen indul

Bombariadó miatt lezárták New York egyik hídját

Bombariadó miatt lezárták New York egyik hídját

Több száz új tüzet észleltek Brazíliában

Több száz új tüzet észleltek Brazíliában

Ha a gyereke azt mondja, semmi izgalmas nem volt az iskolában, és így néz ki, ne higgyen neki

Ha a gyereke azt mondja, semmi izgalmas nem volt az iskolában, és így néz ki, ne higgyen neki