Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója elleni állítólagos merényletterv rácáfolt azon hitünkre, miszerint egy nyugati civilizációhoz sorolt jogállamban az egészségügyi vezetők testi épségét legfeljebb abortuszklinika-robbantó, nőgyógyászokat gyilkoló keresztény vallási fundamentalisták, netán a kezeléssel elégedetlen, átlagnál indulatosabb hozzátartozók verései fenyegethetik.

Rimbaud hordágyon.Akkor még
nem volt éles a verseny.
Akárki mondja a fordítottját, a gyógyítás-betegszállítás igenis üzlet, méghozzá a világ egyik legnagyobb iparága. Oly sok pénz van benne, hogy – úgy tűnik – némelyeknek még az emberélet kioltása is belefér.

Mindezek dacára is leszögezhető, a társadalombiztosítás által finanszírozott “szürke zónában” nem kevesebb, hanem több piacra lenne szükség, ám tiszta játékszabályok és hathatós ellenőrzés mellett. A Takács Zoltánnal szemben állítólag kivitelezni szándékozott gyilkos-sághoz hasonló esetekre már az Unió alapító tagállamainak egyikében-másikában is sor került.

 A ’80-as években Franciaország déli részében gengszterháborúba torkolló küzdelem folyt az egészségügyi piac felosztásáért. Marseille, a milliós kikötőváros magánkórházi ágyainak számát helyhatósági rendeletben limitálták. Ha egy vállalkozó terjeszkedni akart, csak úgy tehette, ha riválisát sikerült meggyőznie, hogy adja el neki férőhelyeinek egy részét.

Leonce Mouette és Jean-Jaques Pechard kórházi befektetők nem voltak olyan szerencsések, mint Takács: bérgyilkosok golyói végeztek mindkettővel. Utána hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy üzleti vetélytársak állhattak a tett hátterében, akik fenyegetéssel, majd gyilkossággal akarták részesedésüket emelni. Mi motiválta a bűntettek elkövetőit? A visszaélések melegágyaként funkcionáló, bürokratikus piac-és versenykorlátozó intézkedések miatt legálisan nem (vagy csak nehezen) tudták volna a nyereséget hozó ágyszámot növelni. Más kérdés, hogy a versenykorlátok leküzdésére a gyilkolás nem éppen a követendő módszer.

A Takács vezette szervezet, ha másképp is, de szintén üzleti érdeket sértett. Megszüntette az alternatív mentőszolgáltatások finanszírozását. Ezzel nyilván kiváltotta az ügyben negatív módon érintett vállalkozók nemtetszését. (A korrektség okán tegyük hozzá, a fontolgatott merénylet apropóján kihallgatott mentős cégvezetőket – jogerős elmarasztaló verdikt hiányában – természetszerűen megilleti az ártatlanság vélelme.) Az OMSZ-től függött, ki jut állami megbízáshoz, és ki nem. És úgy látszik, egyeseknél így merült fel opcióként a konfliktus ilyen végletes “lerendezésének” gondolata.

Lehet, hogy jogilag rendben van, hogy a köztisztviselőként fungáló OMSZ-főigazgatónak (tisztségviselésével párhuzamosan) az egészségügyi magánszektorban is volt közvetett érdekeltsége, de etikailag mindez jó eséllyel kiverheti a biztosítékot. Ugyanis nem jó, ha egy közszolga magántőkésként “kikacsintgat” hivatalából. Különösen igaz ez annak fényében, hogy amúgy Takács volt a privát cégek mentésből való kiűzetésének élharcosa.

A jelenlegi helyzet, a mentés (általában az egészségügy) kriminalizálódásának, a fehérköpenyes keresztapák térnyerésének legjobb ellenszere a piac-és versenykorlátozások eltörlése, - úgy ahogyan erre végül elszánták magukat Franciaországban- , továábá az OMSZ hegemón (vagy egyenesen monopolizáló) pozíciójának felszámolása, a mentős szolgáltatások liberalizálása. Így, a kórház-finanszírozási kassza felülről zárttá tétele után a kórház, mint a betegszállítás megrendelője takarékosságra, az egyenlő feltételekkel, hatósági kontrollal induló cégek pedig árversenyre kényszerülnének. Persze, nem lehet azonnali eredményeket várni. 

A jelenlegi, üzleti gengszterizmusba torkolló állapotnál mégiscsak jobb lenne a szabályozott, de a piaci logikának helyet biztosító, tőkebevonással korszerűsített mentés. Ha egy szolgáltatásban kiirtják (vagy drasztikusan leszorítják) a nyereségérdekeltséget, rögtön megjelenik a szürkegazdaság, a feketepiac, amelynek skálája immár a hálapénztől a fantombetegeken és kamuoperációkon át a bérgyilkosságig terjed.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
1,5 milliárdot termelt Mészáros biztosítója kilenc hónap alatt

1,5 milliárdot termelt Mészáros biztosítója kilenc hónap alatt

Gruevszki-ügy: "Oszlassa fel magát a Nemzetbiztonsági bizottság, ennek így semmi értelme"

Gruevszki-ügy: "Oszlassa fel magát a Nemzetbiztonsági bizottság, ennek így semmi értelme"

Kínozzák és zaklatják az ellenzékieket Szaúd-Arábiában

Kínozzák és zaklatják az ellenzékieket Szaúd-Arábiában

Ha meglátja, min mesterkedik a Facebook, lehet, hogy nem akar majd több fotót feltölteni

Ha meglátja, min mesterkedik a Facebook, lehet, hogy nem akar majd több fotót feltölteni

500 jelentkező 100 állásra a Párizsban nyíló új IKEA-áruházban

500 jelentkező 100 állásra a Párizsban nyíló új IKEA-áruházban

A 150 évvel ezelőtt ellopott szobrukat követelik vissza a húsvét-szigetiek a britektől

A 150 évvel ezelőtt ellopott szobrukat követelik vissza a húsvét-szigetiek a britektől