szerző:
hvg.hu

Még akit nem érdekel a politika, annak is feltűnik, az azonos időszakra eső közvélemény-kutatási eredmények mennyire eltérőek. Sokan vélekednek úgy – okkal-ok nélkül, hogy a Szonda Ipsos és az utóbbi időben a Századvég-Forsense az MSZP-hez, a Medián az SZDSZ-hez, a Gallup a Fideszhez húz. De joggal hihetnénk, hogy mindez nem befolyásolja a mérési eredményeket. Vagy mégis? Kovács András szociológust, a CEU professzorát kérdeztük, aki számos közvélemény-kutatást vezetett az elmúlt évtizedekben.

Kovács András. Vizsgahelyzetben
© Fazekas István
hvg.hu: Legutoljára december 4-ikén a Gallup jelentése látott napvilágot: elsöprő, egyre növekvő Fidesz előnyt mutat, és azt, hogy az emberek egyáltalán nem ábrándultak ki a politikából, 55 százalékos részvétel mellett juttatnák a Fideszt kormányra, ha vasárnap lennének a választások. A Századvég egy nappal korábban közzétett felmérése szerint viszont egyre szűkül a Fidesz előnye, a többség nem is látná szívesen a kormányrúdnál, a politikai elitet szinte a pokolba kívánja a közvélemény. Hogy is van ez?

Kovács András: Bár sokan kételkednek a kutatások tisztaságában, én elképzelhetetlennek tartom, hogy az intézetek csalnának, szándékosan torz mintával dolgoznának vagy megváltoztatnák a mérési eredményeket. Az eltérések - és a tévedések - okát az ilyen kutatások sajátosságaiban látom. Sok függ attól, az intézetek milyen szigorúan ellenőrzik, hogy kérdezőik valóban azzal készítenek-e interjút, akik a véletlenszerűen választott mintába bekerültek. Az sem mindegy, valóban úgy teszik-e fel a kérdéseket, ahogy a kutatók megfogalmazták azokat.

És mi a helyzet a megkérdezettekkel?

A megkérdezettek hajlanak arra, hogy az interjúhelyzetet "vizsgahelyzetként" értelmezzék, és megpróbálják kitalálni a helyes választ. Sokszor megfigyeltük, hogy ha például a kérdezők fiatalok, akkor magas az olyan válaszok aránya, amelyeket a válaszolók a fiatalok véleményének tekintenek, azaz meg akarnak felelni a kérdező vélt elvárásának. Vagy: a válaszadók véleményüket úgy alakítják, hogy az a kérdező közvélemény-kutató intézethez közelállónak vélt tábornak kedvezzen. Ez a „konform válaszadás” jelensége.

A közvélemény-kutatásokról és a kutatást végző intézetekről folyamatosan szó van a két nagy politikai tábor vitáiban, ezért szinte kiküszöbölhetetlenek a kutatások átpolitizáltságából fakadó torzító tényezők. Valószínűleg csak olyan intézet lenne képes ezeket kiiktatni, amelyről a megkérdezettek még csak nem is hallottak. És persze, amelynek terepmunkát végző kérdezői teljesen véletlenszerű mintavétel során állnak össze. Ugyanis ha a kérdezők összetétele bármely irányban elhúz, az - adott esetben – már befolyásolja a válaszadókat – ahogy az előbb a fiatalokkal kapcsolatos példánál említettem.

Érdekes módon, ahogy közeledik a választás, reálisabbak lesznek a felmérések, és az eredményt - most ne beszéljünk a Demszky hatalmas győzelmét jövendölő felmérésekről - általában egész jól megsaccolják.

Igen, maguk az intézetek is tudatában vannak a torzító tényezőknek, ezért  éles helyzetekben - úgy gondolom - olyan eljárásokat is alkalmazhatnak, amelyek az eredeti mérések eredményét korrigálják.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu/MTI Itthon

Gallup: növelte előnyét a Fidesz

A megkérdezettek 33 százaléka szavazna a Fideszre és 22 százaléka az MSZP-re - olvasható a Magyar Gallup Intézet internetes oldalán. Októberben a Fidesz támogatottsága 32 százalékos, míg a szocialista párté 23 százalékos volt. Egy "most vasárnapi" választáson való részvételüket biztosra ígérők aránya jelenleg 55%. A biztosan szavazó pártválasztók között a Fidesz 19 százalékkal vezet.

Választás 2006

A közvélemény-kutatók pártkötődései

Szinte naponta adnak hírt a közvélemény-kutató cégek a választási küzdelem állásáról. Elfogultak -e, és ha igen,melyik irányba a nyilvánosság előtt függetlenségükre oly kényesen ügyelő intézmények?

MTI Itthon

Tárki: fogynak a Fidesz támogatói

A Fidesz támogatói tábora kis mértékben csökkent az elmúlt hónapokban - derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a TÁRKI november 2. és 18. között készített.

Itthon

Pártok és politikusok népszerűsége

Az elmúlt hetek politikai válsága alig hagyott nyomot a szavazótáborok erőviszonyain; a pártok gyakorlatilag az augusztusi támogatottsági szintet stabilizálták - derül ki a Mediánnak a HVG megbízásából készült hétvégi felméréséből.

hvg.hu Itthon

Századvég: Előnyben a Fidesz- fenntartásokkal

A Századvég és a Forsense 2006. november 20-29. között elvégzett közvéleménykutatása szerint novemberben lényegében változatlan maradt a Fidesz előnye. A teljes népességen belül 6, a pártválasztók között 8, míg a pártválasztó biztos szavazók körében 13 százalékpont a Fidesz előnye. Ám a tervezett népszavazás iránt lanyha az érdeklődés.

MTI Itthon

Gyurcsány miniszterelnöki megítélése mélyponton

A Magyar Gallup Intézet felmérése szerint a lakosság negyede gondolja úgy, hogy Gyurcsány Ferenc inkább jól végzi a feladatát, a lakosság kétharmada azonban úgy ítéli meg, hogy inkább rosszul.

MTI Itthon

Medián: hangulatváltozás, csökkenő Fidesz-előny

A közvélemény a jelek szerint megelégelte a politikai helyzet kiélezettségét, és ennek a változásnak a Fidesz a fő vesztese - olvasható a Medián közvéleny-kutató intézet honlapján szerdán megjelentett felmérés összefoglalójában.

Óriási dézsát vitt az utánfutóján egy magyar sofőr

Óriási dézsát vitt az utánfutóján egy magyar sofőr

Hétfő éjjel nézzen fel az égre, a leghíresebb üstökös csillaghullását láthatja

Hétfő éjjel nézzen fel az égre, a leghíresebb üstökös csillaghullását láthatja

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Amnesty: Tömeggyilkosságokat, háborús bűnöket követtek el a törökök és szövetségeseik

Amnesty: Tömeggyilkosságokat, háborús bűnöket követtek el a törökök és szövetségeseik

Idén nem tüntet az ellenzék október 23-án, inkább Karácsonnyal és a Quimbyvel ünnepel

Idén nem tüntet az ellenzék október 23-án, inkább Karácsonnyal és a Quimbyvel ünnepel

6,6 milliárd forintot adtak ezért a festményért, pedig nem is szép

6,6 milliárd forintot adtak ezért a festményért, pedig nem is szép