Tetszett a cikk?

"Nagyanyám nevelt, csak 13 évesen találkoztam először anyámmal, aki mindig azzal fenyegetőzött, hogy bead a lelencbe. Végül egy nap fogtam magam, és én adtam be magam" - teszi valamelyest érthetővé a korábban a Fideszt is érő harcos engesztelhetetlenségét a párt kínálta előkelő listás helyet most mégis elfogadó, 68 éves "ötvenhatos".

© Horváth Szabolcs
A kamaszkor így a Szolnok Megyei Ifjúsági Gyermekvédő Intézetben kezdődik, és a 18 évesen beköszöntött váratlan gyermekáldással végződik. Az újszülött egy tatabányai csecsemőotthonba, Mária pedig Pestre kerül, "ahol szinte megéreztem a forradalom előszelét". Október 23-án a Rádiónál van, másnap a Corvin közben fegyver is kerül, s attól kezdve az 56 egyik legkeményebb osztagaként számon tartott Vajdahunyad utcai különítménnyel tevékenykedik. November 4-én megsebesül, és amikor öt nap után kiengedik a kórházból, több társát követve átszökik Ausztriába. Rá egy hónapra mégis visszajön. "Naiv voltam" - magyarázza az okot, és azt is, hogy bajtársai távollétében miért lehetett ő az elsőrendű vádlott. Halálos ítéletét nyolc hónap után enyhítik életfogytiglanra, majd 1970-ben jön számára Kalocsán a szabadlábra helyezés. Férjhez megy, ám újabb gyermekének apja utóbb érdemtelenné válik a kapcsolatra. Fordulatot csak 1989 hoz az életében, azóta az egykori politikai foglyok kegyeleti elnökhelyettese, és harcosabb ünnepi megemlékezések szívesen megszólaló szónoka. Az Antall-kormány a Magyar Köztársaság nagykeresztjével tünteti ki, utóbb a MIÉP szárnyai alatt bontakozó Magyar Út Körök és a Fidesz irányította polgári körök egyeztetésén fáradozott, egy legutóbbi megemlékezésen pedig már a Fidesz és a MIÉP-Jobbik közeledését szorgalmazta.

"Kikapcsolódásnak ott vannak a keresztrejtvények és a számítógépes sakkprogramok" - jelzi az egykori harcos, hogy nem idegen tőle taktika és stratégia. Kedvelt varrógépén, amin "varrtam esküvői ruhát is", mostanában 56-os emlékzászlókat készít az általa arra érdemesnek tartottaknak.

- Az ön sorsát osztályrészül kapó emberekről szokták elsütni a közhelyet: a történelem élő tanúja. Szereti ezt a szimbólumszerepet?

- Ez ellen mindig tiltakozom. A nevem attól vált ismertté, hogy elsőrendű vádlott voltam, de talán azáltal is, hogy 2001-ben beszédet mondtam a parlamentben, és kertelés nélkül kimondtam az igazat a kommunizmus valamennyi áldozata nevében. Sokan vitatták, magam írtam-e azt a szöveget, pedig ha valaki rengeteget olvas, már írni is tud.

- Olvasmányélményeiben bizonyára találkozott olyasmivel, hogy egy ismertebb személyt cégérként kíván használni a politika.

- Én eddig csak a parlamenten kívüli politikában, tüntetéseken és utcai megmozdulásokon vettem részt. Azt persze tudom, hogy a Fideszben is többféle ember van.

- Állítólag még liberálisok is!? De ön korábban még olyan fideszessel kapcsolatban is a szokásos érdességével nyilatkozott meg, mint amilyen Orbán Viktor...

- Róla annyit, hogy miközben tetszett a Nagy Imre-temetésen mondott beszéde, megvolt a véleményem, amikor a Trianonról történt megemlékezésnél kivonult a parlamenti teremből, vagy amikor a koronás címerről nemmel szavazott. Azt sem vettem jó néven, amikor a kormánya megvonta az 56-os Intézet támogatását. Mikor azonban gyűlölt emberré vált a kommunista oldalon, ismét kezdtem odafigyelni rá.

- Sokféle változást regisztrálhatott. Továbbra is nyomon követi ezt az evolúciót?

- Hogyne. Hát azért én sem most jöttem ám a hat húszassal.

- Tényleg nagyon fiatalon érkezett Pestre. Nem is hagy nyugodni bennünket a kérdés: a forradalmi napokban már egy egyéves kisfiú mamája volt. Hogyan nem hozzá rohant?

- A forradalom előtt az egész nyarat kórházban töltöttem. Mielőtt letartóztattak, megkerestem a fiamat. Amikor pedig halálra ítéltek, írtam az intézeti dirimnek, ha kivégeznek, adja jó helyre örökbe a gyereket, de még előtte szeretném utoljára látni.

A portré második része (Oldaltörés)

- Aztán nem sokkal szabadulása után lett még egy fia. Vele mindent be tudott pótolni?

- Jóban vagyunk, hasonlóan látjuk a világot. Együtt is lakunk. Sajnos elvált, de van tőle is két unokám. A másik kettő meg a nagyobbiktól.

- Mit tudhatnak ők az ön egykori cselekedeteiről? A bíróságok előtt nyilván célszerű volt azt mondani, hogy egyik önnek tulajdonított "cselekmény" sem igaz. Ma viszont minden egyes részlet hőstettnek számítana. Lehet most már tudni, kire lőtt, kit talált el?

- Amikor az emeletről lőttek bennünket, megpróbáltunk visszalőni. Hozzáteszem, nem is tudom, képes lettem volna-e szemtől szembe egy másik emberre lőni.

- Jó, de "fegyveres bűnszövetkezetben elkövetett" rablással is vádolták. Mit értettek ezen? Feltételezzük, kinyitották az élelmiszerraktárakat az éhezőknek.

- Ami engem illet: nagy hőstettekkel nem büszkélkedhetek. Ez az igazság. Utóbb kikértem az anyagomat a Történeti Hivataltól, és elolvastam a kihallgatási jegyzőkönyveket is. Azokból tudtam meg, miért cukkoltak például azzal, hogy "százlábú". Merthogy a cipőgyárból száz pár cipőt hoztunk volna el... Csakhogy az ezt valló tanú azt mondta, november 4-én ott voltunk, majd másnap visszamentünk, pedig én 4-én már sebesülten feküdtem a Péterfy-kórházban.

- Önnek végül is szerencséje volt: arra való hivatkozással változtatták meg az ítéletet, hogy még nincs 20 esztendős. Közben Mansfeld Péternél csak arra vártak, mikor tölti be a 18-at, hogy végrehajthassák az ítéletet. Ön nyilván érti...

- Én továbbmegyek. Ott volt a sor végén Csita is, azaz Szente István meg az apja. Csita is annyi volt, mint én. Őt igen? Engem miért nem? Amikor meghallottam, hogy Mansfeldnél arra várnak, hogy töltse be a 18-at, azt mondtam Ági barátnőmnek, itt már semmit sem értek. Már nincs semmiben semmi logika. Bennem akkor igazi földrengés dúlt.

- Nyilván ez is edzette keménységét, aminek hatására - még egy parlamenti megemlékezésen is - hol erkölcsi hullának, hol egyszerűen lótetűnek nevez mai baloldali politikusokat. Az ön szemében nem ér igazán sokat az úgynevezett keresztényi megbocsátás.

- A szem sok mindent elárul. A kisfogház-emlékhelyen tartott ünnepségen 2002-ben odajött hozzám egy bizonyos Nagy Árpád, és bocsánatot kért. És én azt mondtam: "Nézze, uram, ha maga ezen a helyen idejön hozzám, és bocsánatot kér, akkor én önnek megbocsátok." Még kezet is fogtunk.

- És még azt mondják, hiányzik önből a gesztus, a politikai érzék. Persze ez akkor teljesedhet ki, ha bejutva a parlamentbe - a választási eredménytől is függő - hivatalt is kapna...

- Lech Walesa mondta: az a rendszer abban is bűnös volt, hogy nem tanulhattunk. Szerintem viszont nem kötelező hülyének maradni. Én például bekérettem a börtönbe a ruhaipari technikum négy évének az anyagát, és ha levizsgázni nem is tudtam, mindent megtanultam. Most is azt írom be az iskolai végzettség rovatba: nyolc általános plusz 13 év rácsos egyetem.

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
WHO-követ: Ha Európa megint elszúrja, jön a harmadik hullám

WHO-követ: Ha Európa megint elszúrja, jön a harmadik hullám

Távozik az Index vezérkara

Távozik az Index vezérkara

Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között

Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között