Egyelőre vezet Nicolas Sarkozy a francia elnökválasztási versenyben, és egyre több a találgatás, mihez kezd majd, ha valóban bevonul az Elisée palotába. Megnyilvánulásaiban a konzervatív és a liberális felfogás keveredik: támogatja az iskolaválasztás szabadságát, a 35 őrás munkahét reformját, a nyugdíjas korba lépők tovább foglalkoztatását, korlátozná a bevándorlást ellenzi a a homoszexuálisok házasságát, minden állampolgártól megköveteli a törvények és a rend tiszteletben tartását.

 

Nicolas Sarkozy
Kétségem sem maradt, - figyelve a francia közszolgálati 1-es csatornán a konzervatív UMP (Népi Mozgalom Uniója) köztársaságielnök-jelöltjét, Nicolas Sarkozy-t, amint a neki szegezett kérdések segítségével kibontja világnézetét és tervezett programjának egy részét ,-  hogy nem lesz kecmec, ha nyer az április végén és május elején esedékes választásokon. Ha ő lesz a köztársasági elnök, mindent a helyére tesz (mert szerinte mindennek megvan a maga helye, s reményei szerint a haza végre visszanyerheti több évtizeddel ezelőtti régi csillogását.

Sarkozyt erőskezű, rendpárti belügyminiszterként ismerik, aki – mint bírálói szemére vetik - a 2005-ös külvárosi lázongások mögött rejlő okok feltárása helyett az abban részt vevők kriminalizálására helyezte a hangsúlyt, egyszerű bűnözőknek titulálva őket. Ezzel az állampolgárok többsége körében viszont komoly elismerést vívott ki magának. Ismerve karakterét és politikusi munkásságát, ha deklasszálódástól tartó francia rendpárti konzervatív szavazó lennék, biztos, hogy rá szavaznék.

A közszolgálati televízió minden hét hétfőjén vitát rendez a nevesebb köztársaságielnök-jelöltek és a „nép” képviseletében megjelenő száz egyszerű francia állampolgár között. Ez utóbbiak kérdésekkel bombázhatják a jelölteket, a műsorvezető, a műsor technikai lebonyolításán kívül, más szerepet nem játszik. Persze a dologhoz kellenek az öntudatos, a demokratikusan vitatkozó attitűdöt habitusuk mélyén őrző, a demokratikus érdekérvényesítést reflexeikben hordozó francia állampolgárok is.

A kérdezők általában lényegretörők, egy-egy kivételtől eltekintve nem indulatosak, de nem is alázatosak. Sakrozy-t nem szólítják Miniszter úrnak, inkább Sarkozy úrnak vagy egyszerűen csak „uramnak” szólítják. Tudják, hogy a politikus elszámolással tartozik nekik, hogy a politikus egy közülük, aki felelősségteljes munkát végez ugyan, de aki természetes módon kritizálható, bírálható, választásokon leváltható. A Magyarországon egyre inkább jellemző vezérkultusznak – a múlt hétfői műsorban – nyoma sem volt: a franciák vezetőikre gyanakvással, de korántsem ellenséges megvetéssel tekintenek.

A közel kétórás műsorban Sarkozy a határozott, kompetens és népéhez végtelenül őszinte vezető szerepét alakította, nem is rosszul. Válaszait rendre nagyhatású kijelentésekkel vezette be: célom, hogy „a lehető legpontosabban válaszoljak az Önök kérdésére”, „őszintének kell lennünk egymással”, „a játékszabály: őszintén válaszolni, még akkor is, ha nem értek Önnel egyet [a kérdezővel]”, „ebben a kampányban az igazságot akarom elmondani”. Mindehhez még szúrós tekintet és határozott gesztusok is társulnak, bár a mosolynak szánt, mégis inkább hunyorgásra vagy vigyorgásra emlékeztető mimikán lenne még mit csiszolni.

A vita során elég nagy teret kapott a homoszexualitás témája. Sarkozy konzervatív politikushoz képest nyitottnak tűnt: a homoszexualitást nem nevezte bűnnek, s a melegek számára a pokol kénköves tüzét sem helyezte kilátásba, inkább a homoszexuálisok és a heteroszexuálisok érzései közötti szimmetriát hangsúlyozta. Emlékeztetett arra is, hogy neki köszönhetően, amennyiben a homoszexuális párok kérik, a polgármesteri hivatal hitelesíti az élettársi viszonyt. Ugyanakkor a házasságot és az örökbefogadást elutasította, azzal, hogy „a család arra való, hogy felneveljük gyerekeinket és biztonságot nyújtsunk nekik, ez az a család ideál, amelyet én védelmezni fogok”.

Szóba került még a feketék és észak-afrikai francia állampolgárok integrációjának és a velük szemben megnyilvánuló (nemritkán hatósági) diszkriminációnak a problémája is. „Senkinek sem kötelező Franciaországban élnie” – mondta Sarkozy. „Annak, aki itt él, tiszteletben kell tartania a szabályokat. Ez azt jelenti, hogy nem ismerjük a többnejűséget, nem csonkítjuk meg leányainkat, nem vágunk le kecskét a lakásban, és tiszteletben tartjuk a [francia] köztársaság szabályait.” Továbbá: „az amerikaiakhoz és a spanyolokhoz hasonlóan nekünk is jogunk van megválasztani, hogy kit látunk szívesen az országunkban, és kit nem.” Mikor e szavakat egy magát algériai származásúnak valló fiatal nő kikérte magának, Sarkozy így válaszolt: „Az én szememben Ön nem algériai, és én sem vagyok magyar!” Ezzel minden bizonnyal azt akarta mondani, hogy szemében a bevándorlók számára csak egyetlen stratégia lehetséges: az asszimiláció.

Amíg a bevándorlókon a szabályok betartását, a többségi akarat tiszteletben tartását kéri számon, addig a szélsőjobb szavazóiról empátiával beszél: ők egyszerűen elkeseredett emberek, akik azért szavaznak Le Pen-re, mert úgy érzik, hogy a felelős republikánus politikusok nem foglalkoznak problémáikkal.

Sarkozy megnyilvánulásaiban a konzervatív és a liberális felfogás keveredik, ez utóbbira példa az iskolaválasztás szabadságának támogatása, a heti 35 őrás munkahét reformja, a korlátozás feloldása, a nyugdíjas korba lépők munkaviszonyának – kívánság esetén - meghosszabbítása. Sarkozy világnézetét és programját azért alapvetően a konzervativizmus uralja: korlátozná a bevándorlást, elutasítja a homoszexuálisok házasságát, s megköveteli minden állampolgártól a törvények és a rend tiszteletben tartását. A műsor végén elhangzott szavaira egy francia konzervatív szavazó csak elismerően bólinthatott. „Hiszek a munkában, az erőfeszítésben, az elismerésben, az érdemben, de nem szeretem az egyenlősdit”.

A köztársasági elnökségért folytatott versenyben a győzelemre Sarkozyn kívül csak a szocialisták jelöltjének, Ségolène Royalnak van reális esélye. Nagyon úgy tűnik, hogy vagy egy nő, vagy egy magyar nemes fia veszi majd át Chirac-tól a stafétabotot. Jelenleg, ha csak néhány százalékkal is, de Sarkozy vezet Royal előtt. A külső szemlélőnek az lehet az érzése, hogy ha Sarkozy megnyeri a választást, nem lesz kecmec. Határozottan fog törekedni céljai felé – konzervatív világszemléletével összhangban.

Fáber Ágoston/Párizs

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Sarkozy megfigyelteti politikai ellenfeleit?

A baloldali lapok a jobboldali elnökjelölt, Nicolas Sarkozy belügyminiszter lemondását sürgetik, azzal érvelve, hogy a titkosszolgálatok megfigyelés alatt tartották baloldali riválisának, Ségolene Royalnak egyik munkatársát.

MTI Világ

Már Sarkozy vezet a népszerűségi listán

Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) hivatalos elnökjelöltjévé választását követően a franciák szavazatának 52 százalékával megnyerte volna az elnökválasztást a 48 százalékot elérő baloldali jelölt, Ségolene Royal előtt - derül ki az Ifop közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amely a Paris Match című párizsi magazin csütörtökön megjelenő számának megbízásából készült.

MTI Világ

Sarkozy: "Nem vagyok magyar"

Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter hétfőn este egy televíziós műsorban hitet tett a franciaországi beilleszkedés politikája mellett, franciának minősítve mindenkit, aki az országban él.

Nagy baj van Svájcban, úgy olvadnak a gleccserek, mint még soha

Nagy baj van Svájcban, úgy olvadnak a gleccserek, mint még soha

Négyes karambol miatt lezárták a teljes 33-as főútat

Négyes karambol miatt lezárták a teljes 33-as főútat

Amikor a szexbotrány újraválasztást vagy Pro Urbe díjat ér - politikusi botrányhistória

Amikor a szexbotrány újraválasztást vagy Pro Urbe díjat ér - politikusi botrányhistória

Hiába leszbikus a kormányfő, Szerbiában akadályozzák a melegek szülővé válását

Hiába leszbikus a kormányfő, Szerbiában akadályozzák a melegek szülővé válását

A Csillagok háborúja-univerzum beszivárgott a világ legfontosabb szótárába

A Csillagok háborúja-univerzum beszivárgott a világ legfontosabb szótárába

Vége a spontán Orbán-interjúknak, Kövér szinte eltiltotta a sajtót a politikusoktól

Vége a spontán Orbán-interjúknak, Kövér szinte eltiltotta a sajtót a politikusoktól