szerző:
hvg.hu

Néhány nap múlva megválasztják az SZDSZ elnökét, a leköszönő Kuncze Gábor utódját. Fodor vagy Kóka? Az alábbiakban Fodor Gábor fejti ki álláspontját: alapvető változást akar a párt politikájában, dialógust kezdene a Fidesszel, szélesítené a párt tömegbázisát, nem riadna vissza az állami beavatkozástól, ha ezzel a hátrányos helyzetűeken lehet segíteni.

Fodor Gábor
Átalakítaná a pártot
© Stiller Ákos
 
 
hvg.hu: Közeledik pártjában az elnökválasztás. Ön szerint  mi a valódi tétje?

Fodor Gábor: Lényegében eldől, milyen irányban megy tovább a párt. Változásra van szükség, véget kell vetni a sodródásnak - ez programom kulcsmondata is. A politikát, a párt belső működését és a gondolkodásmódját egyaránt át kell alakítani ahhoz, hogy az SZDSZ újra sikeres párt legyen. E téren is vitázom Kóka Jánossal, ugyanis ő és az őt támogató pártvezetés a folyamatosság jegyében szeretné tovább vinni az ügyeket.

hvg.hu: Ugyanakkor elég sokan vannak, akik riválisa programját pragmatikusnak, az önét viszont idealistának tekintik. Kókáé érdekeket, az öné eszményeket testesít meg, mondják. Ön a rendszerváltók régi csapatához tartozik, vetélytársa pedig a sikeres üzletemberből lett politikus gyurcsányi útját járta be.

F. G.: Megjegyzem, jómagamat is a pragmatisták táborába sorolom. De azt is tudom, hogy egy pártot csak elvekkel és meggyőződéssel lehet vezetni. Nélkülük vállalatot lehet menedzselni, de politizálni nem lehet. A pártban nem fizetésért dolgoznak az emberek, hanem azért, mert közösek ideáik, adott esetben Magyarország jövőjéről. Természetesen az elveket a gyakorlat nyelvére kell lefordítani. Ezért amikor bejelentettem az indulásomat az SZDSZ elnöki posztjáért, rögtön hozzátettem, hogy az erő és a gyakorlati liberalizmus jegyében akarok politizálni. Az erő számomra következetességet jelent, a gyakorlati liberalizmus pedig azt, hogy céljainkat le tudjuk fordítani az emberek nyelvére.

hvg.hu: A SZDSZ megalapításánál az eszmények domináltak. Ezek később valahogy gellert kaptak, úgy, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök a lemondása előtt egyenesen azt nyilatkozta, hogy “az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel”. Elképzelhető, hogy ezt a tendenciát meg lehet fordítani?

F. G.: Nemcsak lehet, de kell is. Ezen a téren (is) vitám van Kóka Jánossal, aki kampánynyitó beszédében figyelmeztetett: megvan a veszélye annak, hogy az SZDSZ a „rendszerváltó elvek múzeumává válik”. Ezt rosszul látja; a liberális elvek, amelyekre mi a pártállam lebontásakor hivatkoztunk, máig nem avultak el. Ellenkezőleg. Igaz, ezeket az elveket a párt az elmúlt 10 évben jegelte, most azonban fel kell melegíteni, a jelen kihívásaihoz igazítani és alkalmazni őket. Többek között meg kell teremteni a közélet tisztaságát.

Második oldal (Oldaltörés)

hvg.hu: Nem okoz-e gondot a szabad versenyes kapitalizmus dicsőítésével egy időben szolidaritást, esélyegyenlőséget követelni?

F. G: Meg kell találni a módját az elvek gyakorlatba való átültetésének. A szabadság melletti meggyőződés, a jogok melletti kiállás rendkívül fontos, ugyanakkor például az iskolaválasztás szabadsága nem járhat együtt a szegregáció elmélyülésével. Hasonlóképpen, az egészségügyben elengedhetetlen az állami beavatkozás, amikor ez a feltétele, hogy a szegények tisztességes ellátásban részesüljenek.

hvg.hu: Vagyis ön nem ért egyet azzal, hogy a hátrányos helyzetű emberek túlnyomó többségét a megreformálandó egészségbiztosítási rendszerben “potyautasnak” minősítsék?

F. G.: Én a több biztosítós rendszer híve vagyok, de azt csak úgy tudom elképzelni, ha van egy mindenkire kiterjedő, általános alapbiztosítás. Vagyis az én liberális elveim szerint nem fordulhat elő Magyarországon, hogy valaki kimarad az egészségbiztosítási rendszerből. Nálunk nem lehet meghonosítani az amerikai rendszert, különös tekintettel arra, hogy ott is napirenden van az általános betegbiztosítás bevezetése.

hvg.hu: Kóka az SZDSZ-ben a „sikeres emberek pártját” szeretné látni. Ezek szerint ön árnyaltabban látja ezt.

F. G.: Valóban. Csak a sikeres vállalkozókra bazírozni, a párt biztos vereségét jelenti. Nekünk a munkavállalókra is szükségünk van. Azt szeretném, ha nemcsak a gazdagok szavaznának ránk, de a szegények is, nemcsak a fiatalok, de az idősek is. Minden szabadságszerető emberre szükségünk van, a munkanélküliekre is.

hvg.hu: Ez elég meggyőzően hangzik. Mégis, Kóka Jánost támogatja a régi gárda, a kemény mag számos tagja, így Pető Iván, Magyar Bálint és Rajk László…

F. G.: Természetesnek tartom, hogy a leköszönő pártvezetés többsége Kóka Jánost támogatja, hiszen ő képviseli a folytonosságot. Szerintem viszont a folytonossággal nem, csak változással kerülhet be az SZDSZ újra a parlamentbe. Egyébként mellettem is felsorakoznak jó néhányan az ”alapító atyák” közül; Kis János interjút adott az engem támogató Együtt című liberális újságba, és a most a huszonöt éves Beszélő-kör meghívott az estjére. (A rendezvényre meghívták Kóka Jánost is. - A szerk.)

hvg.hu: Ma már az SZDSZ-t egyesek a MSZP szatellitpártjának tartják. Az utolsó választáson az MSZP a hátán vitte be a liberálisokat a parlamentbe.

F. G.: A szocialisták támogatásának nagy volt a jelentősége, de nekünk nem szabad még egyszer ilyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülnünk. Azt szeretném, hogy az SZDSZ erős középpártként, önálló arculattal vegyen részt a baloldali koalícióban. Ehhez akár a konfliktusokat is vállalni kell koalíciós partnerünkkel. Ugyanakkor normális viszonyt kell kialakítani az ellenzék mindhárom pártjával, a Fidesszel, a KDNP-vel és az MDF-fel. Jó kapcsolatokra van szükség mind a legnagyobb kormánypárt, mind pedig az ellenzéki pártok vezetőivel. E kapcsolatokkal rendelkezem, és ezt az adottságot a szabad demokraták szolgálatába szeretném állítani.

hvg.hu: Az egyenlő távolság politikája nem túl népszerű az SZDSZ-ben. Demszky Gábor 2000-ben elnökként megpróbálkozott vele, de kudarcot vallott.

F. G.: Demszky politikája akkor nem volt helyes, mert a kormányzó Fidesz megsértette a demokratikus normákat. Akkoriban kezdett el háromhetenként ülésezni az Országgyűlés, botrányok voltak a közszolgálati médiumok csonka kuratóriumaival stb. Az SZDSZ és a Fidesz Magyarország képe nagyon messze áll egymástól, ezért jelenleg nem képzelhető el semmilyen együttműködés a legnagyobb ellenzéki párttal. De ez nem jelenti azt, hogy ne kellene párbeszédet folytatnunk az ellenzékkel. Mert ha ez elmarad, tartóssá válik a viszálykodás, ami tavaly szeptemberben, az őszödi beszéd és a televízió ostroma után alakult ki a magyar közéletben.

hvg.hu: Milyen esélyt lát arra, hogy önt választják meg az SZDSZ elnökének? Azt is be kell kalkulálnia, hogy a gazdasági miniszter előnyösebb pozícióból indulhat, komolyabb forrásai vannak.

F. G.: Azért indultam el, mert nyerni akarok. Arra készülök, hogy elnök leszek. Ami Kóka pozícióját illeti, véleményem szerint a kormány tagja nem lehet az SZDSZ elnöke. Egy önálló politikára törekvő párt elnöke nem lehet egy másik párt elnökének beosztottja.

Pelle János

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Gyurcsány-ügy

Fodor: Gyurcsánynak köszönhetjük

Gyurcsány Ferenc nyilvánosságra került balatonőszödi beszédét és az azt követő botrányt említette az SZDSZ választási vereségének döntő okaként az SZDSZ lemondott szolnoki elnöke.

Legyen olyan a telefonja, mint a Galaxy S20: innen tölthet le háttérképeket

Legyen olyan a telefonja, mint a Galaxy S20: innen tölthet le háttérképeket

Angyalt reptettek a velencei karneválon – fotók

Angyalt reptettek a velencei karneválon – fotók

A diák és az anyja tanítási órán, közösen verték meg az osztálytársat

A diák és az anyja tanítási órán, közösen verték meg az osztálytársat

Hatékonyabb lehet a leukémia kezelése egy magyar kutatásnak köszönhetően

Hatékonyabb lehet a leukémia kezelése egy magyar kutatásnak köszönhetően

Közzétette a brit kormány, milyen feltételekkel vállalhatnak munkát külföldiek 2021-től

Közzétette a brit kormány, milyen feltételekkel vállalhatnak munkát külföldiek 2021-től

Egyszerre lenne amerikai, európai és ázsiai stílusú az új Kia Sorento

Egyszerre lenne amerikai, európai és ázsiai stílusú az új Kia Sorento