A koránkelő pacsirta-társadalom béklyói ellen lázadnak az éjjel élénk dán későnkelők, akik társaságot is alapítottak. Sok múlik azon, milyen hosszú valakinek a circadián-ja.


Még mindig kakaskukorékoláskor kelünk, pedig a népesség túlnyomó része már réges rég nem a mezőgazdaságban dolgozik, ezért tulajdonképpen nem volna muszáj korán kelnie. Miért kell a legtöbb munkahelyen pont reggel 8 és délután 4 között dolgozni? Biztos, hogy ugyanaz a szabályozott életritmus mindenkinek egyformán megfelel? A jövő társadalmában egyre meghatározóbb lesz a szellemi munka, s a tapasztalatok szerint az alkotó emberek között mindig is bőségesen akadtak pacsirták, akik a hajnali csendes órákban tudnak a leghatékonyabban dolgozni, ám éppen úgy éjjeli baglyok is, akiknek az éjszaka csendjében megy a legjobban a kreatív munka.

Egy néhány hónapos múltra visszatekintő, egyre ambíciózusabb dán mozgalom a köznyelvben pacsirtáknak nevezett koránkelőket A-társadalomnak nevezi, magát nem baglyoknak, hanem B-társadalomnak, B-mozgalomnak mondja. „Vessünk véget az A-idő zsarnokságának, teremtsünk B-társadalmat!” – „Vezessünk be B-módszereket a munkában és a családi életben!” – „Legyenek csendesek a reggeleink és tevékenyek az estéink!” – „Az élet túl rövid ahhoz, hogy csúcsforgalomban töltsük! Több éjjel-nappali üzletet!”

Ilyen és ezekhez hasonló követeléseket hangoztat a B-mozgalom, amelynek önszerveződése valósággal felpörgött, miután a Jyllands-Posten napilap januárban cikket írt az akkor 67 tagú, koppenhágai központú egyesületről, amelynek ma négyezer tagja van, köztük norvégok, svédek is, weboldalt tartanak fenn, hírlevelük van, rendszeres találkozókat tartanak. A B-társadalom már nem csak éjjel-nappal nyitva tartó uszodákat és könyvtárakat szeretne, a B-gyermekeknek pedig délután tanító iskolákat, hanem a foglalkoztatókat is rá szeretné bírni, kezeljék a munkaidőt olyan individuálisan, amennyire csak lehetséges. Hiszen nekik is elemi érdekük, hogy alkalmazottjuk munkavégzéskor a maximumot hozza ki magából.

A B-emberek a későnkelők egyenjogúsítása melletti fő érvként azt hozzák fel, hogy – biológiai órájukat tekintve – többen vannak, mint a típusos A-emberek. Az ember belső, úgynevezett biológiai órája ugyanis - amelynek ütemére naponta elalszik, majd felébred még olyan extra körülmények között is, amikor nem érzékeli a nappalok és éjszakák váltakozását (mint az űrben, tengeralattjárón, barlangban, vagy éppen e célra épített laboratóriumban) - átlagosan nem 24, mint elsőre talán hinnénk, hanem 25 órára van beállítva. Ezért az ezt kutató neurológusok az ember napi alvásciklusát nem is napinak, hanem circadián-nak, „mintegy napinak” nevezik. E 25 órás átlagos circadián-tól persze mindkét irányban akár nagyobb eltérések is lehetségesek. Számítások szerint az emberek mintegy 10-15 százalékának rövidebb, 15-25 százalékának pedig hosszabb a circadiánja ennél a 25 óránál. A rövidebb biológiai órájú emberek az A-emberek, míg a hosszabb, 25-27 órás circadiánúak alkotják a B-társadalmat. Az emberiség túlnyomó többsége ezek szerint, úgy látszik, se nem pacsirta, se nem bagoly.

Gerlóczy Ferenc

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Börtönben kellett volna lennie, helyette hamis iratokkal kocsikázott a városban egy budapesti férfi

Börtönben kellett volna lennie, helyette hamis iratokkal kocsikázott a városban egy budapesti férfi

Érik a világbotrány a következő labdarúgó-vb körül

Érik a világbotrány a következő labdarúgó-vb körül

Melegen ajánlják

Melegen ajánlják

Tordai Bence a Parlamentben: CÖFCÖFCÖFCÖFCÖF – videó

Tordai Bence a Parlamentben: CÖFCÖFCÖFCÖFCÖF – videó

Piacozó nyugdíjasként építette fel a több száz milliós bevételű családi céget

Piacozó nyugdíjasként építette fel a több száz milliós bevételű családi céget

Volt fideszes polgármester lesz Botka egyik kihívója Szegeden

Volt fideszes polgármester lesz Botka egyik kihívója Szegeden