A „fontolva lemondó”, vagyis távozását jó előre bejelentő gazdasági miniszter leszögezte, kormányzati posztjától való megválásának nincs köze az általa vezetett tárca körüli - az ellenzék által gyanúsnak vélt - ügyekhez. Ez valószínűleg így is van. Kóka János ügyei aligha súrolják a magyar politikai kultúra által szabott határértéket. Ám közvetett szerepet mégis játszhatott a politikus elhatározásában a Fidesz lejárató célú kutakodása.

Kóka János. Minden energiáját az SZDSZ
újjászervezésére fordíthatja.
© Stiller Ákos
A liberálisok elnökválasztásán csak paraszthajszálnyi előnnyel felülkerekedő, a „szadesz-veteránokhoz” képest homo novusnak tekinthető Kóka nem akarta, hogy minisztersége támadási felületet biztosítson pártbéli ellenlábasainak. A botrány hatóereje ugyanis a demokráciában szezonfüggő. Ami az időközi állóvízben legfeljebb szimpla koccanás, a választási küzdelem hevében imázsroncsoló totálkárrá válhat. Ha pedig az "ügyecskék" összeadódván, mennyiségből minőségbe csapnak át, attól kezdve teljesen lényegtelen, rendelkeznek-e büntetőjogilag (vagy morálisan) elítélendő valóságtartalommal.

A miniszter számításai között talán az is ott lehetett: amennyiben a tárca élén nem ő, hanem egy hozzá mérten súlytalan(abb) figura regnál, az betöltheti a villámhárító és – ha a skandalum hullámai túlcsapnak rajta – a beáldozható, csereszabatos gyalog szerepét. Kóka pedig, akár a háttérből irányítva utódját koncentrálhat a pártépítésre. S ez – visszatekintve, milyen kétséges hatékonysággal próbálta oszlatni Kóka és stábja a rájuk vetülő árnyakat – feltétlenül bölcs döntésnek tekinthető.

„Fidesz-közeli sajtóorgánumok rágalmaira nem szeretnék reagálni” – tudatta a Nap-kelte műsorában a pártelnök-miniszter. Kijelentésének másodlagos jelentéstartalma valami olyasféle lehet, hogy a balliberális újságírók nevét is tartalmazó, ötmillió alatti GKM-szerződéseket kiteregető Magyar Nemzet, vagy az egykori Kóka-üzlettársak állami megrendeléseiről író Heti Válasz elfogult, pártos jobboldali lapcsaládhoz tartoznak, ergo amit ők a kormányról írnak, az csak hazugság lehet. A mondat egyik fele helytálló, a másik nem (vagy legjobb indulattal is csak részben az). Kétségtelen, az emlegetett újságok célja a Fidesz hatalomra segítése. De ez nem jelenti, hogy minden riportjuk valótlan lenne. (Elég csak a D-209-es ügyre gondolni.) Fordított példával élve, a Népszava és 168 Óra tagadhatatlanul a jelenlegi koalíció tendenciózus médiacsatolmánya. Következik-e mindebből, hogy amit az Orbán-kabinet viselt dolgairól írtak, az utolsó szóig légből kapott? Természetesen nem. Az irányzatos sajtótermékek állításait persze ajánlott fenntartással olvasni. De mérlegelés nélkül, zsigerből elvetni éppoly hiba, mint kritikátlanul rábólintani. Minden tényállítást a maga egyediségében kell vizsgálni.

Kommunikációs malőr (Oldaltörés)

E sorok írója bajosan tudná eldönteni, van-e joghézagos törvénykerülés, netán etikadeficit a fenebb idézett kifizetésekben. Nem is kíván ez ügyben csalhatatlan ítészként fellépni. Viszont tény: ahogyan GKM az ügyet kezelte, még az is simlit feltételezhet, akiben semmiféle elfogultság nincs Kókáék irányában. Ha egy mezei állampolgár besétál a cégbíróságra, bármely vállalati dokumentációba aznap betekintést nyerhet. Akkor egy honatya miért csak kéthetes várakozás után nézheti át a minisztériumi szerződéseket? Cser-Palkovics András fideszes képviselővel ugyanis ez történt. Mindennek csak akkor van értelme, ha valóban titkolnivalót rejtenek az iratok. Vagy hiányosak. És idő(húzás) kell az alibigyártó „lepapírozáshoz”. Ha nincs semmi efféle, akkor – törvényes határidő ide vagy oda – rögvest összegereblyézem, s a politikai riválisok elé teszem őket, hogy kihúzzam a botránykígyó méregfogát. Ehelyett ziccert adnak az oppozíciójuknak, hogy még napokig célozgasson, sejtessen, híreszteljen. Mindenesetre a kommunikációs bravúrnak nemigen tekinthető ügy aligha Kóka éleslátásáról tanúskodik.

Nagyvállalkozóból politikussá avanzsálva hősünk gyakran hangoztatta, vagyonát minisztersége előtt szerezte, tehát ilyen szempontból tiszta. Ami pro forma stimmel. De Kóka cége, az Elender legzsírosabb üzlete, a Sulinet-projekt állami megrendelés volt, SZDSZ-vezette minisztérium kiírásában. Hogy mi a gond azzal, hogy egy, a szabadpiac primátusát bizonygató miniszter üzletemberként közpénzből gazdagodott meg? Jogilag egy szál se. Csak épp olyan, mint amikor nyilvánosságra kerül a hagyományos családi értékek felsőbbrendűségét prófétáló közember szeretőinek névsora. Nem büntetendő, csak gázos kicsit. Emberünk az is bizonygatja, rokonai és ismerősei nem látják előnyeit a kormányzati tisztségének. Aminek ellentmondani látszik, hogy a sógora, Lepp Gyula által ellenőrzött Meditcom Kft. a vizitdíj-automatákhoz kapcsolódó betegirányítási rendszereivel jutott szerephez. A hajdani Elender-menedzser és vitorláspartner Rácz Krisztián annak a Cardnet Zrt-nek igazgatósági tagja, amely az állami autópálya-kezelő cég (ÁAK) leszerződött elektronikus matricaárusításra – nem sokkal azután, hogy Rácz a sztrádaüzemeltető cég díjbeszedési reszortfőnöke volt. Legalábbis erről tudósít a Heti Válasz, amellyel szemben Kóka – igaz, csak első fokon – más írással kapcsolatban pert vesztett.

Persze a relatíve alacsony példányszámú (ráadásul szinte csak Fidesz-szimpatizánsok által járatott, belpolitikailag motivált) heti-és napilapokban helyet kapó bonyolult gazdasági összefüggések alapjáraton kidumálhatóak.

Ennél nagyságrendekkel kínosabb a milliós olvasottságú Blikk szalagcíme, amely szerint „Kóka hivatali előnyökkel udvarolt szerelmének”, merthogy jelenlegi barátnője GKM-osztályvezetőként jutalmat kapott, az illetékes főosztályvezető helyett ő utazott a miniszterrel a dél-koreai Hankook-szerződés aláírására, kapcsolatuk indulásától még egy évig ott dolgozott és jelenleg is miniszteriális felügyeletű háttérintézménynél van státuszban. Ilyen hírbombarepesztől már lesántulhat a közvélemény előtt a pannon puma, ahogy Kókát ironikusan emlegetni szokták. Távozásának egyik mellékmotívuma bízvást lehetett, hogy gátat szabjon a kezelhető méretű botrányok eszkalálódásának. Ami rövid távú gyógymódnak megteszi. Más kérdés, hogy amennyiben a jelenlegi vádak igazolódni látszanak (s újak is csatlakoznak hozzájuk), úgy Kóka energikus léptei pártelnökként is bicegősre válthatnak.

Papp László Tamás

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Kóka: nem kerestek a rokonaim a miniszterségemből

Az operatív feladatok helyett a stratégiai munkát látja fontosabbnak 2008-tól Kóka János, az SZDSZ elnöke, gazdasági miniszter, ezért döntött arról, hogy az év végével lemond a gazdasági tárca vezetéséről.

hvg.hu Itthon

Kóka otthagyja a gazdasági minisztériumot

Információink szerint Kóka János döntését, miszerint lemond még az idén miniszteri posztjáról, az SZDSZ ügyvezető testülete, ahol csütörtökön közölte lemondási szándékát megelégedéssel fogadta.

MTI Itthon

Kóka: alacsonyabb fokozaton használjuk a légkondit

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter azt kéri a lakosságtól, hogy állítsa kisebbre a légkondicionáló berendezéseket, a nagy háztartási gépeket 14 és 18 óra között ne kapcsolja be, a vállalkozásokat és közintézményeket pedig arra szólítja fel, hogy takarékoskodjanak a villamos energiával. A csúcsfogyasztás a délutáni időszakra esik.

MTI Itthon

Fodor örül Kóka döntésének

Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője üdvözli Kóka János SZDSZ-elnök bejelentését, mivel úgy gondolja, egész embert kíván a párt vezetése.

MTI Itthon

Gyurcsány és Kóka adja át az új Duna-hidat

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter hétfőn délután ünnepélyesen átadja az M8-as autópálya részét képező dunaújvárosi Duna-hidat.

HavariaPress Itthon

Kóka lemond a miniszterségről

Lemond a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vezetéséről Kóka János, értesült az Index. A döntést pénteken ismertetik az SZDSZ megyei elnökeivel. Korábban Kóka és emberei is azt mondogatták, hogy megfér egymás mellett a pártelnökség és a miniszterség.

MTI Itthon

Kókától várják a kekszgyár megmentését Győrben

A győri önkormányzat továbbra is küzd a helyi kekszgyár elsorvasztása, a termelés leállítása ellen, Borkai Zsolt (Fidesz) polgármester ezért levelet küldött pénteken a gazdasági miniszternek, amelyben tárgyalásokat sürget a tulajdonos Danone vezetőivel a gyár megmaradása érdekében.

Itthon

Kókát választották. Mit kapnak?

Bár Kóka Jánost választották meg a küldöttek az SZDSZ elnökének, ezzel együtt a párt irányvonalának alakítása szempontjából kulcsfontosságú ügyvivői testületben akár kisebbségbe is kerülhet. Az elnökjelöltek izgalmas, de sportszerű versenyfutása ugyan egy-két hónapra életet lehelt a fásult pártszervezetekbe, de az SZDSZ helyzete nem lett kedvezőbb a kétosztatú magyar politikai életben.

hvg.hu Itthon

Kókáék bemutatták a "kompromisszumos vegyes" modellt

"Kompromisszumos vegyes" egészségbiztosítási modellt mutatott be Horváth Ágnes és Kóka János. Az SZDSZ május végéig szeretné a tervezetet elfogadtatni koalíciós partnerével, így szeptemberre már a parlament elé kerülne az OEP és a magánbiztosítók piacával számoló, kvótarendszert alkalmazó modell.

Hosszú és Milák a szombatot is bearanyozta

Hosszú és Milák a szombatot is bearanyozta

Hiába van rengeteg adat, ez még kevés lesz a Notre-Dame helyreállításához

Hiába van rengeteg adat, ez még kevés lesz a Notre-Dame helyreállításához

Márki-Zay Péter és Grezsa István is a piacon kezdte a napot Hódmezővásárhelyen

Márki-Zay Péter és Grezsa István is a piacon kezdte a napot Hódmezővásárhelyen

Továbbra is óriási a választókedv – 2,1 millióan szavaztak 13 óráig

Továbbra is óriási a választókedv – 2,1 millióan szavaztak 13 óráig

Gyurcsány: nem érdemes a részvételi adatból jósolni

Gyurcsány: nem érdemes a részvételi adatból jósolni

Zalaegerszeg fideszes maradt

Zalaegerszeg fideszes maradt