Lengyel László
Lengyel László
Tetszett a cikk?

Keresik pártjukat a polgári liberális, a liberális konzervatív szavazók. A megcsalt közalkalmazottak, a szellemi elit egy része, a gazdasági szereplők (transznacionális menedzserek és vállalkozók), ellensúlyt és kulcspártot keresnek a bal- és jobboldali monstrumokkal szemben, középen. Mindkét irányban nyitott, tárgyalás- és koalícióképes erőt. A tét: európai Magyarország.

© Marton Szilvia
1994 őszén Orbán Viktor arra ébredt, hogy ha nem akar eltűnni, új helyet kell találnia magának és pártjának a politikai szerkezetben. A szocialista és a liberális oldal foglalt volt, a jobbközépen viszont üres hely tátongott. Átalakította magát és pártját. Elfoglalta a helyet. Ezzel újrarendezte nemcsak a jobboldalt, de az egész magyar politikai színpadot.

Ma két hatalmas dinoszaurusz terpeszkedik a bal és a jobboldalon. A Gyurcsány vezette, vagy inkább Gyurcsányszauruszt vezetgető MSZP felfal mindent a baloldalon. Az Orbánszaurusz, lassan egy évtizede elfoglalta az erdő jobboldalát, nem is terem ott semmi. Hidegedik. Kihalásra vannak ítélve. De ráérünk-e megvárni? Az erdő közepén, valahol a vízparton létezik egy viszonylag védett, a két dinoszaurusz által nehezen megközelíthető és legázolható hely. Ahol korábban, 1990 és 94 között a liberális SZDSZ repdesett és a Fidesz fiúk labdáztak magyar naranccsal, majd 2002 óta a konzervatív MDF is legelget. Valahol itt mozgolódott a Köztársaság Párt, majd a Centrum Párt is. Kicsiny, de fontos tisztás: a polgári liberális, a liberális konzervatív szavazók helye.

Az SZDSZ országosan Kóka János, Budapesten Demszky Gábor alatt kimúlt. Elhagyták szavazói. Megvonták bizalmukat és támogatásukat a gazdasági szereplők. Megsemmisültek az önkormányzatokban. Elvesztették amerikai és európai támogatóikat. Nincs többé értelmiségi holdudvaruk. De az SZDSZ múltbeli helyén ott dühöng, kesereg, emberére és pártjára vár legalább 7-8 százaléknyi országos, és 12-15 százaléknyi budapesti tudatos liberális szavazó. Polgárok. Vállalkozók és nem szélhámosok. Értelmiségiek, és nem lakájai vagy őrültjei egy Gyurcsány-Kóka kurzusnak. Önkormányzati emberek. Fiatal egyetemisták. Megfogadták, hogy a büdös életben nem szavaznak többet az SZDSZ-re, de nem akarnak se az MSZP-re, se a Fideszre voksolni.

Az MDF fantompárt. Dávid Ibolya képében Boross Péter tartja fenn a látszatot. De a látszat mögött ott lapul 4-5 százaléknyi országos konzervatív polgári tudatos szavazó. Szívesen kijönnének az árnyékból, levetnék az MDF régi, unt ruháját. Utálják és félnek Orbán Fideszétől, és viszolyognak Gyurcsány MSZP-jétől. Az SZDSZ-től állandóan sérelmeket szenvedtek öntudatukban és kultúrájukban: tartják magukat annyira európainak és liberálisnak, mint az SZDSZ korábbi vezetői. Kényszerből az üres, színtelen és szagtalan, senkire sem ártalmas Dávid Ibolyára szavaznak, de valójában keresik a pártjukat. Itt sincs igazi anyagi támogatás a gazdasági szereplőktől.

S itt vannak a Fidesz polgárai. Ha a békés Fidesz tartósan nem győz a harcos Orbánnal szemben, a Fidesz-polgároknak nem marad helye a viktoriánus pártban. Sőt, a csalódott szocialista szavazók egy része is szívesen keresne egy semlegesebb, modernebb és megbízhatóbb középpártot a cikázó Gyurcsány-párt helyett.

Magyar konzervatív liberálisok! Ha nem lesz kétpárti rendszer Magyarországon, és nem lesz, akkor e hely felértékelődik. Se jobb, se bal nem fog tudni kormányozni nélküle, vagy ellenében. Szabad politikusok – például Kuncze Gábor és Tölgyessy Péter -, szakpolitikusok – mint Atkári János és Bárándy Péter, a külpolitikus Balázs Péter és Simonyi András, nem beszélve a gazdasági szakértőkről -, sétálnak a mezőn. És fiatal értelmiségiek, önkormányzati emberek, valódi vállalkozók és nagyvállalati menedzserek, friss, új arcok, akik még nem próbálták ki magukat, álldogálnak a fák mögött. A hely üres. Forrás van. Idő van. 2009 elejéig lehet rá készülni. Utána be lehet tölteni. A polgári liberálisok és konzervatívok csak láncaikat veszíthetik. Ha mernek, az európai Magyarországot nyerhetik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!