Tetszett a cikk?

Csütörtökön délután mégiscsak fogadta Kincses Gyula államtitkár a bezárásra ítélt Lipótmező ügyében Szilágyi Júlia pszichiátert, Füredi János professzort és Német Attila professzort, a pszichiátriai társaság elnökét. Sikerült-e előbbre jutni a megbeszélésen? – kérdeztük Szilágyi Júliát, az Országgyűlési Biztosok Hivatalának pszichiáter főtanácsosát.

Kincses Gyula államtitkár
© Müller Judit
Szilágyi Júlia a hvg.hu-nak elmondta, az államtitkárnak felvetették, hogy nevezzék ki a Nyírő Gyula kórházat az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) jogutódjának. Kincses Gyula közölte, ennek jogi akadályai vannak, mert egy önkormányzati kórház nem veheti át egy minisztériumi fenntartású, országos intézmény jogkörét. A pszichiáterek szerették volna elérni, hogy a Lipótmező bizonyos funkcióit vegye át a kórház, többek közt a pszichiátriai betegségekkel kapcsolatos epidemiológiai adatok digitalizált gyűjteményét. A kórház ezelől nem is zárkózik el. Az államtitkár ígérte, megvizsgálják a kérdést. Nem tett ígéretet viszont a pszichiátriai gondozóhálózat megőrzésére. „Félő, ha a gondozóhálózatot finanszírozási okokra hivatkozva felszámolják, rövid időn belül krízishelyzet alakulhat ki, aminek súlyos következményei lehetnek a fővárosiak számára”  – adott hangot aggodalmának Szilágyi.

A pszichiáterek jelezték, jó lenne, ha a a budai oldal egyetlen drogambulanciája a Lipótmezőn maradna, ahol a főépülettől elkülönülten, egy kisebb házban működik. Az államtitkár javasolta, hogy az ott dolgozók alapítsanak közhasznú társaságot, és amikor az OPNI végleg bezárja a kapuit, akkor ebben a formában működjenek tovább. A három pszichiáter eredménynek tartja, hogy Kincses Gyula megígérte, megvitatja a  minisztérium szakértőivel és a kormány tagjaival, mit lehet megőrizni a Lipótból. Az államtitkár jelezte, hogy még Horváth Ágnes is foglalkozott a kórrajzok biztonságos őrzésével, és e téren pozitív döntés várható.

Szilágyi szerint a Lipótmező bezárásának várható időpontjáról senki sem tud biztosat. Több mint háromszáz beteg még mindig a hűvösvölgyi épületben van, más intézményben nem találtak helyet számukra. Tavasszal még arról volt szó, hogy a betegeket Ferencvárosban, a Gyáli úti Merényi Gusztáv kórházban helyezik el, de kiderült, ott nincsenek meg a fogadásukhoz szükséges körülmények. A Merényi pszichiátriai osztálya teljes felújításra szorul, legalább egy-másfél év, amíg a Gyáli úton képesek lesznek fogadni a Lipót betegeit. De addig is ápolni kell őket valahol, hiszen nem lehet őket az utcára tenni – hívta fel a figyelmet a pszichiáter.

Horváth Ágnes miniszter a találkozó napján jelentette be: a minisztérium és az orvosegyetem megállapodott, az OPNI depressziós betegeket gyógyító osztályát a SOTE kezelésében lévő Kútvölgyi úti kórházba költöztetik.

p. j.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Dr. Szilágyi Júlia a Lipótmező bezárásáról

Dr. Szilágyi Júlia pszichiáter az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) védelmében rendezett tavaszi demonstráció egyik szónoka volt. Másfél évtizedig dolgozott az OPNI-ban, 1996 óta az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosának Hivatalában mint pszichiáter főtanácsos dolgozik, és a betegek, intézményi gondozottak jogaival foglalkozik. A Lipótmező megmentésére tett erőfeszítései zátonyra futottak, a minisztérium még arról sem volt hajlandó tárgyalni, hogy a Nyírő Gyula kórház mint jogutód vegye át az OPNI számos funkcióját.