A szocialista Keller Lászlót, egykori „közpénzügyi” államtitkárt az Üvegzseb-program szorgalmazójaként ismerte meg a közvélemény. A főváros délnyugati agglomerációjában 2006 tavaszán parlamenti képviselővé, majd ősszel Törökbálint polgármesterévé választották. A múlt vasárnapi időközi választásokon aztán vereséget szenvedett a Fidesz jelöltjétől. A levont tanulságokról, helyzetéről érdeklődtünk.


Keller László
© mszp.hu
hvg.hu: Minek tulajdonítja, hogy alulmaradt a helyi választáson?

Keller László: Számítottam rá, miután a szélsőjobbtól egészen a jobbközépig teljes volt ellenem az összefogás. Ezt a tendenciát már 2006 őszén is lehetett látni. Alig több, mint egy év telt el azóta, és ez kevés volt ahhoz, hogy meggyőzzem a törökbálintiakat, és a jobboldaliakat is magam mellé állítsam. A szavazatok negyvenhárom százalékát szereztem meg, huszonkét százalékkal többet, mint amikor megválasztottak. Ez tisztességes eredmény, nincs okom szégyenkezni miatta. A szavazatok értékelésekor figyelembe kell venni, hogy a törökbálinti közösség csakúgy, mint a magyar társadalom, nem úgy tagolódik, hogy van két mereven elválasztható oldala, a bal és a jobb. A képlet ennél sokkal bonyolultabb. Igaz, a választási összefogásokkal el lehet érni, hogy polarizálják a választókat – 2006 októberében ez a taktika az ellenzék részéről még nem volt sikeres, most igen.

hvg.hu.: Azért a baloldal is összefogott. Egyébként mi vitte rá 2006 őszén, hogy induljon a törökbálinti polgármesterségért? A 2002-es választások után mint a közpénzek törvényes elköltése felett őrködő államtitkárnak az egész ország megismerte a nevét. Ezek után meglepő volt, hogy egy kisváros polgármesteri székére pályázott, még akkor is, ha tudjuk, hogy Törökbálint, a multinacionális cégek megtelepedése miatt,  a leggazdagabb települések egyike.

K. L: Ismertségem elsősorban a jobboldali médiának köszönhető, amely minden eszközzel igyekezett engem lejáratni. Pedig a szándékaim tisztességéhez nem fért kétség. Magyarországon mindenki tisztább közéletet szeretne, és én ennek a mozgalomnak az élére álltam, jóval a 2002-es választások előtt. Érzékeltem, hogy a politikusok iránt megrendül a bizalom, ha különböző kétes anyagi ügyekkel hozzák őket összefüggésbe. Megjegyzem, ahogyan 1998 és 2002 között, úgy ma sincs minden rendben a közélet tisztasága körül. Személyemben azt a politikust próbálták lejáratni, aki a jogszabályi környezetet ennek érdekében kívánta átalakítani. Bár össztűz zúdult rám, 2006 tavaszán egyéniben megnyertem az országgyűlési választást. Logikus volt, hogy az önkormányzati választásokon ugyanabban a körzetben indulok, hogy elnyerjem a polgármesteri posztot. Ez sikerült is.

hvg.hu: Mostani vereségében talán az is szerepet játszott, hogy az Orbán-kormány regnálása alatt történt, gyanúsnak vélt ügyek közül egy sem volt, amelynél az ügyészség vádat emelt volna. Így azután az üvegzsebprogram, mondhatnánk, darabokra tört.

K. L: Pártomat, az MSZP-t 2002-ben úgy választották meg, hogy a többség bízott abban: kivizsgáljuk az addig felvetett gyanús ügyeket. Én ezt komolyan gondoltam, de a környezetemben voltak, akik nem. És ha a „közpénzügyi államtitkárként” végzett tevékenységemről esik szó, ne feledkezzen meg arról, hogy bár a konkrét ügyeket nem tudtam eljuttatni a vádemelésig, a jogalkotásban komoly szerepet játszottam. A korrupcióellenes cselekvési program, amit akkor kezdeményeztem és az ENSZ-megbízottakkal együtt dolgoztunk ki, ma is aktuális. Elég, ha arra utalok, hogy a pártok finanszírozásának tisztába tételét az elsők között sürgettem. Az én lelkiismeretem 2003-ban is tiszta volt és most is az. Politikus vagyok, nem rendőr, nem ügyész és nem is bíró. Világossá akartam tenni, hogy nem akarjuk szőnyeg alá seperni a korrupciógyanús ügyeket; nem tehetek arról, hogy az általam kezdeményezett vizsgálatok eredménytelenül zárultak.

hvg.hu: Tételezzük fel, hogy 2010-ben az ellenzék győz a választásokon. Mit szólna ahhoz, ha az új kormány hasonló szellemben kezdeményezne vizsgálatokat, mondjuk a kormányzati negyed elvetélt beruházására költött százmilliók ügyében?

K. L: Meggyőződésem, hogy a koalíció egyetlen döntése sem veti fel korrupciós bűncselekmény gyanúját. Az ellenzék mindeddig nem talált olyan bizonyítékokat, amelyek ilyen feltételezésre jogosítanának. Ebben szerepe van az üvegzsebtörvénynek is, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a politikusok betekintsenek a közpénzek elköltésére vonatkozó szerződésekbe. Nekem annak idején erre nem volt lehetőségem.

hvg.hu: Meglehetősen magányosnak tűnik, nincsenek szövetségesei az MSZP-n belül sem.

K. L: Annak idején Medgyessy Péter kért fel a poszt betöltésére, és ez a tisztségem addig tartott, amíg ő hivatalban volt. Amikor beléptem az MSZP-be, a pártba léptem be, nem kötődöm egyik platformhoz sem. 1994-ben szereztem először mandátumot, harmadik ciklusomat töltöm egyéni képviselőként. Úgy gondolom, mindenekelőtt a választóimnak tartozom felelősséggel. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki kinevezése után megszűnt addigi szerepköröm. Pedig lehet, hogy tudtam volna neki segíteni, például tavaly ősszel, amikor ő vetette fel újra a közélet tisztaságának problémáját. Tény, hogy 2004 nyarán elfogyott körülöttem a levegő. Ez összefüggésbe hozható azzal, hogy elkezdtem foglalkozni a politikusok ingyenes vadászatának problémáival, és ez a kormánypártot meg az ellenzéket, valamint a gazdasági vezetőket egyaránt érinthette.

hvg.hu: A pártja népszerűsége is alaposan megkopott. Nem tart attól, hogy az ön törökbálinti veresége rossz ómen a szocialisták számára, ami a tavaszi népszavazást, illetve a következő parlamenti választásokat illeti?

K. L.: Bárhogy alakul is az ország helyzete, amelyet a világgazdasági folyamatok is befolyásolnak, a reformokat nem lehet tovább halogatni, mindenekelőtt az egészségügyét. Bízom benne, hogy minél jobban megismerik az emberek az ott tervezett változtatások lényegét, annál inkább elfogadják majd. Másrészt nem rendelhetünk mindent alá a 2010-es választás sikerének. Egyébként is, addig még sok minden történhet. Ma még korai megjósolni a több mint két év múlva sorra kerülő országgyűlési választások eredményét. A gazdaság stabil, és szaporodnak a növekedésre utaló jelek. Polgármesterségem alatt a városban új vállalkozások indultak, az emberek optimisták. A kisebb települések polgármesterei is a befektetők érdeklődéséről számolnak be.

 

Pelle János

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Keller László ismét ringbe száll

Törökbálinton a január 20-i időközi helyi választáson az eddigi polgármester, Keller László MSZP-s országgyűlési képviselő ellenfeleként a Fidesz-KDNP jelöltjeként Turai István korábbi polgármester indul - közölte a város jegyzője kedden.

Itthon

Vádemelés Keller vadászatügyében

Politikai vádlott lett Keller László az általa még közpénzügyi politikai államtitkárként kezdett vadászati vizsgálat következtében. A bíróság előtt a mentelmi joggal felvértezett képviselő helyett volt munkatársának kell felelnie az akcióért.

MTI Itthon

Kiütötték Kellert Törökbálinton

Turai István, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte meg az időközi polgármester-választást Törökbálinton az MSZP és a Civil Fórum Egyesület által támogatott Keller Lászlóval szemben - közölte az előzetes adatok alapján vasárnap este a város jegyzője. Dorka Ágnes elmondta, hogy a részvételi arány 51,63 százalékos volt.

MTI Itthon

Keller pert nyert a Heti Válasz és a Magyar Nemzet ellen

A Heti Válasz és a Magyar Nemzet ellen is helyreigazítási pert nyert első fokon, nem jogerősen csütörtökön a családtagjainak állami fizetéséről megjelent írásokkal kapcsolatban Keller László volt közpénzügyi államtitkár a Fővárosi Bíróságon; három másik ügyben is megkezdték a tárgyalást, de ítélet később várható.

MTI Itthon

Felmentették Keller László volt főtanácsadóját

Bűncselekmény hiányában felmentették hivatali visszaélés és személyes adatokkal való visszaélés vádja alól Keller László volt közpénzügyi államtitkár egykori politikai főtanácsadóját a Fővárosi Bíróság hétfőn kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében.

MTI Itthon

Keller László ügyészeket perel

Az MSZP országgyűlési képviselője rágalmazás miatt magánindítványt terjesztett elő a fővárosi főügyész-helyettessel szemben, és jó hírnév megsértése miatt keresetet nyújtott be a bírósághoz a legfőbb ügyész és a legfőbb ügyészség ellen.

Bibliai ihletésű neve lett Kim Kardashian és Kanye West negyedik gyerekének

Bibliai ihletésű neve lett Kim Kardashian és Kanye West negyedik gyerekének

A TASZ Kövér Lászlónak: A szivárványszínű bajszodon nevet a fél internet

A TASZ Kövér Lászlónak: A szivárványszínű bajszodon nevet a fél internet

Betonba öntötte a zuglói parkolási szerződéseket a Fidelitas

Betonba öntötte a zuglói parkolási szerződéseket a Fidelitas

Francia diákok szerint a Napszállta a legjobb film Cannes-ban

Francia diákok szerint a Napszállta a legjobb film Cannes-ban

Bécsben bulihangulat van Heinz-Christian Strache lemondása után

Bécsben bulihangulat van Heinz-Christian Strache lemondása után

Reuters: A Google lenullázza a Huaweit, elveszi tőle az Androidot

Reuters: A Google lenullázza a Huaweit, elveszi tőle az Androidot