Jossi Sarid Izrael egyik legnevesebb baloldali politikusa és újságírója, aki 2003-ig a baloldali Merec pártot és annak frakcióját is vezette. Jelenleg könyveket ír, saját heti rovata van a Haaretz nevű napilapban, és politikai kommentátorként hallatja ironikus hangját. Izrael kikiáltásának 60. évfordulója kapcsán a két népnek, a zsidónak és a palesztinnak két államot ígérő koncepciójáról kérdeztük.


Jossi Sarid
hvg.hu: Ön szerint az izraeli-palesztin konfliktus megoldható, ha a két népnek két önálló állama lesz?

Jossi Sarid: A jelenlegi világrend nemzetállamokra épül, és mindaddig, amíg másképp nem lesz, minden népnek megvan a maga országa, illetve szinte minden népnek van hazája. Minden népnek joga van az önmeghatározáshoz, a saját államhoz, a zsidó népnek és a palesztin népnek egyaránt. Mindkét népnek vitathatatlan történelmi joga van ehhez a helyhez, csak a terület megosztásával, kompromisszummal oldható meg a konfliktus. Ezért a végén két állam lesz itt.

hvg.hu: A Magyar Nemzetben nemrég Hatvan év múlva - az izraeli állam máig nyög egykori alapítói elhibázott elméleti alapvetését címmel írás jelent meg, amelyben a szerző a "holokauszt borzalmai miatt máig élő, folyamatos és érthetetlen bűntudatról", "álságos és hazug antiszemita kártyáról" ír, és egy „multikulturális, mindkét nép által élhető, nem faji alapon meghatározott" Paleszina-Izrael megteremtése mellett áll ki. Erről mi a véleménye?

J. S.: Szerintem ez mese habbal. A cikk szerzőjének nem tetszik Izrael állam létezése, és megszüntetését úgy szorgalmazza, hogy egy szalonképesnek tűnő, ám teljesen irreális elgondolásba csomagolja. Ez az úgynevezett posztcionista álláspont. Ha majd az amerikaiak átalakítják az államukat Indián Amerikai Egyesült Államokká, ha majd az ausztrálok lemondanak Ausztráliáról, és létrejön az Aboriginal-Ausztrál Államszövetség, vagy a franciák lemondanak Franciaországról egy Arab-Francia Unióért, akkor mi is megfontoljuk ezt a lehetőséget.

hvg.hu: És a jogegyenlőség?

J. S.: A jogegyenlőség rendkívül fontos, ezt természetesen garantálni kell. Valóban az állam szegénységi bizonyítványa és súlyos szégyenfoltja, ha nincs jogegyenlőség az arab állampolgárok részére. Ez ügyben jóval többet kell tenni, mint amit Izrael 60 éves fennállása alatt tett. Hogy Izrael minden polgára egyenértékűnek tekinthesse magát, hogy az arabok ne érezzék magukat másodosztályú állampolgárnak.

hvg.hu: Mikor nem fogják másodosztályú állampolgárnak érezni magukat?

J. S.: Ha jobbá válik a rendszer. Sajnos vannak zsidók is, akik nem igazán érzik otthonuknak az országot, mivel az utóbbi években igen rosszak a kormányaink, a vezetőink, s ezért rengeteg belső gonddal küszködünk. Ezek talán még a külső bajainknál is veszélyesebbek.

hvg.hu: Mit gondol a szélsőséges izraeli politikusok által szorgalmazott lakosságcseréről, hogy ne csak Ciszjordániából költözzenek ki a zsidók, hanem Izraelből is az arabok?

J. S.: Minden országban vannak egy nép kollektív bűnösségét valló fasiszták, nálunk is, ebben sem különbözünk a többi néptől. A legtöbb nemzetállamban vannak kisebbségek, nem izraeli specialitásról van szó, meg kell tanulnunk együtt élni velük.

hvg.hu: A felmérések szerint az izraeliek döntő többsége elfogadja, hogy a két népnek két állama legyen. A jelenlegi palesztin valóság ismeretében - egyre inkább teret nyer a vadul Izrael-ellenes Hamász - mit gondol, reális ez a koncepció?

J. S.: Nem mondhatjuk, hogy a palesztinok könnyebbé teszik az életünket, ahogy mi sem tesszük könnyebbé a palesztinok életét. Ezért a viszály tovább húzódik, mint a világ többi konfliktusa. Két, egymást nehezen elviselő szomszéd él itt, az ellenségeskedés néha két szembenálló afrikai törzs harcára emlékeztet. Eddig valóban nem voltunk ideális partnerek.

hvg.hu: Ennek ellenére Bush derűlátóan úgy nyilatkozott, hogy jövő januárig, közvetítésével, békeegyezmény születhet…

J. S.: Éppen úgy fog megállapodást kötni, mint ahogyan Irakban győzött. Szeretem a vicceket, de ez egy rossz vicc. Csak remélhetjük, hogy a következő amerikai elnök végre komolyan veszi a Közel-Kelet problémáját, és nem megfigyelőként, hanem résztvevő partnerként száll majd be a béketárgyalásokba. Ha Amerika, hatalmas potenciájával, elkötelezettebben tevékenykedik a térségben, akkor ennek talán eredménye is lenne.

Shiri Zsuzsa/Jeruzsálem

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

"Egyedül Izraelben beszélhetnek szabadon az arab képviselők"

Az egykori Sharon-kormány Újvidéken, Lampel Tamás néven született, magyar származású miniszterelnök-helyettese pesszimista mind az arabokkal létrehozandó béke, mind az iráni atomprogram kérdésében. Az újságíróból lett politikus a 2006-os választások után visszatért az újságíráshoz, 2006 júliusától a Jad Vasem Intézet elnöke. E minőségében a múlt héten 16 Világ Igaza kitüntetést osztott ki Budapesten.

hvg.hu/MTI Világ

Folytatódik az izraeli hadsereg „Meleg tél” hadművelete

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter bejelentette: folytatják a katonai akciókat a radikális iszlám szervezet, a Hamász létesítményei, fegyverraktárai és infrastruktúrái ellen. Öt nap alatt Gázából 130 Kasszám rakétát lőttek ki a közeli izraeli városokra. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tűzszünetre szólít.

MTI Világ

A libanoni kormány engedett a Hezbollahnak

A libanoni hadsereg visszavonta szombaton a kormány két korábbi intézkedését, amely miatt az ellenzéki Hezbollah síita szervezet fegyveresei előző nap elfoglalták Bejrútnak a Nyugat-barát kormány ellenőrzése alatt álló részeit. A Hezbollah üdvözölte a hadsereg döntését, és bejelentette: visszahívja fegyvereseit Bejrút utcáiról.

Vélemény

"Ezek a gyerekek nem fogják elfogadni Izraelt szomszédként"

Itamár Marcus a Jeruzsálemben működő Palesztin Médiafigyelő Intézet igazgatója. A Likud párt 1996-os győzelme után alapították az intézményt, amely azóta is folyamatosan elemzi a palesztin arabnyelvű sajtót. Marcus szerint a közgondolkodást formáló helyi média még mindig nem hajlandó komolyan venni Izrael létjogosutságát.

MTI Világ

Bush Mubarakkal tárgyalt

George Bush amerikai elnök közel-keleti útjának utolsó állomására, Egyiptomba érkezett. Sárm-es-Sejk vörös-tengeri üdülőhelyen Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel tárgyalt.

MTI Világ

Hiába az intés, Carter Hamász-vezetőkkel találkozik

A közel-keleti körúton járó Jimmy Carter volt amerikai elnök az egyiptomi fővárosban találkozik a Hamász két magas rangú vezetőjével – közölte Számi Abu Zuhri, a palesztin iszlamista mozgalom szóvivője.

MTI Világ

Izrael bevonja a palesztinokat Dzsenín ellenőrzésébe

Izrael megengedi a Palesztin Hatóságnak, hogy több száz fős biztonsági erőt telepítsen Dzsenín ciszjordániai városba, miután a csapatok tagjai elvégezték az Egyesült Államok által finanszírozott kiképzési programot Jordániában - közölte egy izraeli forrás kedden.

A szívritmuszavarra is a sugárkezelés lesz a terápia?

A szívritmuszavarra is a sugárkezelés lesz a terápia?

Elutasította az NVB Berki és Tarlós ajánlásainak az összehasonlítását

Elutasította az NVB Berki és Tarlós ajánlásainak az összehasonlítását

Cirkuszi indulóval hekkelték meg Karácsony sajtótájékoztatóját – videó

Cirkuszi indulóval hekkelték meg Karácsony sajtótájékoztatóját – videó

Már teszteli a Google a funkciót, amivel titokban kereshetünk a térképén

Már teszteli a Google a funkciót, amivel titokban kereshetünk a térképén

Képtelenség megfékezni a kórházi adósságot

Képtelenség megfékezni a kórházi adósságot

A G-nap előtt Simicska Közgépe elég népszerű volt Lázár János városában

A G-nap előtt Simicska Közgépe elég népszerű volt Lázár János városában