Tetszett a cikk?

A halál kilovagolt Magyarországról – ez a címe Lengyel László újabb tanulmányait tartalmazó kötetnek. Lengyel szeretné, hogy a „halál lovagoljon ki Magyarországról”, hogy végre nőjön föl a magyar társadalom, s ebben ne akadályozza, hanem segítse a politikai osztály. Azt akarja, hogy száz elvesztegetett év után számoljuk föl a Nemzeti Magyarország és a Polgári Magyarország öngyilkos kettősségét. Hankiss Elemér írása.


Eric Voegelin, a kiváló német filozófus nem engedte, hogy bárki beskatulyázza valamilyen világnézetbe, ideológiába. „Ha valaki azt akarja, hogy katolikus vagy protestáns legyek, azt mondom neki, hogy reformáció előtti keresztény vagyok. Ha tomistaként vagy augusztiniánusként akar rajtakapni, akkor azt mondom, hogy a niceai zsinat előtti keresztény vagyok. S ha egy korábbi skatulyába akar bezárni, akkor felvilágosítom, hogy még Szűz Mária sem volt a katolikus egyház tagja.”

Ugyan Lengyel László sem Szűz Mária, de ő se tagja semmiféle (politikai) egyháznak. S mint Voegelin s történelmünk jó néhány kritikus elméje, ő is kibújik minden skatulyából. Mindig átmegy a másik partra. Kamaszkori trockista kalandja után a pártban szinte az első pillanattól kezdve rebelliskedett, reformatáskodott, Marx helyett Hayeket olvasta s idézte, biztatta a vörös és zöld bárókat, hogy átbukfencenzve a fejükön szülessenek újra gyönyörű demokratikus hercegekként… Tette ezt addig-addig, míg végül kipenderítették ebből a gyülekezetből.

Aztán jöttek sorba a demokratikus és féldemokratikus kormányok; szerepet vállalhatott volna bármelyikben, de ehelyett nekik esett és ostorozta őket, a baloldaliakat éppoly hévvel, mint a jobboldaliakat, számon kérve rajtuk az európai demokrácia és a versenyképes piacgazdaság semmibe vett normáit. S ahogy rongálódott Magyarországon a demokrácia intézményrendszere és a piacgazdaság gyakorlata, úgy vált kritikája egyre élesebbé, kíméletlenebbé. A politikusok kapkodták s kapkodják a fejüket. Baloldali? Igen. Kormánypárti? Nem. Jobboldali? Nem. Ellenzéki? Igen. Nem támogatja a kormány reformjait? Nem. Reformokat sürget? Igen. Végül is mit akar?

Hankiss Elemér
Erre a kérdésre adnak választ most megjelent könyvének tanulmányai. Azt akarja, hogy legyen már végre vége a gazdasági, társadalmi, szellemi „ellenreformációnak” ebben az országban. Azt akarja, hogy a politikai osztály hagyja abba az ország lerohanását, a hatalom központosítását, a „jozefinizmussal” és a jobb- illetve baloldali populizmussal való felelőtlen kacérkodást. Azt akarja, hogy a kormány a sok szócséplés után végre lásson komolyan munkához; dobja sutba a „Nagy Reformátor” üres és kártékony pózát, kezdjen komoly tárgyalásokat a társadalom szereplőivel, dolgozza ki az ország távlati stratégiáját, vegye komolyan a „politikai erkölcs és a célszerűség” egymást feltételező, kiegészítő, erősítő kettősségének princípiumát.

Azt akarja, hogy a hajdan szebb s tisztességesebb napokat megélt „reformértelmiség” ébredjen végre föl, engedje el kedvenc politikai pártjainak uszályát, vállalja nyíltan és tisztán a maga baloldaliságát vagy liberalizmusát vagy konzervativizmusát, tegye a dolgát, a fejére és ne a zsigereire hallgasson, elemezze tárgyilagosan a helyzetet, és keresse a lehetséges kiutakat.

Azt akarja, hogy a jelenlegi tunyaság vagy kapkodás helyett józan, felnőtt országként keressük helyünket a világban, a Bush-doktrína, a „színes forradalmak”, az ide-oda kacskaringozó olajvezetékek, az éhséglázadások, az emelkedő új nagyhatalmak és egy Új Európa világában.

Politikusok számára kellemetlen, kényelmetlen könyv ez. Számunkra, többé-kevésbé normális polgárok számára különösen érdekessé teszi az, hogy Lengyel Lászlónak nemcsak gondolkodóként, hanem szerzőként is több lénye s arca van. Vannak, akik politológusnak, politikai elemzőnek tartják. Mások a jelenkor történészeként tartják számon. Vannak, akik különösen élvezik tanulmányainak írói, szépirodalmi fordulatait s eleganciáját. De fontos szerepet töltött s tölt be „íródeákként” is: az elmúlt húsz év hazai történéseinek ő az egyik legalaposabb krónikása. S ha megjelenik két-három évtizede vezetett naplója: az lesz majd az igazi nagy csattanás.

Hankiss Elemér

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lengyel László Vélemény

Lengyel László: vennél népi részvényt ettől az embertől?

Az ellenzék vezére és a miniszterelnök évértékelő beszédeket mondtak. Láthatóan komoly küzdelmet folytattak azért, hogy ki kerüljön a másik mögé. Orbán Viktor azt üzente, jövünk. A népszavazáson, és az elkövetkező két évben az fog történni, amit mi akarunk. De mit akarunk az országgal? Nos, egyelőre adós a válasszal. Személyesen a hatalmat kívánja. És mi hitelesíti Gyurcsány Ferenc szavait? Mitől hinnének neki ma inkább, mint tegnap? 2004 októbere óta teli jobbnál-jobb ötletekkel. Szó, szó, szó. Az urak igen alkalmasak a politizálásra, és alkalmatlanok a kormányzásra.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: Ki fogja kormányozni a viseltes autót?

Orbánra eddig a múlt és a hatalomnélküliség embereként néztek, ma övé a jövő és a hatalom. Most azon kell dolgoznia, hogy a túlzott várakozások el ne üssék ettől. A kisebbségi kormány és Gyurcsány Ferenc átengedte a kezdeményezést a többieknek. Érdemi kormányzásra nincs lehetőség. Ezért ismét a negatív kampánnyal kísérleteznek. Fodor Gábor kihasználja, hogy vele tárgyal a Fidesz az előrehozott választások feltételeiről.

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: rosszabb és legrosszabb között választhatunk

Gondolod barátom, hogy a gennyes daganat kifakadt Magyarország testén? Nem jártunk-e jól, hogy nincs működőképes kormányunk? Most már nyugodtan hátradőlhet a jobboldali választó, mert mindjárt eljő az ő országa, vagy fél év, legkésőbb két év múlva? Nevetgélhet a baloldali választó, hiszen megtalálta saját kormányát, „igen, igen, igenekkel” táncolhatja körül bársonyos beszédű vezérét? Elégedett lehet a neoliberális választó is, a „párt és Kóka egy, igaz lib vele megy” szabad szárnyalásában?

Lengyel László Vélemény

Lengyel László: az ostobaság és az ostobák napja

A miniszterelnök-pártelnök a pártvezetés egy erős csoportjával összefogva, váratlanul csapást mért a párt fontos stratégiai pontjára. Könnyen lehet, hogy ezzel a támadással nemcsak az 1989 óta létező pártszervezetet rombolja le, hanem az újjáépítés lehetőségét is elveszi. Egyik percről a másikra eltávolította Baja Ferencet a Táncsics Alapítvány éléről és Puch Lászlót a pártpénztárnoki funkcióból. Ezzel megütötte Baja lázadozó platformját éppúgy, mint a vitázó Veres János pénzügyminisztert. Szekeres Imre ki van zárva a közvetlen beavatkozás lehetőségéből. Juhász Ferenc és Lamperth Mónika képtelenek lesznek a széthulló párt összetartására. Ideje, hogy Gyurcsány Ferenc Szocialista Polgári Szövetséget alapítson.

Mindössze egy tanár ment be tanítani Répcelakon, fegyelmit kaptak a hiányzók

Mindössze egy tanár ment be tanítani Répcelakon, fegyelmit kaptak a hiányzók

34, 60 és 78 évesen történik korszakváltás a szervezetünkben

34, 60 és 78 évesen történik korszakváltás a szervezetünkben

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás