Tetszett a cikk?

A melegfelvonulás körüli erőszakos cselekményekkel megíródott a harmadik Magyar Köztársaság egyre szánalmasabbá váló történetének újabb szégyenteljes fejezete. A kormány, amelynek feladata lenne garantálni a törvényes rendet és a közbiztonságot, érzelmi alapú látványakciókba menekül. Be nem jelentett demonstrációkhoz csatlakozik, chartát és ligát alapít, a külföld nyilvánossága előtt panaszkodik a magyar politikai élet "weimarizálódása" okán. Úgy tesz, ahogy egy válságba sodródott ország ellenzéki vezére és elszánt hívei lépnek fel a rossz kormányzással szemben. De most éppen az övék a kormányzati felelősség.


© Pál Anna Viktória
A szombat délutáni történet a melegek felvonulása elleni agresszív fellépésnek nézett ugyan ki, szervezői és résztvevői többsége azonban tudatosan a Magyar Köztársaság rendje és annak képviselői ellen akartak fellépni.

A harmadik Magyar Köztársaság, Szilágyi Ákosnak a jelcini Oroszországra alkalmazott kifejezésével élve, tipikus "szökőállam". Szabályosan menekül a közfeladatai ellátása elől. Jelen esetben azon feladata elől, hogy szavatolja állampolgárai és tisztviselői biztonságát. Az ő feladata lenne garantálni a törvényes rendet és a közbiztonságot. A magyar politikai abszurd sajátos paradoxona, hogy a kormány és feje éppen azok mellett és azokkal együtt kíván civil szerveződést indítva fellépni, akiket a közhatalom képviselőjeként legalább két éve képtelen a mind durvább szélsőjobboldali atrocitásoktól megvédeni.

Mielőtt az olvasó félreértene, nem a "fasiszta veszély" és "a magyar közélet weimarizálódása" kapcsán kötelező sirámokat szeretném felmondani. Akik ma Magyarországon szélsőjobbról a közrendet veszélyeztetik, minden elszántságuk ellenére nincsenek többen pár száz, netán pár ezer főnél. Az aktív, a csapatot mindenhova elkísérő szimpatizánsok sem lehetnek többen néhány hangos tízezernél. Többségükről a köztársaság hatóságai pontosan tudják, kicsodák, mikor mire készülnek. Nincs nehéz dolguk. A köztársaság törvényes rendjének nyílt semmibe vételére irányuló akcióikat nagy nyilvánosság előtt szervezik és hirdetik meg, jó előre. A nagy nyilvánosság előtt gyűjtenek pénzt a tevékenységük folytatására, s szintén a nagy nyilvánosság előtt fenyegetik, aki nem tetszik nekik. Általában tehát mindekit. E fenyegetéseiket megint csak a nagy nyilvánosság előtt hajtják végre.

A köztársaság hatóságai viszont tehetetlenek. Elvégre Magyarországon ma nem bűncselekmény közintézmények feldúlása, a rendőrségi felszerelés megrongálása, mások testi épségének és emberi méltóságának veszélyeztetése. Egy esetben sem fejeződött be ez ügyben indított hatósági eljárás tényleges elmarasztaló ítélettel. Magyarországon jegyirodára, szórakozóhelyre megfélemlítési céllal Molotov-koktélt hajigálni a magyar hatóságok szerint legfeljebb, ha rongálás, tévészékházat feldúlni pedig valószínűleg szabálytalan csokoládé-vételezés. Ezért nincs semmi csodálnivaló abban, hogy a két éve zajló szélsőjobb provokációk, verések, lövések, Molotov-koktélos akciók is rendre következmények nélkül maradnak. Aligha várhat mást az ember egy olyan országban, amelyben a legsúlyosabb, politikai minősítés nélküli bűntettek is felderítetlenek maradnak, vagy a legsúlyosabb esetben két szigorú ejnye-bejnyével végződnek. De sokkalta valószínűbb, hogy ítélethozatal nélkül nyolcvan évre titkosítják a nyomozati anyagokat.

Természetesen nem vitatható, hogy nyilvánvalóan számos tisztességes, netán nagy formátumú ember csatlakozik majd a miniszterelnöki civil kezdeményezéshez. Elvégre ki ne értene azzal egyet, hogy a sérelmet szenvedőkkel szolidárisnak kell lennünk, mellettük kiállni alapvető erkölcsi kötelességünk? De ez nem oldja meg a kérdést, vajon elegendő‑e a civil kurázsi folyamatos utcára rángatása ahhoz, hogy kiküszöböljük a rossz kormányzás által a társadalom önbecsülésén ejtett sebeket.

Dobrovits Mihály
A szerző történész

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Drámai felvételek a tegnapi melegfelvonulásról

Kameránkkal drámai jeleneteket örökítettünk meg a Méltóság Napján rendezett melegfelvonulásról. "Mocskos buzik" skandálták a védőrácson kívül rekedt ellentüntetők, egy gyermekét a vállán hordozó "apuka", benyúlva, meg is pofozta az egyik óvatlanul közel jutott tüntetőt. Genetikailag hibásak, megrontják a gyanútlan gyerekeket - ismételgették a homofóbok.

MTI Itthon

A melegek szerint a rendőrök mindent megtettek

A rendőrség példamutató módon védelmezte a békés felvonulókat az erőszakos szélsőjobboldali támadásoktól, jelesre vizsgázott az emberek jogainak védelméből és a demokratikus szólás- és gyülekezési szabadság biztosításából - közölte a melegfelvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány.

MTI Itthon

Melegfelvonulás: Gyurcsány a Fideszre mutogat

A demokratikus jobboldal szélén ott vannak azok a radikális tömörülések, amelyek kiváltói voltak a szombati melegfelvonuláson történt atrocitásoknak; a jobboldal megfertőződött a radikalizmussal - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn. A szervezők szerint a rendőrök jelesre vizsgáztak. A rendőrség szerint a rendezvények biztosításának költsége mintegy száz millió forintba került.

MTI Világ

A szombati atrocitások külföldi visszhangja

Vadászat liberális politikusokra Budapesten címmel számolt be a Süddeutsche Zeitung hétfőn a budapesti melegfelvonulás elleni, szélsőjobboldalinak minősített támadásokról. A szombati budapesti eseményekről, illetve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyilatkozatáról tudósított hétfő reggeli híradásában a Deutschlandfunk rádióállomás is.

MTI Itthon

Gyurcsány besokallt a homofób garázdáktól, s chartát hirdetett

A szombati, budapesti meleg büszkeség napján történtek után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezi, hogy a legfőbb közjogi méltóságok találkozzanak, és vitassák meg, miért látszunk gyengének pár száz, a többséget terrorizáló szélsőségessel szemben, és mi az, ami hiányzik ez ügyben az alkotmányos, demokratikus intézményrendszerből.