Lengyel László
Lengyel László
Tetszett a cikk?

Az országúti balesetben 76 éves korában elhunyt Bronislaw Geremek azon kevesek közé tartozik, akikkel büszkén él az ember egy időben. Halála megint, újabb évekkel távolítja tőlünk azokat az éveket, amikor egyenes gerinccel, emelt fővel lehetett a hatalom arcába nézni, és igazat, csakis az igazat mondani.


Bronislaw Geremek
Bronislaw Geremek '32-ben született és a háború után történelem szakon végzett Varsóban. Lelkes antifasiszta fiatalként 1950-ben belépett a lengyel kommunista pártba. Hitt az ötvenhatos demokratikus szocialista fordulat lehetőségében. Az egyetemen a középkorra szakosodott, s kijuthatott a párizsi École Pratique des Hautes Études-re. 1968-ban leszámol a demokratikus szocialista illúzióival, és a prágai bevonulás hatására kilép a LEMP-ből. Ettől kezdve ellenzékinek számít, aki folyamatosan keresi a kapcsolatot nemcsak az ellenálló értelmiséggel, hanem a munkásokkal is. 1976-ban a Munkásvédelmi Bizottság (KOR) alapító tagja, Michnik, Kuron és társaik mellett az egyik vezetője.

1980-ban ő is ott van Walesa mellett a Szolidaritás megalapításánál. A '81-es december 13-i szükségállapot után két és fél évre bebörtönzik. (Szeretném figyelmébe ajánlani azoknak, akik saját magyar ellenálló élményeikbe öltözködnek, hogy ezt az értelmiségit évekre zárkába csukták). Szabadon bocsátása után habozás nélkül folytatta az ellenzéki illegális tevékenységet. 1989 után a liberális Szabadság Unió (UW) egyik, majd fő vezetője. 1997 és 2000 között a jobboldali Buzek-kormány külügyminisztere. 2004 májusától az Európai Parlament képviselője. Vasárnap, Miedzichowo közelében autójával frontálisan ütközött a szembehaladóval, és belehalt sérüléseibe.

Amikor értelmetlen és ostoba haláláról először olvastam a Le Monde-ban, rögtön Solt Ottília fia jutott eszembe, aki hasonlóképpen vesztette életét az országúton. Geremek halála megint jelzi, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek csekély számú valódi ellenzéki szereplői közül milyen kevesen maradtak életben. Az 1985-ös monori ellenzéki csúcstalálkozó 45 résztvevőjének már több mint a fele halott: Donáth, Vásárhelyi, Solt, Csengey, Sinkovits, Benda apa és fia, Litván, Bence, Vági - nem folytatom. Halott már Jacek Kuron is.

Ellenzékinek lenni nehéz hivatás. Nemcsak kitartani egy elnyomó hatalommal, és sokszor a közömbös, vagy ellenséges társadalommal szemben 20 vagy 25 évig, hanem azután következik a rendszerváltás nevezetű büntetés-hosszabbítás. Te akartad, de nem ezt akartad! A te rendszered és mégse a tiéd! Rád zúdul a rendszerváltással elégedetlenek dühe, miközben magad is elégedetlen vagy.

Geremek liberális pártja kiesett a szejmből. A Kaczynski fivérek - korábbi harcostársak - ügynöktörvénnyel és vádakkal léptek elő. Geremek megüzente: nem áll semmilyen társadalmi vérbíráskodás elé. És éppen az ő tekintélye - és az Alkotmánybíróság - állította le az őrült kampányt. Geremeknek szembe kellett néznie azzal Brüsszelben és Strasbourgban, hogy a Kaczynskiak miatt Lengyelország nemzetközi tekintélye lehanyatlik. De ez az "idegennek", árulónak kikiáltott ember mindent megtett, hogy megvédje a lengyel civilizációt, az európai Lengyelországot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Amnesty: Sólyom emlékeztesse felelősségére Kaczynskit

Nyílt levéllel fordult az Amnesty International és más jogvédő szervezetek Sólyom László köztársasági elnökhöz Lech Kaczynski lengyel államfő diszkriminatív kijelentései miatt. A lengyel politikus pénteken Magyarországra érkezik, Sólyom László meghívásának eleget téve.

MTI Világ

Lech Walesa gyóntató papját leügynöközték

Henryk Jankowski, a gdanski Szent Brigitta-templom egykori plébánosa, Lech Walesa volt lengyel államfő egykori gyóntatója a kommunista titkosrendőrség ügynöke volt egy krakkói pap szerint.

Hét nap

MEGHALT JACEK KURON

"Nélküle nem győztünk volna" - méltatta Lech Walesa, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője, volt lengyel...

MTI Világ

Fölényesen győzött Lech Kaczynski

Fölényes lesz Lech Kaczynski győzelme a lengyel elnökválasztáson - a szavazatok 91 százalékának megszámlálása után a Jog és Igazságosság pártjának jelöltje 55,5 százalékot tudhat magáénak, míg riválisa, Donald Tusk, csak 44, 5 százalékot.

MTI Világ

Michnik: Grúzia nem szabad ország, ha nem működhet az Imedi tévé

Adam Michnik egykori neves lengyel ellenzéki, a grúziai sajtószabadság figyelemmel kísérésével megbízott EU-megfigyelő szombaton Tbilisziben reményét fejezte ki, hogy a kaukázusi országban egy héten belül ismét megkezdi működését az Imedi magántelevízió.

MTI Világ

Lech Walesa kilépett a Szolidaritásból

Lech Walesa elhagyta a Szolidaritás szakszervezetet, amelynek alapításához ő is hozzájárult 1980-ban - jelentette be kedden Jerzy Borowczak, a szakszervezet jelenlegi vezetője.

MTI Világ

Michnik Grúziában közvetít

Adam Michnik lesz az Európai Unió sajtószabadság-ügyi közvetítője Grúziában – jelentette be Michnik lapja, a Gazeta Wyborcza.

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

Vitézy: Debrecennyi ember költözhet Budapestre és az agglomerációba, és akkor a főváros közlekedhetetlenné válik

Vitézy: Debrecennyi ember költözhet Budapestre és az agglomerációba, és akkor a főváros közlekedhetetlenné válik