Papp László Tamás
Papp László Tamás
Tetszett a cikk?

Diktátorok szokták országukat egyetlen hatalmas terepasztalnak, gigantomániás presztízsberuházások színterének tekinteni. Ahol pénz nem számít, ha dicsőítésük tárgyiasítását kell megvalósítani. Kerüljenek akármennyibe a gazdaságtalan, vizuális merényletnek tekinthető építménymonstrumok. Gondolhatnánk, demokráciában ez másként van. Viszont a Kőröshegyi Völgyhíd – legalábbis itthoni relációban – megingatja ebbe vetett hitünket. Főnként az ÁSZ-jelentés tükrében.

© PLT
„A Kőröshegyi völgyhíd megépítésére vonatkozó döntés műszaki, gazdaságossági, természetvédelmi és településrendezési megalapozottsága mindezek alapján nem igazolt" – így summázza a dokumentum projektre vonatkozó részét az Állami Számvevőszék. Ennek oka, hogy „2000-ben egy szakértői csoport az érintett szakaszra egy olyan nyomvonalváltozatot dolgozott ki, amely elkerülte Kőröshegy települést, a szükséges híd és az alagút hossza fele volt a völgyhídnak és 7-13 m magasan keresztezhető volt az a völgy, amelyet a völgyhidas változat 70-80 m magasan ível át. A szakértői tanulmány szerint ez a nyomvonal a lakossági elfogadottság és tájvédelem szempontjából jobb paraméterekkel rendelkezett a völgyhidas megoldásnál.” De nemcsak a kompetensek, de az átlagemberi józanész szemszögéből is felfoghatatlan, miért kellett a nyaktörően zord hegyláncnak nemigen tartható vidékre ilyen, a fáraók hatalmas sírkamráinak méretbeli babérjaira törő mérnöki szörnyeteget rakni? Különösen, ha volt (lett volna) olcsóbb és emberléptékű alternatíva?

Egy biztos: ha magánberuházásban kerül sor ilyen mérvű túlterjeszkedésre, a felelős vezetőt szinte biztos, hogy jogilag számoltatják el. Utána a kivitelező cég ellen per indul, indokolatlan, gazdaságilag szükségtelen munkák elszámolásának okán. De mivel közpénzről van szó, majdhogynem természetesnek veszik annak - finoman mondva – nagyvonalú kezelését. Az építész szakmától pedig hiába várunk önmérsékletet. S ezért – valljuk be – nem is kárhoztathatjuk őket. Ha – példának okáért - egy mérnöki iroda, tervezőcég, útépítő vállalat százmilliárdos megrendelést kap, aligha fog rávilágítani, miszerint ez ötvenből is kihozható lenne. Nekik ez óriási nyereség, kiugrási lehetőség, munkahely-teremtési sansz. „Amennyiben a közhatalom ennyire hülye, akkor csak fizessen” – gondolhatják. Ha a minisztereknek, képviselőknek és a közcégvezetőknek lenne muszáj a fizetésükből, a saját vagyonuk terhére összedobni a pénzt, nem is lenne probléma. Csakhogy ez valamennyi polgár adóforintjaiból megy. Sajnos az elméletben, a következtetések terén mintaszerűen dolgozó ÁSZ a gyakorlatban sóhivatal. Ugyanis alig fordul elő, hogy lesújtó diagnózisainak – a kézmosó, egymásra mutogató alibi-kimagyarázkodást leszámítva – bármiféle jelentős következménye volna. Politikusaink érzik: amit a pénzügyi ellenőrzőintézmény mond, azt felesleges komolyan venni, legyintéssel elintézhető.

Nagyobb hatalmat kéne adni a Számvevőszéknek. Például, hogy ne csak a végterméket szemlézze, hanem a folyamatot is. Ami viszont érdemileg úgy lehetséges, ha szigorúbb ellenőrzési (akár nyomozati) jogosítványokat kapnak. Na de kiknek is lenne tiszte ezt megszavazni? A mindenkori kormányzó többségnek. Akik valószínűleg már a pillanatnyi ÁSZ-hatáskört is sokallják. (Hisz elmarasztaló szakvéleményei nekik okoznak politikai kárt.) Így aztán – míg a szemléletmód és a politikai kultúra nem változik – marad a pénznyelő állóvíz. Az államunkkal jelenleg nem csak annyi a baj, hogy túlbürokratizált. Hanem hogy a szükséges dolgokat is drágán és felülméretezve realizálja. A Kőröshegyi Völgyhíd mindennek a gigászi mementója lehet a jövő nemzedékek számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Éveken át saját lakásukban kukkolta ügyfeleit egy dallasi bizonságikamera-technikus

Éveken át saját lakásukban kukkolta ügyfeleit egy dallasi bizonságikamera-technikus

Százmilliós hóegyengető borzolja a kedélyeket a Normafán, és a kormány is készül valamire

Százmilliós hóegyengető borzolja a kedélyeket a Normafán, és a kormány is készül valamire

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni