Lengyel László
Lengyel László
Tetszett a cikk?

Fodor Gábor és az SZDSZ elutasította a Gyurcsány-csomagot. Jó érzékkel észrevették, hogy ennek a programnak és bejelentésnek egyetlen mondatát kell komolyan venni: „ha a parlament nem fogadja el, lemondok”. Az MSZP vezetői most vagy Gyurcsány és csomagja mellé állnak, vagy ráveszik Gyurcsányt, mondjon le a miniszterelnökségről, és maradjon pártelnök a következő kongresszusig. Az országnak a a második verzió lenne érdeke: hiteles kormány, hiteles kormányfővel.

Fodor és Gyurcsány
Túlélésre játszanak
© MTI
Fodor Gábor hónapok óta mondogatta, hogy valódi programot vár el, és forgatókönyve szerint, ha a program nem készül el, vagy nem megfelelő, akkor javaslatot tesz a szakértői kormányra. S ha az sem jönne létre, akkor áll az előrehozott választások elé. Az SZDSZ-nek, mint pártnak, csak akkor marad esélye a túlélésre, ha tartják magukat ehhez a logikához.

A Gyurcsány-csomag se politikailag, se szakmailag nem hiteles program. A kormányprogramot - az arra igényt támasztó politikai közösségnek - hosszan és egyeztetve kell kidolgoznia. Egy kormányprogramnak ki kell terjednie valamennyi jelentősebb stratégiai feladatra. Egy kormányprogram nem egyenlő évi 250-300 milliárdos adócsomaggal, egy kormányprogram reformokat és távlatokat adó tervezet. Egy valódi stratégiai programot nem az újságban olvasnak először a párt vezetői. Egy kormányprogramról elhihetik az országon belül és kívül, hogy azt végre is fogják hajtani. Helyesen mondja Fodor Gábor: ez nem program. Nem arról van szó, hogy jó, vagy rossz, egyszerűen nem a kért és várt áru érkezett.

A liberálisok pontosan tudják, hogy elutasító válaszukra két reakció születhet: az MSZP vezetői Gyurcsány és programja mellé állnak, kijelentik, hogy készek politikai halált halni érte, és nem engednek az SZDSZ zsarolásának. Azután Gyurcsány vezetésével megpróbálják, ahogy eddig, az SZDSZ-t diszkreditálni, ha kell megosztani. Továbbá elintézni, hogy néhány megvásárolt SZDSZ viselő megszavazzon bármit, amit elé terjesztenek. Ez a tovadöcögés, a kölcsönös kacsingatások miniszterelnöki irányzata.

A másik lehetőség, hogy az MSZP vezetői újragondolják: ráveszik miniszterelnöküket, hogy lépjen hátra a miniszterelnökségből, aki ettől az MSZP kongresszusig maradhat a párt elnöke, és koalíciós tárgyalásokat kezdeményeznek az SZDSZ ajánlotta, 2010-ig működő, szakértő típusú kormányról. Mindkét fél lép egyet egymás felé: az MSZP lemond a miniszterelnökségről 2010-ig, az SZDSZ viszont tárgyal egy koalíciós programról, amelynek alapja az elmúlt évek reformvonala.

Az első változat esetében, a szocialistáknak gyorsan és hatékonyan kell szétrombolniuk az SZDSZ-t („lerohad magától is”), és bármiféle megmozdulást leverniük az MSZP-ben. Erre Gyurcsány Ferencnek jól bevált módszerei vannak. Ha a maradék MSZP-választókban és a frakcióban meglévő SZDSZ-ellenes gyűlölet elegendő, ha sikerül a liberálisokat, mint „antiszociális könyörtelenkedőket” beállítani a szegényeket és a rászorultakat védő Gyurcsánnyal szemben, akkor továbbvihető az egypárti, kisebbségi politika. Ha az SZDSZ nyolc-kilenc képviselője „fölismeri a nemzeti érdeket” és a „mi segítjük a kormányt, a kormány segít minket” hasznos vagyonszerző politikáját folytatja, akkor az ország változatlanul tovább csúszhat lefelé. A második változat némi bátorságot igényel az MSZP vezetőitől: hinniük kell abban, hogy képesek a miniszterelnök-pártelnököt kezelni, békés elvonulását közösen megtervezni, az SZDSZ-szel tárgyalásokat kezdeményezni egy hiteles kormányprogramról és hiteles szakértő kormányfőről. Bízniuk kell abban, hogy ehhez nemcsak a frakciójuktól kapnak bizalmat, hanem a nagy társadalmi szereplőktől is.

Kiss Péter nyilatkozata az SZDSZ-szel helyreállítandó koalícióról arra utal, hogy az MSZP-ben van hajlandóság a koalíciós tárgyalásra az egypárti próbálkozás helyett. Az MSZP-ben jól emlékezhetnek arra, hogyan sültek fel, amikor a vezetés magabiztosan állította, hogy Szili Katalint az SZDSZ minden ellenkezése dacára megszavazza köztársasági elnöknek, vagy legalábbis ehhez lehet képviselőket „szerezni” a parlamentben. Nekimenni a költségvetési szavazásnak úgy, hogy nem bízhatnak másban, mint néhány képviselő nyílt megfizethetőségében és pártjának elárulásában – van-e ennél kockázatosabb út?

Fodor Gábor nem személyeskedett, amikor számon kérte a hitelességet. A Gyurcsány-ügyet a szocialistáknak kell megoldaniuk. Töréspont. Halogatásban bízni nem lehet. 2004 vége óta, két politikus, egymással szemben írt forgatókönyvét játsszuk. Az öreg Bush, Kohl, Jelcin, Tudjman korszakába, a kilencvenes évekbe belefagyott Orbánét. Clinton, Blair, Schröder, Putyin világában megaszott Gyurcsányét.

Az európai vezetők egymásra néznek. "A magyarok gazdasága? – Törékeny és bizonytalan. Még mindig ugyanazok, még mindig ugyanazt? – Igen. Szavahihetetlenek. – Teljesítették a konvergencia-programjukban ígért önkormányzati, nyugdíj, egészségügyi és oktatási reformokat? – Sajnos nemigen. – És lesznek ott reformok? - Nem. Az egyik elvből ellene van minden reformnak, a másik belefogott, de abbahagyta. - Csak ezek ketten vannak? Nincs, aki értene európai nyelven? – Van, de…”

Hátha Fodor Gábor és Kiss Péter, Kuncze Gábor és Lendvai Ildikó, Szekeres Imre és Szentiványi István, hátuk mögött pártjaikkal, behívják azt a valakit. Lesz végre az országnak kiszámítható arca. Lesz hitelünk. Ha nem, akkor a Történelem elengedi a kezünket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mundruczó Kornél az SZFE-ügyről: A tanárok listája majdnem kommentálhatatlan

Mundruczó Kornél az SZFE-ügyről: A tanárok listája majdnem kommentálhatatlan

Már ma bejelenthetik Dárdai Pál visszatérését a Hertha felnőtt csapatához

Már ma bejelenthetik Dárdai Pál visszatérését a Hertha felnőtt csapatához

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában