Tetszett a cikk?

Gyanús eseményekkel övezett honi közberuházásaink ismeretében aligha minősül rendkívülinek az MTV-székházprojekt legújabb fázisa: csak a papírforma érvényesül. Ha minden igaz, a köztévé új épülete felkerülhet a legdrágább intézmények nemzeti toplistájára. Nemcsak a falak cechje veri a mennyboltot, de a berendezés sem az olcsójánosok terepe.


A jórészt kereskedelmi csatornákat néző lakosságot  a kutya sem kérdezi,   szeretnének-e – megszorítás és válság időszakában – irdatlan összegeket nyomni egy büdzséfinanszírozású, gigantomániás tévékomplexumba.  Hogy   a gazdasági háttér kusza átláthatatlansága puszta inkompetencia vagy jogsértő összefonódások fedezése, nehezen megválaszolható. Nem tudjuk, nyer-e valaki az ügyön, s ha igen, pontosan ki. Ellenben nagy magabiztossággal leszögezhető: a vesztes a közteherviselők fogyatkozó családja lesz.

Tévé székház terv, anno 2000
"Ez is a székházmodellt követi majd. Az is felépíthető lett volna húszmilliárd forintból, de a negyvenéves bérleti konstrukció matt a fizetendő végszámla 115 milliárd forint lesz. A műszaki tender tízmilliárd forint az áfával, de a csúsztatott fizetések miatt ez felmegy majd a duplájára”   – nyilatkozta a témáról Szabó László Fidesz-delegált MTV-kurátor. Hogy ennek mik a részletei, arról keveset tudni. Mivel illetékeseink – a közintézményi sajtóelhárítás jól bejáratott eszközét használva – nemigen akaróznak reagálni. Folyamatban lévő ügyről nem beszélnek. (Befejezettről, amikor a pénz sorsát rég eldöntötték, nyilatkozhatnak; de akkor már minek? – kérdezhetnénk.) Jelenleg még azt sem igen tudható, lesz-e joghatályos vezetőség, aki felügyelné a kivitelezést. Merthogy a Magyar Televízió Zrt. elnökének megbízatása 2008. március 4-én lejárt, a kuratórium pedig a médiatörvényben foglalt kötelességét megszegve, a mai napig nem választotta meg utódját.

Súlyosbító körülményként hozzáteendő az is: az új MTV-központban olyan, luxusszámba menő csúcstechnológiát rendszeresítenének, amelytől egyelőre a tőkeerős nemzetközi médiakonszernek is ódzkodnak. „Az RTL Klub vezérigazgató-helyettese szerint külföldön is eléggé kérdőjeles a HD-sugárzás sorsa, Németországban a Prosieben.SAT1 éppen megszüntette. "Magyarországon a készülékek kis része képes HD-jelet fogadni, de még ennél is kevesebb erre alkalmas hálózattal felszerelt háztartás van” – idézte a Népszabadság Róbert Ákos vezériazgató-helyettest. Ha privát befektetők sem akarják még effélébe vágni a fejszéjüket, akkor muszáj pont adóforintjainkból kísérletezgetni? Természetesen az, hogy valamely megrendelt szolgáltatás, alkatrész, ingatlan némileg többe kerül, az kisemberektől világcégekig bárkivel megeshet. Közismert szituáció, amikor lakásfelújítás, hibaelhárítás céljából mesterembert hívunk. S mire végez a tevékenységgel, a díj végösszege úgy tíz százalékkal megugrik. Lévén, hogy ilyen munkálatokat fillére pontosan előre kikalkulálni rendkívül bajos, az ügyfél bizonyos szolid „lehúzást”, túlszámlázást el szokott nézni. Azt viszont kevésbé, ha a szóban fixált ár dupláját akarják rajta bevasalni.  

Valószínű, hogy egy magáncég beruházásvezetőjét is fegyelmivel (és kártérítési perrel) a nyakában rúgnák ki, ha így elszállna a költségvetés. Kérdés, hogy egy olyan, hitelképességi bizonytalansággal küszködő cégnek, mint az MTV – pénzügyi kríziscsúcs, drákói bankkölcsön-szigorítás, adósságdrágulás idején – feltétlenül muszáj-e végigcsinálni a folyamatot. Nem lenne tanácsosabb a kormányzati negyed mintájára felfüggeszteni, leállítani, jobb időkre átütemezni? Emellett figyelembe veendő: az objektív felülköltekezési kényszer a szubjektív (korrupciós) túlszámlázás melegágya. Ha úgyis átléptük az összeghatárt, mit számít az a rongyos plusz néhány milliárd? Mi végre, hogy közjószágok fejlesztésénél államunk spanyol grandként szórja a pénzt? Ideje volna minden effajta grandiózus projektnél (a piaci áringadozásokat beleszámítva) jogszabályilag garantált költségplafont húzni. Melynek túllépése automatikusan együtt jár a projekt felfüggesztésével, és sürgős vizsgálattal.  

A köztévé utóbbi időben örvendetes gyorsasággal megszabadult a holdudvari pártbérencektől. Vagyis a politikának nem volt már szüksége az MTV-re. Kereskedelmi adókba (Hír Tv, Echo Tv, ATV, Klubrádió stb.) szervezte ki médiaklientúrájat. De nem lehetünk annyira naivak, hogy azt gondoljuk: az elfogult riporterekkel párhuzamosan a belpolitika gazdasági kijáróemberei (hatalomközeli médiavállalkozók, jutalékért pályázatok végkimenetelét lezsírozó, rabosításra érett politikai gengszterek) is távoztak. Szomorú, hogy a tehetséges, fiatal tévégeneráció szakmai fegyvertényei indirekt módon az ő létüket is legitimálják. Változás pedig jó darabig nem lesz. Mifelénk az üvegzsebből csak kinézni lehet, oda belátni nemigen. 

Papp László Tamás    

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kijutott az olimpiára a női vízilabda-válogatott

Kijutott az olimpiára a női vízilabda-válogatott

Müller Cecília: Nincs dublőröm, én kaptam az oltást

Müller Cecília: Nincs dublőröm, én kaptam az oltást

Kilenc évvel Auschwitz előtt írta: „Lehet, hogy gáz fojtja tüdőnkbe a versünk”

Kilenc évvel Auschwitz előtt írta: „Lehet, hogy gáz fojtja tüdőnkbe a versünk”