Tetszett a cikk?

Több száz milliós értékre sorozatos csalást végrehajtani egy hivatalon belül aligha lehet magányos tettesként. Ha igen, akkor az intézménynél gyakorlatilag semmiféle ellenőrzés, felülvizsgálat, jóváhagyási mechanizmus nincs, ami önmagában felveti a vétkes hanyagság tényállását. Tegyük hozzá: ilyenkor nem kizárólag a csúcsvezetésből kell többeknek legalább hallgatólagosan hozzájárulni a dologhoz. A beosztott hivatalnokok némelyikének együttműködése legalább annyira szükséges.


Gál György. Őrizetbe vették
A VII. kerületi ingatlanpanamához hasonló ügyek futószalagon pattantak ki a demokrácia elmúlt másfél-két évtizedében, ám harmad- és negyedrangú strómanok, kijáróemberek, hivatalnokok vitték el a százmilliós (néha milliárdos) városházi balhékat. Közgyűlési, bizottsági, polgármesteri szintig nemigen jutott az ügy. Most viszont Gál György SZDSZ-frakcióvezető, a Gazdasági Bizottság elnöke akadt horogra. Talán nemcsak őt fogják bezsákolni a vádhatóság emberei, hanem mindenkit, aki érintett lehet a belvárosi kerület vezetésében.

A letartóztatásoknak köszönhetően a zsidó világösszeesküvés hívei rossz napra ébredtek. Hiszen  a Hoffmann Lászlóval készült interjúból ( Panama a zsidónegyedben - hová vezetnek a szálak?– is kiderül, hogy civil szervezetek megállapították:  Pest történelmi zsidónegyedét lényegében az ingatlanspekuláció miatt verhették szét, a rombolást pedig tétlenül nézték a fővárosi, illetve a kerületi hatóságok, nem is szólva olyan állami szervekről, mint a Műemlékvédelmi Hivatal.” Az újságírói felvetést Hoffman László, az Óvás Egyesület jogi képviselője így véleményezi: „Ezt így, tényként nem merem állítani, de nem jár messze az igazságtól.”

Helyek és modellek
Hogy épült a korrupciós lánc?

A hvg.hu a budapesti ingatlanpanamák mechanizmusát 2006-ban cikksorozatban leplezte le. A modellek - meglehet - hasonlóak voltak most is a sorozatunkban tárgyalt Andrássy úti paloták ügyéhez.

Ha érdekli, hogyan működik a korrupciós láncolat, olvassa el cikkeinket!

Dobra vert paloták I.
Dobra vert paloták II.
Dobra vert paloták III.


További, erzsébetvárosi ügyek kapcsán a hvg.hu két éve folyamatábrában is felvázolta az ingatlan-machinációk modelljét.

Erzsébetvárosi ingatlaneladások - az önkormányzat türkkjei.

Mindez bizonyítja annak képtelen voltát, hogy itt csak zsidó tolvajok lopnának mély- és fajmagyaroktól. A politikai hátterű vesztegetés, csalás, sikkasztás nem ismer (és tisztel) semmiféle etnikai, vallási identitást, tradíció- és emlékápolást. Jövedelmező illegális üzlet felmerülése esetén bármelyik adófizetőt vagy lakót károsíthatja, függetlenül annak származásától.

Hogy a túlbürokratizált, a nyilvánosság laikusai számára jórészt áttekinthetetlen gazdálkodású önkormányzati rendszer pazarló, hanyag (időnként egyenesen hűtlen) módon kezeli a vagyont, szinte evidencia. Így nem meglepő, hogy a helyhatósági vagyonkezelés, pályáztatás, eszközbeszerzés a korrupció oázisa. Itt speciel a régi zsidó városrész lett tönkretéve. A korlátozatlan nyereségvágy maga alá temette az összes kegyeleti, műemléki, építészeti, pénzügyi és morális gátat.

Jó néhány embernek feltűnhetne, hogy itt valami nem kóser. Hisz a dokumentációhoz elengedhetetlen szerződések, jegyzőkönyvek, okiratok az ügyintézés alatt óhatatlanul bekerülnek a rendszerbe.  Szólniuk kellene, jelezhetnék ezt az intézményvezetés (és a külső kontrollszervek) felé. Ám legtöbbször nem teszik. S nem pusztán egzisztenciális félelem, az állásukhoz való görcsös ragaszkodás miatt.

Hanem közrejátszik a posztkádári bürokrata lelkületének egynémely – nehezen kiirtható – csökevénye is. A szocializmusban a hatalom konformizmusra nevelte az őt szolgáló alattvalókat. Az uralkodó közösségi normák elfogadására idomítottak mindenkit – függetlenül azok valódi értéktartalmától. Ha a közfunkcióval történő gátlástalan visszaélés, a magáncélok önkényes érvényesítésének célja lett a mintha, az erre szocializált beosztottak készségesen eleget tettek neki. Úgy gondolták: a „saját fészekbe piszkítás”, a kollektívában zajló üzelmek nyilvános leleplezése inkább számít bűnnek, mint maga a vétség. Mert amit a hatalom cinkos engedélyével folytatnak, az nem leleplezhető. Legyünk őszinték: így volt ez minden ágazatban.

Ugyan hány orvos és nővér tette szóvá, mikor kollégái zsákszám lopták a gyógyszert, magánrendelésre használták a közkórházat, betegeikből hálapénzt zsaroltak ki? Mennyi rendőr dobta fel az ügyészségnek korrupt bajtársait és feletteseit? Akadt-e sok olyan vállalati dolgozó, aki szólt a rendésznek, amikor főnöke, munkatársa építőanyagok, alkatrészek tömkelegét vitte ki feketén? Bizony nem. Pedig ők gyakran becsületesek maradtak, nem véve részt az ügyletekben. De tudták: ha asztalt borítanak, a lepénzelhetőség pókhálójával átszőtt munkahelyi közösség őket fogja árulóként megbélyegezni. Ha a bűn közmegegyezés tárgya, ott a jogkövető viselkedés számít békebontónak. A totális közhatalom hosszú távon totális korrumpálódással jár.

A politikai rendszerváltáshoz elég hat hónap. Még a gazdasági tulajdonviszonyok szerkezeti átalakítása is végbemehet hat év alatt. De az alattvalói hozzáállás feltranszformálása polgárivá akár hatvan évbe is beletelhet. Így is, úgyis, a java még hátravan.

Papp László Tamás

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Erzsébetvárosi panama

Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint vádalkuknak tulajdonítható, hogy egy feljelentést követően a Központi...

hvg.hu Itthon

Zsarolták a lakókat az Erzsébetvárosban

Tovább dagad a VII. kerületi ingatlanbotrány: a házeladások miatt feljelentést tevő ügyvéd szerint a történtek érintettje lehet akár a polgármester és a jegyző is – írja pénteki számában a Népszabadság.

Most akkor több vagy kevesebb gyerek lesz a járvány után?

Most akkor több vagy kevesebb gyerek lesz a járvány után?

Hétfőtől kezdődik a pedagógusok országos tesztelése, de még mindig sok a kérdés

Hétfőtől kezdődik a pedagógusok országos tesztelése, de még mindig sok a kérdés

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat