Gina Ogden könyve a női szexualitásról (Nők, akik szeretik a szexet), mindenekelőtt annak lelki dimenziójáról szól, melyet, bár egyidős az emberiséggel, még most sem ismerünk eléggé. Ogden szerint a nők többsége képes az érintés nélküli orgazmusra. (?!)


Gina Ogden, a szerző. A lelki
dimenziót vizsgálta
Gina Ogden Nők, akik szeretik a szexet című könyve 1999-ben jelent meg először Bostonban. Az Ursus Libri kiadónál, Máriás Petra fordításában most magyarul is megjelent kötet a szexológus kutató és párterapeuta Amerikában nagy visszhangot keltett munkája, melynek nálunk is van aktualitása. Igaz, a szerző adhatott volna jobb, kevésbé hatásvadász címet is könyvének, meghagyva a tartalmára utaló alcímet: Mindennapi nők elbeszélései a gyönyörhöz, az intimitáshoz és eksztázishoz vezető útról.

Gina Ogden könyve a női szexualitásról, mindenekelőtt annak lelki dimenziójáról szól, melyet, bár egyidős az emberiséggel, még most sem ismerünk eléggé. Bár közismert tény, hogy a vágy az agyból indul ki, a pszichoszexualitás a legnagyobb mértékben kultúrafüggő, s jelentősége az elmúlt évszázadokban fokozatosan nőtt. Érthető, hogy olyan keveset tudunk arról, milyen jellegű kölcsönhatásban áll a psziché a vággyal, ha meggondoljuk, még az emberi genitáliák pontos működésével is csak valamikor a 19. század közepén derült fény. Leonardo da Vinci csak a 16. század elején jött rá, hogy a férfi nemi szerv erekciója nem a „friss levegő hatására”, hanem a vér odaáramlása miatt megy végbe. A porosz orvos, Van der Graaf, csak valamikor az 1830-as években fedezte fel a női petefészekben zajló tüszőrepedés és a megtermékenyülés összefüggését.

A feministák vallják, teljes joggal ( Gina Ogden is közéjük tartozik): a női szexualitás időtlen idők óta tabu volt, a férfiközpontú társadalom stigmatizálta azokat a nőket, akik igényelték a gyönyört, és nem rendelték alá magukat szolgai módon férjük, vagy szeretőjük szexuális igényeinek. „Mindannyiunknak ismerősen cseng a következő üzenet: a rendes lányok nem csinálnak ilyesmit. Ez azt jelenti, hogy ha azt akarjuk, hogy a társadalom elfogadjon bennünket, akkor még manapság, a huszonegyedik században is jobban tesszük, ha ragaszkodunk a ránk kiosztott szerephez, legyen az szűz, feleség, anya, aggszűz, apáca vagy segítőtárs. Ezek a szerepek nem adják meg a vad szexuális játékokhoz elengedhetetlen szabadságot. Ezzel ellentétben a szexuális beállítottságú nők (vagy az olyan nők, akikről ez a kép alakult ki) kitaszított szerepükről ismerszenek meg: ágyasként, prostituáltként, boszorkányként és undok leszbikusként tekintenek rájuk” - írja Gina Ogden

Ha még a huszadik század végén is így ítélte meg az amerikai közvélemény azokat a nőket, akik saját szexualitásuk teljességét akarták megélni, milyen eredményt hozna nálunk egy olyan felmérés, melyet a szerző végzett a páciensei körében? Magyarországon, ahol a huszadik században a valláserkölcs által megkövetelt prüdéria békésen keveredett a kommunista ideológia által megkövetelt álaszkétizmus képmutatásával, jócskán el vagyunk maradva. A magyar férfi még ma is, minden további nélkül „fehérmájúnak” nevezi a nőt, aki „szereti a szexet”, ahelyett, hogy hálás lenne azért, amit kap tőle. (Igaz, a a leszbikus szexualitást abszolutizáló radikális feminizmus sem vert nálunk gyökeret.)

Orgazmus - érintés nélkül? (Oldaltörés)


Gina Ogden sok tekintetben Wilhelm Reich követője, aki a vágy, a gyönyör, az orgazmus és az eksztázis közös eredetét az „orgonenergiában” vélte megtalálni, továbbfejlesztve Sigmund Freud libidó-teóriáját. Freuddal ellentétben, aki a hüvelyi orgazmust abszolutizálta, Ogden a szexualitást, illetve az orgazmus képességét kiterjeszti a női test egészére, hangsúlyozva azt a tényt, amit a filozófusok már a 18. században felismertek, vagyis hogy a női test egésze az érzékiség forrása, ellentétben a férfiéval. Igaz, a szerzőnő talán kissé túlzásba viszi ezt a teóriát, állítva, hogy a fiatal nők jelentős része pusztán erotikus fantáziája működtetésével is képes orgazmust átélni. Hivatkozik a Kinsey jelentésre, mely szerint az amerikai nők két százaléka a negyvenes években úgy nyilatkozott, hogy már átélt „kizárólag fantáziálásból eredő”, azaz érintés nélküli orgazmust. Ez az arány Ogdennél 64 (!) százalék, igaz, ő a mintáját eleve a terápiájára jelentkező nők közül merítette.

Gina Ogden könyvének egyik hazai kritikusa felvetette: „A szerző beszélget is ezekkel az esetekkel – de nem az emberekkel. Szituációi, amelyekbe a szereplőit helyezi, műviek, akárcsak a beszélgetésekben elhangzó mondatok. Nők mesélnek a saját szexualitásukról, de érezni: ezek nem valódi nők. Ezek valódi nők mondatainak esszenciái.” Mindez igaz, de rögtön érdemes megjegyezni: a terapeuta tudatosan irányította a beszélgetéseket, és értelmezte az elhangzottakat. Nem riportkönyvet írt, és a benne szereplő hölgyek inkább egy-egy típust testesítenek meg, nem konkrét személyek.

A szexuális felvilágosításnak és nevelésnek mindenekelőtt arra kellene irányulnia, hogy a felnövekvő nemzedékek megtanulják az “adok-kapok táncát”, ahogy ezt Gina Ogden könyvének egyik szereplője találóan megfogalmazza. Talán a fiatalok felszabadultan és kulturáltan átérezik majd a szexualitás örömeit, értékelik azt, amit a két ember között kialakult intimitás magában rejt.

P.J.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Eldőlt Albon sorsa a Red Bullnál

Eldőlt Albon sorsa a Red Bullnál

Drágán megfizetünk a klímaváltozásért, még ha sokba kerül is tenni ellene

Drágán megfizetünk a klímaváltozásért, még ha sokba kerül is tenni ellene

A MOB szerint nincs eléggé kidolgozva a javaslat, amivel elvennék Borkai életjáradékát

A MOB szerint nincs eléggé kidolgozva a javaslat, amivel elvennék Borkai életjáradékát

Radar 360: kivégzéstől fél Hasszán F., halálos árvíz Velencében

Radar 360: kivégzéstől fél Hasszán F., halálos árvíz Velencében

Rekordot jelentett be Szijjártó Péter

Rekordot jelentett be Szijjártó Péter

Újabb kilenc évig lehet eltussolni kormánynak kínos ügyeket

Újabb kilenc évig lehet eltussolni kormánynak kínos ügyeket