Hassay Zsófiával, a helyi Fidesz-KDNP önkormányzati frakciójának vezetőjével és Rabin Lászlóval, a terézvárosi önkormányzat SZDSZ-MSZP színekben megválasztott alpolgármesterével beszélgettünk a kerületi ingatlanügyekről.

Terézváros egykori legendás politikusa, Vázsonyi Vilmos képe néz le a VI. kerületi önkormányzat képviselőtestületére, melynek ülései mostanában botránytól hangosak. Legutóbb január 29-én az ellenzéki Fidesz-KDNP frakció vezetője, Hassay Zsófia immár nem először követelte Verók István polgármester lemondását, és új önkormányzati választások kiírását. A javaslatot a baloldali többségű testület elvetette, nem tűzte napirendre. Miután felesketett egy új képviselőt, a polgármester zárt ülést rendelt el, és a biztonsági emberek kitessékelték a karzatról az újságírókat meg a tiltakozó helyi polgárokat. Verókot ügyészségi eljárás alá vonták hűtlen kezelés gyanújával, vele együtt a 2002-2006-os önkormányzat összes MSZP-s és SZDSZ-es képviselőjét meggyanúsították, közülük nyolcan ma is testületi tagok. A szocialista polgármester, bár az ügyészségen “rabosították”, ellentámadásba ment át, ő vádolja az ellenzéki pártokat politikai nyomásgyakorlással. Ha a terézvárosi vezetőket bíróság elé állítják, nem kerülhető el, hogy feltárják döntéseik hátterét. Az alacsony áron, pályáztatás nélkül eladott Andrássy út 47. számú sarkokházra (ugyanúgy mint a többi hét palotára, többek között a Postamúzeum épületére) elővásárlási joga volt a magyar államnak, és a fővárosi önkormányzatnak is. Egyik sem élt vele, azaz jóváhagyta a terézvárosi képviselőtestület döntését, így osztozik a felelősségben.

Először Hassay Zsófiával készítettünk interjút, aki a Fidesz-KDNP önkormányzati frakcióját vezeti a kerületben. 

hvg.hu: Gondolja, hogy valaha is tisztán lát majd a közvélemény, mi történt a terézvárosi önkormányzatban az ingatlanok eladása körül?

H. Zs.: Amikor a múlt héten megtudtuk, hogy az ügyészség hivatalosan meggyanúsította az önkormányzat vezetőit, és ki is hallgatták őket, még aznap felszólítottuk őket a lemondásra. Miután semmi sem történt, rendkívüli ülést kezdeményeztünk. Erre azonban nem volt szükség, mert időközben rendes ülésre került sor. Elképesztőnek tartjuk, hogy Verók István “politikai nyomásgyakorlással” vádol bennünket ebben az ügyben. Ezt kikérjük magunknak, ahogy az ügyészség is ezt tette.

hvg.hu: Terézváros tele volt botrányos ügyekkel az elmúlt időszakban. Nemcsak az Andrássy úti palotákra gondolok, de a Nagymező utcai mélygarázsra vagy a Bajcsy Zsiliniszky ut 61. sz. üzlethelyiség eladásához kötődő vesztegetésre is. Mi van ezeknek az ügyeknek a hátterében?

H. Zs: A kérdések megválaszolása a nyomozó hatóság dolga. Meggyőződésem azonban, hogy az ügyészségnek vannak bizonyítékai, és alapos okkal gyanúsított meg önkormányzati képviselőket. Azt már látjuk, hogy a szomszédos hetedik kerületben bűnszövetkezetben elkövetett csalással vádolják az ottani vezetőket, akiket már le is tartóztattak. Mi, itt a Terézvárosban mindig egy lépéssel Erzsébetváros mögött járunk, de látható, hogy ugyanazokat a módszereket alkalmazták itt is. A hetedik kerületben már meggyanúsították az értékbecslő céget, s egy ilyen fejlemény nálunk is várható. Nálunk is egyetlen cég, a Dollár Land Kft. végezte az értékbecslést. Az Andrássy út 47. eladása kapcsán az ügyészség ellenőrző értékbecslést végeztetett. Már akkor kiderült, hogy jó néhány százmillió forinttal kevesebbre értékelték az épületet, mint amennyit valójában ér. Mivel ugyanez a cég működött a másik hét palotánál is, valószínűsíthető, hogy ott sem járt el tisztességesen.

hvg.hu: A Bajcsy Zsilinszky út 61. alatti üzlethelyiség ügyében, 2008 januárjában az ügyészség nem állt a helyzet magaslatán. Úgy tűnik, az utóbbi időben változott a testület hozzáállása.

H. Zs: Kár, hogy akkor nem sikerült eljutni a nagy halig. Elképzelhető, hogy az ingatlanértékesítési technikák hasonlóságán kívül, személyi összefüggéseket is találnak a nyomozás folyamán. Verók István polgármester 1998 és 2002 között, amikor a Fidesznek volt a többsége a terézvárosi önkormányzatban, a hetedik kerületi önkormányzat vagyonkezelő cégének volt a vezérigazgató-helyettese. Ott a vezérigazgató az SZDSZ-es Ungár Klára volt. Amikor Verók 2002-ben a Terézvárosba került, őt kérte föl egyik ingatlanszakértőjének. Vagyis a szálak, ahogy mondani szokás, “messzire vezetnek”.

Rabin: 'Nem tekintem politikai ármánykodásnak az eljárást' (Oldaltörés)

Rabin László a terézvárosi önkormányzat SZDSZ-MSZP színekben megválasztott alpolgármestere. Január 29-én megszavazta a Fidesz testületfeloszlató indítványát, melyet végül a baloldali többség (a liberális képviselők is) elutasított. Ez is jelzi, hogy Rabin László sajátos helyzetben van: szembekerült a saját pártjával is. Verók Istvántól és Hegedüs Károly alpolgármestertől eltérően hajlandó volt nyilatkozni a hvg.hu-nak a terézvárosi ügyekről.

hvg.hu: Milyen a helyzete a terézvárosi önkormányzatban?

R. L: Hatáskör nélküli alpolgármester vagyok, akit kizártak az SZDSZ frakcióból. Már a második ciklusban vagyok tagja a Képviselő-testületnek alpolgármesterként. Eredeti reszortom szerint a kerület humán szférájával – oktatással, egészségüggyel, szociálpolitikával, kultúrával stb. – foglalkoztam. Verók István először 2003-ban – két hónapra – vette el hatáskörömet, a kerületi vagyonkezelő körüli botrány kapcsán. Ebben a ciklusban 2007. október 18-ától a jelenlegi SZDSZ frakció javaslatára kerültek hatásköreim máshoz.

hvg.hu: Mit szól ahhoz, hogy az ingatlanpanamák ügyében mind a két baloldali frakciót, valamint a polgármester urat is meggyanúsította az ügyészség?

R. L: Folyamatban lévő ügyről nem szívesen nyilatkozom. Nem érzem magam vétkesnek, de én – a polgármestertől eltérően – nem tekintem politikai ármánykodásnak az eljárást. Azt vallom: győzzön az igazság.
Egyetértettem a Képviselő-testület feloszlatásával, de nem a Fidesz-KDNP indokai alapján, hanem a koalíció „zsákmányközpontú” és „csókosbarát” politikája miatt. A 2008. novemberi testületi ülésen felszólaltam amiatt, hogy az MSZP és az SZDSZ frakció heteken át tartó alkudozással újraosztotta egymás között az önkormányzati cégek pozícióit. A liberálisok követelésére visszavonták két cég pár héttel azelőtti – racionális – összevonását, új „fejlesztési” Kft-t hoztak létre, SZDSZ-es igazgatóval az élén. Cserébe újabb – MSZP-s – alpolgármesteri poszt is létesült. A pártok „hitbizományának” tűnő önkormányzati cégek élén ugyanaz a párt jelöli az igazgatókat, amelyik az igazgatóságok elnökét, illetve a felügyelő bizottsági elnököt. A hazánkat sem elkerülő világgazdasági válság fenyegetettsége közepén megdöbbentőnek tartom az önkormányzati kiadások ily módon történő növelését.

hvg.hu: Ön megszavazta az Andrássy út 47. számú sarokház nevetségesen alacsony áron történő eladását?

R. L.: Minden ingatlan elidegenítésekor a legjobb tudásom szerint, a rendelkezésre álló iratok alapján szavaztam. Tudomásom szerint soha nem okoztam kárt a kerületnek, mindig az érdekeit szolgáltam. Folyamatban levő ügyről lévén szó, mint már említettem, engedje meg, hogy erről többet ne nyilatkozzam.  

Pelle János

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Frakcióvezetők vizsgálják az erzsébetvárosi ingatlanbotrányt

A négy helyi frakcióvezetőből álló grémium vizsgálja a VII. kerületi önkormányzat ingatlan-elidegenítési gyakorlatát és a gazdasági bizottság ilyen irányú tevékenységét, s a képviselő-testület hétfői döntése értelmében esetlegesen javaslatot tesz a gyakorlat és a bizottság működésének megváltoztatására.

Csikász Brigitta Itthon

Hová vezetnek az erzsébetvárosi panama szálai?

Amilyen lassan indult, most annyira felgyorsult a nyomozás az erzsébetvárosi ingatlanbotrány ügyében. Két év után az utolsó pár hétben már a kilencedik személyt, – köztük a második politikust – gyanúsítják meg azzal, hogy közreműködött önkormányzati ingatlanok áron aluli eladásában. Lista a gyanú szerint az ingatlanügyekbe belekeveredett magyar és offshore cégekről, valamint tulajdonos-ügyvezetőkről.

Összekapott a Momentum és az MSZP a XIII. kerületben

Összekapott a Momentum és az MSZP a XIII. kerületben

Karácsonyi kisfilmekkel bombázza a magyarokat a kormány

Karácsonyi kisfilmekkel bombázza a magyarokat a kormány

Vége van: elengedte a Microsoft a windowsos telefonokat

Vége van: elengedte a Microsoft a windowsos telefonokat

25%-kal nagyobb lehet a Galaxy S11 akkumulátora a Galaxy S10-éhez képest

25%-kal nagyobb lehet a Galaxy S11 akkumulátora a Galaxy S10-éhez képest

Meghalt az ember, aki elterjesztette a jeges vödrös kihívást

Meghalt az ember, aki elterjesztette a jeges vödrös kihívást

Szinte az összes fideszes tartózkodott, így nem emelik a bírák és az ügyészek fizetését

Szinte az összes fideszes tartózkodott, így nem emelik a bírák és az ügyészek fizetését