szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Többek között az EU-ban rólunk kialakított képről, a magyar-szlovák viszony legújabb fejleményeiről, a Sólyom László köztársasági elnöknek adandó elégtételről, a nyelvtörvény végrehajtási utasításának nyilvánosságáról, Andor László jelöléséről nyilatkozott Balázs Péter külügyminiszter a hvg.hu-nak.

hvg.hu: Örömtüzeket gyújtottak Európában, arra föl, hogy Václav Klaus cseh elnök végre aláírta a lisszaboni szerződést. De az mégis nonszensz, hogy egyetlen államfő elszabotálhatja 27 ország előremenetelét.

Balázs Péter: A lisszaboni szerződés valójában a 2004-es bővítéshez tartozik, hiszen annak az intézményi mélyítését tartalmazza. Tudomásul kell venni, ekkora nyájjal - 27 tagállammal - már nem lehet úgy haladni, hogy egy-kettő le ne szakadna. Először Franciaország vétózta meg a dokumentumot, aztán Hollandia, majd Írország, most éppen Csehország, pontosabban Václav Klaus. A cseh elnök egy primadonna, aki a saját személyes drámáját játszotta el Európa színpadán, de magatartása azt is mutatja, hogy bizonyos tagországok nem akarják igazán az egyesült Európát, hanem inkább különálló nemzetekben gondolkodnak.

hvg.hu: Magyarország szinte mindig együtt megy a nyájjal. Nem kellene néha nekünk is az erőfitogtatás politikai eszközével élnünk?

B.P.: Csehországról a különállás, a többiekkel való játszadozás képe alakult ki, és ez egyáltalán nem pozitív. Ezt nagyon nehéz lesz ledolgozniuk. Maga a cseh külügyminiszter is elismerte, megbízhatatlanná tette őket Klaus.

hvg.hu: Egyébként Magyarország megítélése most milyen az Európai Unióban, hiszen az elmúlt évekre, de legfőképp az utóbbi egy évre nem nagyon lehetünk büszkék?

Balázs Péter
© Horváth Szabolcs
B.P.: Sokat rontott a megítélésünkön, hogy az elsők között kapott el bennünket a válság. A Bajnai-kormány óriási áldozatokat követelő, de elkerülhetetlen lépései nyomán kézzelfogható a gazdasági bizalom visszaszerzése. Jövőre valószínűleg a 27 tagállam közül a 3,8 százalékkal nálunk lesz a legalacsonyabb a költségvetési hiány. Komoly esélyünk van arra, hogy elsőként jöjjünk ki a régiónkban a válságból, ami azért nagyon fontos, hiszen ezzel megnyerhetjük a munkahelyekért folyó küzdelmet. Mindezt persze kérdésessé teszi a küszöbön álló parlamenti választás, különösen azok az ellenzéki hangok, amelyek mérlegelés nélkül mindenre azt válaszolják: majd visszavonjuk. Ez egyáltalán nem szolgálja az ország érdekét.

hvg.hu: Erre ennyire figyel Európa?

B.P.: Igen, és ez lerontja a hitelünket.

hvg.hu: A válság mellett a szlovák-magyar konfliktus sem használt nekünk.

B.P.: Ilyen éles konfliktusunk még nem volt, erre nem is volt felkészülve a külügyi apparátus. A helyzetet a Szécsényben tartott szeptemberi miniszterelnöki csúccsal kezelhetővé tettük. A minapi magyar-szlovák külügyminiszteri találkozón további eredményeket értünk el. Sólyom László kitiltásának konfliktusa két úton megy tovább. Az egyik, hogy az EU-nál megindítottuk a kötelezettségszegési eljárást, ami jogi és erkölcsi elégtételt fog adni az elnöknek. Először a Bizottság elé kerül az ügy, majd az Európai Bíróság megállapíthatja a jogszerűtlenséget. Szankció nincs, de a jogszerűtlenség megállapítása a köztársasági elnöknek teljes elégtételt jelent. Másrészt Miroslav Lajcákkal végigzongoráztuk a látogatások protokollját, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyesmi.

hvg.hu: A másik kritikus ügy az államnyelvtörvény. Ebben hol tartanak?

B.P.: Az államfői látogatás elutasítása a két állam konfliktusa volt. A nyelvtörvény viszont egy Szlovákián belüli ügy, a szlovák kormány és a szlovákiai kisebbségek, köztük a magyarok konfliktusa, éppen ez teszi különösen érzékennyé. Magyarország harmadik félként, mint a szlovákiai magyar kisebbség védelmezője léphet fel. Óriási előrelépés, hogy Szécsényben sikerült megállapodni: mindkét fél elfogadja az EBESZ összes ajánlását. A hét elején abban is megállapodtunk szlovák kollegámmal, hogy a kisebbségi vegyesbizottság tovább fog dolgozni, megtartjuk ezt a fórumot.

Megegyeztünk abban is: Szlovákia elfogadja, hogy Magyarország ebben az ügyben harmadik félként belép, kérdéseket tesz fel és véleményt nyilvánít a készülő végrehajtási rendeletről. Ez azért fontos, mert rendkívül érzékeny a téma: a szlovák állami szuverenitás a kisebbségekért vállalt felelősséggel találkozik. A héten megállapodtunk a nyelvtörvény végrehajtási szabályainak megjelenési módjában is. Eloszlottak a korábbi kételyek, biztosítékot kaptunk, hogy publikus kormányhatározat lesz. Minderről tájékoztattam Csáky Pált és Bugár Bélát, akik erre úgy reagáltak: ennél jobbat ők sem tudnak elképzelni.

hvg.hu: Mikor lesz újabb miniszterelnöki találkozó?

B.P.: Kidolgoztuk az alapját annak az új együttműködési csomagnak, amelyben a két ország miniszterelnöke meg tud állapodni, és szerintem megérhet a helyzet egy újabb találkozóra akár egy-két hónapon belül is.

Kísért a múlt (Oldaltörés)

hvg.hu: Szlovákia és Magyarország is választ jövőre. Mennyire számít a feszültség újbóli kiéleződésére, például szlovák oldalról a magyar kártya ismételt előhúzása, vagy magyar oldalról a kettős állampolgárság felvetése miatt?

B.P.: Az Európai Unión belül a kettős állampolgárságnak nincs hozadéka az egyének számára. Máshogy is ki lehet fejezni a magyar nemzet történelmi, kulturális egységét, összetartozását, például iskolák, egyházak, civil szervezetek támogatásával, ahogy ezt nemzetközi szinten is teszik. A kettős állampolgárság tömeges erőltetésének hozadéka nem lenne, kára viszont annál több.

hvg.hu: Ez okozhat feszültséget a két ország viszonyában?

B.P.: Okozhat. Magyarország történelmileg nem dolgozta fel saját múltját, ellentétben a németekkel, a dánokkal, akik régi konfliktusaikon túl tudtak lépni, és meg tudtak fogalmazni egy új identitást. Súlyos történelmi késésben vagyunk, és a politika gyakran visszaél ezzel. Itt van például a trianonozás. Időnként elfelejtjük, hogy mekkora az államunk és nem teszünk különbséget állam és nemzet között. Lehet úgy a 21. században múltat ápolni, jó nemzeti tartással járni-kelni Európában, hogy azzal másokat ne sértsünk meg, hogy az nemzeti és ne nacionalista legyen.

hvg.hu: De nem minden múlik rajtunk, a szlovákok folyamatosan kijátsszák a magyar kártyát.

B.P.: Ezek egymást erősítő folyamatok, amit mindkét fél gerjeszthet. Most úgy látom, Slota kezd kiszorulni a hatalom centrumából, tehát Szlovákiában enyhülhet a helyzet. Jó lenne, ha Magyarországon sem romolna.

hvg.hu: Mennyire lesz folytonos a magyar külpolitika a kormányváltás után? Németh Zsolttal, aki most a Fidesz fő külügyére, mennyiben van egy hullámhosszon?

B.P.: A külpolitikai egyeztetés parlamenti fórumai most működnek, a kérdés az, hogy a kampány mennyire viszi el szélsőséges irányba az ellenzéket.

hvg.hu: Önnek tavaszig szól a bérlete a bársonyszékbe. Mi lesz ezután?

B.P.: Most a magyar külügyminiszterségre koncentrálok. Korábbi munkahelyemről, a CEU-ról fizetés nélküli szabadságon vagyok, oda bármikor visszatérhetek.

hvg.hu: Mit szól Andor László jelöléséhez?

B.P.: Jó és bátor döntésnek tartom.

Apáti Tóth Kata

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lassan, de csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Lassan, de csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

A Ford Mondeónak vége, itt az új korszakot nyitó Evos

A Ford Mondeónak vége, itt az új korszakot nyitó Evos