Pelle János
Pelle János
Tetszett a cikk?

A Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) önállóan indul a soron következő országgyűlési választásokon, az önkormányzati választásokon pedig akár közös listával a most ismét szerveződő, „történelmi”,szocdem párttal. Erről beszélt Hárs Gábor, aki az MSZP jelöltjeként szerzett mandátumot 2002-ben és 2006-ban, 2008 márciusában viszont kilépett az szocialista pártból. Ekkor csatlakozott a MSZDP-hez, ám a ciklus végéig az MSZP frakcióban foglal helyet.


hvg.hu: Az MSZDP 1994 óta sajátos helyzetben van a magyar parlamentben. A párt nem indult el önállóan a választásokon, elnöke, Kapolyi László is az MSZP frakcióban foglal helyet és mindvégig együtt szavazott a szocialistákkal. Mintha ez egy alibi párt lenne…

Hárs Gábor: Az MSZDP a legrégebbi párt Magyarországon, amely rendkívül hányatott sorsot élt át. 1948-ban erőszakkal beolvasztották az MDP-be. 1956-ban, a forradalom utolsó napjaiban, Kéthly Anna vezetésével életjelt adott magáról, majd újra „a víz alá nyomták”. Csak 1989-ben szerveződhetett újra. Ebben az időben én az MSZMP reformköri mozgalmában működtem, majd a párt feloszlása után – egy rövid időre – a Pozsgay-féle Demokratikus Magyarországért mozgalomhoz csatlakoztam. 1990 őszén függetlenként, az MSZDP támogatásával indultam az önkormányzati választáson, lakóhelyemen, a Józsefvárosban. Mandátumot esélyem sem volt szerezni, hiszen az SZDSZ a mi kerületünkben is tarolt. Az MSZDP-ben akkoriban zajló belső harcoknak csak távoli szemlélője voltam. Az államapparátusból eltávolítottak, munkahelyem sem volt, amikor az MSZP központi apparátusába hívtak.

Hárs Gábor
© mszp.hu

A Köztársaság téren húsz éven át gyakorolt hivatásomban, a nemzetközi kapcsolatok terén dolgozhattam egészen 1994-ig. Az én munkám is benne volt abban, hogy az MSZP-t teljes jogú tagként felvették a Szocialista Internacionáléba – ez jó érzéssel tölt el. A Horn-kormány idején Varsóban nagykövetként képviseltem Magyarországot, ahonnan az Orbán-kormány az elsők között hívott vissza. 2002-ben az MSZP egyéni jelöltjeként elindultam az országgyűlési választásokon, amit meg is nyertem. Ezt 2006 áprilisában megismételtem. Közben először 1992-1994-ben, majd 2000-től ismét az MSZP kerületi elnöke voltam. Ez az időszak – több nyertes választás mellett vagy ellenére – tele volt belső konfliktusokkal. Látnom kellett, hogy az MSZP – helyi viszonylatokban mindenképpen – sokkal inkább az érdekekre, mint az értékekre építkezik.

hvg.hu: Konfliktusba keveredett az MSZP országos vezetőivel. Ennek mi volt az oka?

H.G.: Amikor 2006 őszén az MSZP vereséget szenvedett az önkormányzati választásokon, korábbi támogatóim közül a Józsefvárosban is sokan elvesztették 2002 óta élvezett önkormányzati helyüket, szakértői megbízásukat, felügyelőbizottsági tagságukat, s elkeseredésükben ellenem fordultak. A párton belüli ellenlábasaim ezt kihasználva először elnöki tisztségemből mozdítottak el, majd lehetetlenné tették, hogy az önkormányzati frakció vezetését vigyem, s egyáltalán, hogy helyben, az MSZP-ben politizálhassak. Nem állítom, hogy a konfliktusok szaporodásában és felerősödésében nem követtem el hibákat, az is lehetséges, hogy egyes kérdésekben nem nekem volt igazam. A kerület és részben a főváros azon szocialistáival gyűlt meg a bajom, akik Hagyó Miklóst veszik körül, őt talán manapság már meglehetősen jól ismeri a közvélemény, ha máshonnan nem, a BKV botrányok kapcsán.

hvg.hu: A Józsefvárosban is voltak korrupciógyanús ügyek?

H.G.: A kerületben évek hosszú belső vitái és akadályoztatása után vizsgálat indult a legnagyobb önkormányzati cég, a Rév8, azaz a Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. működéséről. A vizsgálat egy sor olyan megállapítást tett, ami mellett nem mehettem el szó nélkül: többek között három milliárd forintos önkormányzati veszteséget, százmilliós ÁFA be nem fizetését róttak fel a cégnek. Mivel az önkormányzatban tanúja lehettem annak, hogyan söprik folyamatosan a szőnyeg alá az ügyet, bejelentést tettem az ügyészségen. Az ügyben jelenleg is nyomoz a rendőrség. Minderről a múlt év őszén a sajtó is hírt adott, azóta azonban nem sokat tudok a nyomozás eredményeiről. A korrupció napjainkra már a legfelsőbb szinten is megjelent, és ami az önkormányzati rendszert illeti, az a rendszerváltás egyik súlyos tévedésére, a kétharmados önkormányzati törvényre épült. Ezt a lehető leghamarabb módosítani kellene, hogy elejét vegyük a további visszaéléseknek.

Önállóan indulnak (Oldaltörés)

hvg.hu: Rendben, csalódott az MSZP-ben. De miért lépett át az MSZDP-be? Úgy gondolta, hogy a milliárdos földgázimportőr és energialobbista Kapolyi László pártja „tiszta lappal” várja?

H.G.: Maradjunk abban: nem bántam meg, hogy 2008 márciusában kiléptem az MSZP-ből, azt viszont még nem tudom megítélni, jól tettem-e, hogy beléptem az MSZDP-be. Sok minden függ attól, ami éppen most történik. A pártvezetés egy része megdöbbenéssel fogadta a nemrégiben lábra kapott hírt, hogy Kapolyi László az újrafazonírozott MDF listáján szerepelhetne, hiszen a szociáldemokratáknak nem lehet közük sem Bokros Lajos neoliberális kormányzási elképzeléseihez, sem a „nemzeti-konzervatív”, SZDSZ-szel feldúsított vagy felhígított MDF-hez. A hírek szerint Kapolyi a hatodik helyet kapná ezen a „katyvasz” listán, cserébe nagy összegű támogatásban részesítené – Gyurcsány Ferenccel együtt – Dávid Ibolya pártját. Természetesen megkérdeztük erről Kapolyi Lászlót, aki azt mondta, kapott ilyen ajánlatot, de nemet mondott rá. Ezután viszont másról nem is lehet szó, mint korábbi testületi döntéseink megerősítéséről, azaz hogy az MSZDP-nek önállóan kell indulnia a 2010-es országgyűlési választásokon, akár lesznek szövetségeseink, akár nem. Erről egyébként már az ősszel testületi döntés született, amit nyilvánosságra is hoztunk, csak talán keveset beszéltünk róla. Most viszont itt az ideje annak, hogy egyértelművé tegyük: a magyar szociáldemokraták útja elválik az MSZP-étől. Igaz, a két párt korábban kötött megállapodása alapján ennek a ciklusnak a végéig még az MSZP frakciójában ülünk Kapolyival.

A választások nyilvánvalóan új helyzetet teremtenek majd. Arra készülünk, hogy végre megteremtsük a párt karakterét, hitelessé tegyük a választók előtt, s a soron következő országgyűlési, de talán még inkább az önkormányzati választásokon jól szerepeljünk. Egyébként a párt képviselői most is számos önkormányzatban vannak jelen.

hvg.hu: Hogyan akarnak indulni a választásokon, amikor hiányoznak a helyi pártszervezeteik, és egyébként is, hatalmas késésben vannak? Ráadásul Kapolyi László sem nevezhető ideális húzóembernek…

H.G.: Ahogy több megyében, Budapesten is megkezdtük a jelöltek kiválasztását, ezzel egy decemberben megválasztott választási bizottság foglalkozik, amelynek én is tagja vagyok. A főváros több kerületében már megvannak a jelöltjeink, s ezekben a napokban újabb jelöltekkel folytatunk „alapozó” megbeszéléseket. Reméljük, képesek leszünk kellő számú kopogtatócédulát összegyűjteni, s fővárosi listát állítani. A megyékben is gőzerővel folyik a munka, talán még az országos listaállításra is van esélyünk.

hvg.hu: Olyan híreket hallani, hogy újjászerveződik Petrasovits Anna vezetésével a „történelmi” Szocdem Párt, és önökkel keresi az együttműködés lehetőségét – úgy, hogy új vezetővel, megújulva ismét markáns jelenléte legyen az országban a szociáldemokratáknak.

H.G.: A választások előtt ezt már nem látom reálisnak, személyi kérdésekkel egy pártnak egyébként sem a választásokra készülve kell foglalkoznia. A tavaszi választások után viszont – függetlenül az azokon való szereplésünktől – a szociáldemokrata erők politikai és szervezeti összefogását lehetségesnek és szükségesnek tartom. A számunkra kiemelkedően fontos önkormányzati választásokon a szociáldemokrácia csak ily módon kaphat végre esélyt.

Pelle János

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!