Pelle János
Pelle János
Tetszett a cikk?

Hagyó Miklósra, Budapest volt főpolgármester-helyettesére, és az MSZP „erős emberére” tett terhelő vallomást Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezérigazgatója. A vallomásból olyan, látszólag mellékes részletek kerültek nyilvánosságra, amelyek híven árulkodnak a Városházán uralkodó feudális viszonyokról, a beosztottak kiszolgáltatottságáról. Mindezeknek Magyarországon, sajnálatos módon, régi hagyományai vannak.

Tekintettel a folyamatban lévő rendőrségi nyomozásra, illetve arra, hogy a közlekedési vállalat számos vezetőjét előzetes letartóztatásba helyezték, és vádat emelnek ellenük, joggal feltételezhető, hogy a szabadlábon védekező – s feltehetően vádalkut kötött – volt vezérigazgató igazat mond. Antall Attilához, a BKV másik megvádolt vezérigazgatójához hasonlóan „kitálal”, hogy mentse a bőrét, és ne kelljen egyedül viselnie a büntetőjogi felelősséget a közpénzekkel milliárdos nagyságrendben történt visszaélésekért.

Emlékezetes volt Balogh első találkozása Hagyó Miklóssal, aki mintha egy 19. századi regényből, mondjuk a Falu jegyzőjéből, vagy a Rab Rábyból lépett volna ki. „Egy tányér volt előtte, valami negyven deka párizsival, éppen evett. Miközben bemutattak neki, két kézzel tömte magába, aztán rám nézett és azt kérdezte: te leszel? Mondtam, hogy úgy tűnik, én. Aztán mondta, hogy kemény legyek, mert ott végre kell hajtani a dolgokat, és aki nem teszi, annak nincs kegyelem, annak el kell vágni a torkát”, idézte fel az interjúban a megismerkedésüket Balogh Zsolt. A későbbiekben azt is felidézte, hogy a főpolgármester-helyettesnek „szokása, hogy nyakon ragadja az embereket, mintha barátkozna, de ezt elviselni igazi tehertétel”. A nagyhatalmú politikus másfél-két órát váratta a beosztottait, így a BKV megbízott vezérigazgatóját is, nemcsak előszobákban, de a nyílt utcán is. Egy későbbi nyilatkozatából megtudtuk azt is, hogy Hagyó úgy üvöltött vele, és bizonyára másokkal is, mint egy zupás őrmester.  

Hagyó, a hét végén tett nyilatkozatában, Balogh Zsolt interjújára reagálva elismerte, hogy a neki tett szemrehányások egy része jogos. Szerinte ugyanis a napilapban megjelent cikk személyét érintően annyi valós tényt tartalmaz, miszerint „szereti a párizsit, és tényleg nem pontos”. Utóbbi miatt elnézést kér azoktól, akiket az elmúlt negyvenkét évben megvárakoztatott, mondta egy újságírónak.

Igaza lehet azoknak, akik azt állítják: a magyar társadalom „nyugatias kulisszái” mögött még ma is sokhelyütt elképesztő önkény, vadság uralkodik, ahol nem számítanak a formák, a kultúra szitokszó számba megy. Az 1948 után Magyarországon kiépülő hatalomgyakorlást áthatotta a hagyományos, úri gazemberség „proletár” változata, a „leghaladóbb ideológia” leple alatt.  Jól ismertük járások, megyék kommunista kiskirályait, a vállalati pártitkárokat, a „Kucsera elvtársakat”, akik 1956 után is tartották pozícióikat: ismeretes, hogy a „családi klánok” befolyása egészen a rendszerváltásig fennmaradt. És ha valakinek kétsége van afelől, hogy a Szegeden rettegett „Komócsin-tempó” napjainkig tovább él, elég, ha felidézi Hagyó Miklós viselt dolgait. Ne feledjük, Hagyó hozta létre a Mozaik-klubot, és a fiatal szocialista politikusnemzedék nevében lépett fel az Új Baloldalt propagáló MSZP kongresszusain. Most ugyan pártja, az MSZP kihátrált mögüle, ha nem is annyira, hogy felvesse: le kell mondania a mentelmi joggal járó országgyűlési mandátumáról.

Zuschlag János egy nyilatkozatában –  amelyet az ellene folyó perben a bíróságon egy tanú idézett fel – viccesen arról beszélt, hogy lemegy Halasra,  „a jobbágyaihoz”. Mintha vármegyében élne, ahol ő az alispán. 

Ne gondoljuk persze, hogy kizárólag a szocialistákra jellemző a hatalommal való visszaélés, a bárdolatlanság, a vérlázító durvaság. Szabadi Béla kisgazda államtitkár viselkedését sokan kritikán alulinak tartották a Földművelési Minisztériumban a Fidesz kormány alatt. Számos hírforrás számolt be a korábbi győri jegyző körüli botrányról. Esztergom polgármesterének cselekedeteiről is ellentmondásos hírek érkeztek. Úgy tűnik, a magyar politikusok egy részében eredendően megvan a hajlam arra, hogy „kemények” legyenek, és az ellenszegülőkkel kíméletlenül leszámoljanak. Vagyis képtelenek megtanulni a kompromisszumokra alapuló érdekérvényesítés demokratikus módszereit, a legitim hatalomgyakorlást.

Nincsenek illúzióim a most hatalomra kerülő politikus-garnitúra emberi kvalitásairól. De ha már a ciklus elején az új parlament és a kormány létrehozza azokat a törvényeket, illetve intézményeket, melyek képesek visszaszorítani a korrupciót, talán meg lehet akadályozni, hogy Hagyó Miklós klónjai, ezúttal narancsos változatban, éljék tovább a törvényeket semmibe vevő világukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Supermant csinált Orbán Viktorból drMáriás

Supermant csinált Orbán Viktorból drMáriás

Mától letölthető a kormány ingyenes otthoni szoftvercsomagja, de ne örüljön előre

Mától letölthető a kormány ingyenes otthoni szoftvercsomagja, de ne örüljön előre

Új gazdára talált Sean Connery egykori ikonikus BMW kupéja

Új gazdára talált Sean Connery egykori ikonikus BMW kupéja