Fürjes Judit
Fürjes Judit

Esztergom Fidesz-többségű önkormányzata arra játszik, hogy nyárra a város működésképtelenné válik, és akkor a kormányhivatalok hozhatnak döntéseket helyettem – jósolja Tétényi Éva, Esztergom polgármestere, akinek hivatali teendőit – saját bevallása szerint – napi szinten akadályozzák az ellenséges politikai erők. Kész kiírni a helyi választásokat, még akkor is, ha kockáztatja posztja elvesztését, fejtette ki a hvg.hu-nak.

hvg.hu: A napokban Esztergom jegyzője beléptetési rendszert vezetett be a városházán. Egyeztetett önnel erről, mi volt a célja?

Tétényi Éva: Tőle kell megkérdezni, hogy mi volt ezzel a célja, mert a megkérdezésem nélkül hozta ezt a döntést.

Tétényi Éva
©

Nincsen köztünk munkakapcsolat, többször megtagadta már a kéréseimet, semmit nem hajlandó megcsinálni, amit mondok neki. Esztergomban lassan már nem polgármesteri, hanem jegyzői hivatalról beszélhetünk. A Városháza egy olyan épületegyüttesben van, ahol a körzeti földhivatal, a Strigonium Zrt. és a Hídlap szerkesztősége is működik. Az épületnek több bejárata van és nincsenek ellenőrző kapuk, ezért a jegyző úgy gondolta, hogy csupán az egyik ajtón lehet közlekedni, a többit pedig bezáratta. Megjegyzem, az ötlet még jó is lenne, csak jelen esetben jogosulatlan adatkezelés folyik, a belépőknek ugyanis meg kell adniuk a nevüket és a személyiigazolvány-számukat, továbbá azt, hogy kihez és mikorra érkeznek. Azt pedig már csak hallomásból tudom, hogy erről a portásnak a nap végén kimutatást kell készítenie.

Folyamatban van egy rendőrségi ügy kivizsgálása; amikor külföldön tartózkodtam, két önkéntes segítőmet toloncolták ki a hivatalból, idegennek titulálták őket. Jelenleg egyetlen személyes munkatársam van, az összes többit kirúgták és ellehetetlenítették. Ezért van szükségem önkéntesekre, akik bizonyos ügyekben segítségemre vannak: például a testvérvárosi kapcsolat ápolása, a levelezéseim kezelése és az adminisztráció. Ha a jegyző rájuk gondol mint idegenekre, akkor valószínűleg ez arra irányul, hogy az önkéntes segítőimet is ellehetetlenítsék. Szerdán jegyzői utasításban megjelent, hogy a polgármesteri hivatalt képviselő-testületi hivatalnak nevezik, és amennyiben az önkéntes segítőimről nem adok részletes tájékoztatást és listát, rendőrökkel fogják őket elvitetni a hivatalból. A jegyző azzal érvel, hogy a polgármesteri hivatal rendjéért ő a felelős. Az önkénteseim ezentúl mint barátaim jönnek be a hivatalba és látják el a város érdekében végzendő feladatukat.

hvg.hu: Igaz-e, hogy a város jegyzőjének, Laczó Bernadett Évának a kinevezése törvénytelenül zajlott, egy kétfordulós pályázat során az elsőben nem jutott tovább, mert érvénytelen volt a pályázata, a második fordulóban pedig ennek ellenére mégis ő nyert?

T.É.: Így igaz. A kormányhivatalnál ezt jeleztem, de a kezem ebben is meg van kötve, mert a jegyző munkáltatója az önkormányzati testület, a testület többségét adó Fidesz-frakció pedig erről sem hajlandó tárgyalni. Jelenleg várom a kormányhivatal állásfoglalását az érvénytelen pályázat ügyében.

hvg.hu: Miért volt érvénytelen a pályázat?

T.É.: A korábbi képviselő-testület írta ki, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a pályázónak.

©

Ezek között szerepelt, hogy három hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt is csatolni kell a pályázat mellé, amit azonban többen nem tudtak időre beszerezni. Miután erre nem adtak erre semmiféle felmentést, formai okokra hivatkozva, három pályázót tartottak versenyben, a többieket pedig kizárták. A három pályázó között azonban nem szerepelt Laczó Bernadett Éva. Miután Meggyes Tamás konstatálta a helyzetet, nem hoztak döntést a jegyző személyét illetően addig, amíg az illető nem pótolta az érvényes pályázathoz szükséges erkölcsi bizonyítványt. Ebben az esetben viszont az összes kizárt pályázót is vissza kellett volna hívni, de erre még lehetőséget sem adtak. Ezért új pályázat kiírását javasoltam a jegyző jogszabályszerű megválasztására, amire azonban nem voltak hajlandóak. Meggyes Tamás ugyanis ragaszkodott Laczó Bernadett Éva személyéhez és meggyőződése volt – erről vannak hangfelvételek –, hogy minden jól zajlott és ilyen lényegtelen dologgal nem szabad és nem kell törődni.

hvg.hu: A Fidesz-KDNP szerint az esztergomiak júniustól szociális segély nélkül maradhatnak és a kötelező támogatásoktól is elesik a város, mert ön nem hajlandó összehívni az általuk kezdeményezett rendkívüli képviselő-testületi üléseket. Valóban így van?

T.É.: Már január 20-án, a válságköltségvetés tárgyalásakor megmondtam, hogy nem szabad megszavazni, mert alkotmányellenes visszavonni olyan állami normatív támogatásokat, amelyeket muszáj folyósítanunk. Ez most érik be. Akkor azt is jeleztem, nyilván arra játszanak, hogy nyárra elfogyjanak a támogatási keretösszegek és az intézmények működésére megszavazott pénzek, azaz a város működésképtelenné váljon, és mindezért engem lehessen felelőssé tenni. A Lázár János-féle módosító javaslat, a „Lex Esztergom”-passzus talán éppen ezért született, hogy működésképtelenné váló önkormányzatok esetében a kormányhivatalok hozhassák meg a szükséges rendeleteket. Így viszont fennáll a veszélye annak, hogy sérülhet a helyi önrendelkezési jog.

[[ Oldaltörés (Folytatás) ]]

 

hvg.hu: Mi a helyzet a válságköltségvetés módosításával kapcsolatban?

T.É.: A képviselőtestületnek sok az alkotmányellenes rendelete. Ilyen például a szilárdhulladék-kezelésről szóló önkormányzati rendelet, melyet az esztergomiak csak „szemétrendeletként” emlegetnek. Az esztergomi lakosok fejenként fix díjat fizetnek, függetlenül attól, hogy mennyi szemetet termelnek. De van alkotmányellenes rendelkezés a családi támogatások odaítélésével kapcsolatban is, és a képviselőknek megszavazott juttatások sem jogosak. A kormányhivatal azért kéri ezek megváltoztatását, mert az alkotmányellenes működés miatt ténylegesen oszlatható lenne a testület. A kétharmados többséggel rendelkező testület most mindenre hajlandóságot mutat. Arról viszont szó sem esik, hogy egy bizottság vizsgálja az én „törvénysértéseimet”. Egy-egy ilyen összehívott testületi ülésen azt kockáztatja a város, hogy engem felfüggesztenek, és meghozhatják azokat az intézkedéseket, melyekkel tovább sújtják a városlakókat.

hvg.hu: Hozott valami eredményt, hogy április 9-én kétszáz esztergomival gyalog vitte Budapestre nyílt levelét, amelyben a város képviselő-testületének feloszlatását kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől?

T.É.: Orbán Viktortól a mai napig nem érkezett válasz. Az egyik hírportálon csütörtökön jelent meg egy interjú Lázár Jánossal, ahol megkérdezték tőle, mi van Esztergomban, ő pedig azt nyilatkozta, hogy semmi köze hozzá, oldjuk meg helyben. Ez egy válasz, ami részben lehet jó is, mert akkor saját kezünkbe vehetjük a sorsunkat. Viszont lehet rossz is, mert amikor a tavalyi parlamenti választások előtt Orbán Viktor Esztergomban járt, az emberek segítséget kértek tőle a Szent István Gimnázium ügyében, azért, mert a Meggyes vezette akkori önkormányzat tudatosan szétverte a nagymúltú intézményt. A miniszterelnök úr akkor megígérte, ha a Fidesz hatalomra jut, minden segítséget megadnak a városnak. Az esztergomiaknak most csalódniuk kellett, mert úgy tűnik, a kormány cserbenhagyta őket. Zarándoklatunknak abban az értelemben viszont pozitív hatása volt, hogy problémánk országos színtérre került. Nem vagyunk egyedül, többen figyelnek ránk.

hvg.hu: Hogyan tovább, nem érzi úgy, hogy szélmalomharcot vív?

T.É.: Úgy látom, hogy az összes felelősséget a személyemre akarják tolni. Ha választópolgárok is mögöttem állnak, akkor muszáj kitartanom. Meg kell vizsgálni azokat az emberi jogokat, amelyek megsérültek és még sérülni fognak, meg kell keresni azokat a nemzetközi fórumokat, melyek gyorsan döntést hoznak. Júniusban véget ér a válságköltségvetés, a testület nem fog tudni új költségvetést alkotni, leállnak a kifizetések, leáll a tömegközlekedés, a mostaninál sokkal rosszabb helyzetre számítok.

Mindent el fogok követni a képviselő-testület feloszlatásáért és az új választás kiírásáért. Az esztergomiak el vannak keseredve, azt kérdezik, mit kell még tenniük azért, hogy egy képviseleti demokráciában a választópolgár érvényesíteni tudja az akaratát? Az új választás kiírásával lehet, hogy nem választják meg újra a jelenlegi testületet, de az is lehet, hogy igen. Lehet, hogy más, nálam alkalmasabb polgármestert választana a város, egy kormánypárthoz közelit, aki meg tudná menteni Esztergomot. Ez természetesen mind nyitott kérdés. Azért megkérdezném: a jelenlegi testület tagjai miért ilyen gyávák, mitől félnek, hogy ezt a megméretést nem próbálják meg? Hiszen ha ők annyira biztosak a dolgukban, akkor az lenne a legelegánsabb, ha újra kiállnának a pástra.

hvg.hu: Nagy meglepetést okozott az MSZP majálisán azzal, hogy ön is a felszólalók között volt. Miért vállalta a felkérést, nem fogja ez kikezdeni pártok feletti nimbuszát?

T.É.: A zarándoklatnak ez volt a végpontja. Én az összes párt rendezvényén demonstratívan részt veszek, mert Magyarországon egy új függetlenségre van szükség. A probléma az, hogy mindenki elzárkózik a másik elől, sőt ha az egyikre ráfogják, hogy baloldali, akkor a másik oldal nem áll vele szóba, és ez fordítva is igaz. Az ország pont ugyanolyan helyzetben van, mint Esztergom, csak erre még nem jöttek rá, vagy nem volt senki, aki erre eddig rávilágított volna. Megoldás csak akkor születik, ha valóban együttműködünk. A kormánypártok által elfogadott együttműködési nyilatkozatnak nem arról kellene szólnia, hogy a Fidesz és KDNP egymással jól működnek, hanem mindenkivel, függetlenül attól, hogy ki milyen pártállású, vallású, korú és nemű. Én ki merek állni minden párt színpadára úgy, hogy a függetlenségemet megőrzöm, hiszen itt most ügyről, ügyekről, Esztergomról, Magyarországról, s minden olyan dologról szó van, amely alapvető egyetemes érték.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több ezren tüntettek a cseh miniszterelnök lemondásáért Prágában

Több ezren tüntettek a cseh miniszterelnök lemondásáért Prágában

Nem Dzsudzsáknak szavazott bizalmat Rossi - itt az észtek elleni kezdőcsapat

Nem Dzsudzsáknak szavazott bizalmat Rossi - itt az észtek elleni kezdőcsapat

„Ne adj esélyt a kaszásnak!” – a halálnak öltözött Badár Sándorral kampányol a rendőrség – videó

„Ne adj esélyt a kaszásnak!” – a halálnak öltözött Badár Sándorral kampányol a rendőrség – videó

Gruevszkiről kérdezték Orbánt, egy mondatban válaszolt

Gruevszkiről kérdezték Orbánt, egy mondatban válaszolt

Kár volt cipőtörlése használni Brüsszel levelét, Róma most taktikát váltott a költségvetési vitában

Kár volt cipőtörlése használni Brüsszel levelét, Róma most taktikát váltott a költségvetési vitában

Tehetünk még valamit, vagy már késő? Katasztrofális tengerszint-emelkedést jósolnak

Tehetünk még valamit, vagy már késő? Katasztrofális tengerszint-emelkedést jósolnak