szerző:
hvg.hu

Amerikai és európai publicisták az FBI és az amerikai adóhivatal botrányos túlterjeszkedéséről, a "pártatlan" balos civilekről, a török zavargásokról és egy meleg párokat érintő fontos német Ab-határozatról.

Újabb megfigyelési, adatvédelmi botrány az Egyesült Államokban: mint a londoni The Guardian-ből kiderült, az FBI kérésére kiadott titkos bírósági utasítás alapján a Verizon és néhány más telekommunikációs cég április óta naponta szolgáltatta be a telefonhívások adatait az elektronikus megfigyelésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA).

"Félek, hogy már elfelejtettük: volt idő, amikor egy amerikai állampolgár telefonbeszélgetései senki másra nem tartoztak, amikor az embreket sokkolta és feldühítette volna, hogy a kormányzat részletes listákat gyűjt amerikaiak millióinak kifejezetten privát beszélgetéseiről" – írja a The Washington Post publicistája. Eugene Robinson szerint bár a kormányzó demokraták részéről "törvényesnek" nevezték az akciót, az "nem jelenti szükségszerűen azt, hogy összhangban is van hagyományos értékeinkkel." A technikai fejlődés következtében számos lépésünket megfigyelik, ám épp ezért harcolnunk kell azért, hogy megőrizhessük mindazt, ami még megmaradt a magánéletünkből.

Az adóhivatal (IRS) szelektív vegzálási gyakorlatáról, jobboldali politikai csoportok állami kipécézéséről ír az amerikai konzervatív publicisztika egyik legmegosztóbb személyisége, a szarkasztikus kiszólásairól híres Ann Coulter, miután egy múlt heti kongresszusi meghallgatáson az ügy újabb döbbenetes részletei kerültek napvilágra.

A Townhall konzervatív véleményoldalon megjelent írásában a szerző azt javasolja a médiának: a kontraszt kedvéért említse meg azokat a balos civil szervezeteket is, amelyek viszont átmentek az IRS egyoldalú szűrőjén, és adómentesseégi státuszt kaptak, holott nagyon is pártos szervezetek (Acorn, Occupy-mozgalom, Soros-féle civilek stb.), nem is szólva az olyan szervezetekről, mint a Planned Parenthood, amelyek nem elég, hogy adómentesek, de közvetlen kormányzati támogatást is kapnak. Ezzel szemben – állítja Coulter – az IRS által kiszúrt konzervatív csoportok valóban pártfüggetlenek, sőt a leginkább érintett teadélutános mozgalom egyenesen "rémálmot" jelentett a republikánus párt számára.

Európának erősek a pozíciói, és saját érdekében is rá kell bírnia Erdogant arra, hogy mérsékelje tekintélyelvű és iszlamista kurzusát. Az államalapító Atatürk és Erdogan pozitív örökségét meg kell őrizni – írja a törökországi zavargásokról szóló kommentárjában a Welt Online. Alan Posener emlékeztet arra, hogy Erdogan miniszterelnöknek sikerült országát mérsékelt iszlám befolyás alatt egyesítenie, megőriznie a társadalmi békét, valamint a középosztály és az ipar "elengedésével" gazdasági fellendülést elérnie. Ugyanakkor elvakították a saját sikerei, "neoozmán" hatalomról álmodozott, az iszlámot pedig fenyegetően használta a városi középosztály ellen. "Atatürkhöz hasonlóan Erdogan is nyugtalanítóan hajlik arra, hogy önmagát azonosítsa a nemzettel" – írja a szerző.

Angela Merkel számára dilemmát jelenthet az a nagy visszhangot keltett német alkotmánybírósági döntés, amelynek értelmében meleg és leszbikus párok is egyenlőséget élveznek a heteró házaspárokkal az adóztatás területén – írja a balliberális Spiegel Online-on Roland Nelles. A kommentátor szerint az alkotmánybíróság ezzel véget vetett az egyházak és a bajor CSU által propagált hagyományos házasságfogalomnak, Németország valósága ugyanis lényegesen színesebb és sokrétűbb ennél. "Egy olyan országban, amelyben állam és egyház alkotmányosan szét van választva, mindenkinek joga van a boldogsághoz: családként, anyával, apával, gyerekkel, vagy homoszexuális párként", nincs ok a megkülönböztetésre. A nem sokkal a választások előtt meghozott ítélet természetesen számos kérdést felvet: most akkor a meleg párok teljes egyenjogúsítása következik, akár az örökbefogadás területén is? És milyen családpolitika a legjobb? Míg a szocdemeknek, a liberálisoknak és a zöldeknek világos válaszaik vannak, addig az uniópártok ködösítenek – írja Nelles.

Üdvözli a döntést a konzervatív Welt Online szerzője is. Dorothea Sims szerint mivel a meleg párokra ugyanazok a kötelességek hárulnak, mint a többiekre (ha egyikük beteg vagy munkanélküli, a társának kell gondoskodnia róla, és ez jelentős módon tehermentesíti a szociális államot), ezért helyes, ha az állam a regisztrált élettársi közösséget is gazdasági egységként adóztatja meg, tehát az adózás területén is azonosan ítéli meg a meleg élettársi kapcsolatokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az én hetem: Parti Nagy Lajos és Orbán Viktor pöttyös lova

Az én hetem: Parti Nagy Lajos és Orbán Viktor pöttyös lova

Velence drámája: amikor minden rossz összejön

Velence drámája: amikor minden rossz összejön

Rácsodálkozott a CEU-t bíráló trollokra az osztrák Kurier

Rácsodálkozott a CEU-t bíráló trollokra az osztrák Kurier

András herceg a nőre nem emlékszik, más részletekre viszont nagyon is

András herceg a nőre nem emlékszik, más részletekre viszont nagyon is

A nézőkkel teli lelátóra lőtt rá egy fegyveres New Jersey-ben

A nézőkkel teli lelátóra lőtt rá egy fegyveres New Jersey-ben

A legnagyobb legendákat fotózta - meghalt Terry O'Neill

A legnagyobb legendákat fotózta - meghalt Terry O'Neill