szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai és európai publicisták az FBI és az amerikai adóhivatal botrányos túlterjeszkedéséről, a "pártatlan" balos civilekről, a török zavargásokról és egy meleg párokat érintő fontos német Ab-határozatról.

Újabb megfigyelési, adatvédelmi botrány az Egyesült Államokban: mint a londoni The Guardian-ből kiderült, az FBI kérésére kiadott titkos bírósági utasítás alapján a Verizon és néhány más telekommunikációs cég április óta naponta szolgáltatta be a telefonhívások adatait az elektronikus megfigyelésre szakosodott Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA).

"Félek, hogy már elfelejtettük: volt idő, amikor egy amerikai állampolgár telefonbeszélgetései senki másra nem tartoztak, amikor az embreket sokkolta és feldühítette volna, hogy a kormányzat részletes listákat gyűjt amerikaiak millióinak kifejezetten privát beszélgetéseiről" – írja a The Washington Post publicistája. Eugene Robinson szerint bár a kormányzó demokraták részéről "törvényesnek" nevezték az akciót, az "nem jelenti szükségszerűen azt, hogy összhangban is van hagyományos értékeinkkel." A technikai fejlődés következtében számos lépésünket megfigyelik, ám épp ezért harcolnunk kell azért, hogy megőrizhessük mindazt, ami még megmaradt a magánéletünkből.

Az adóhivatal (IRS) szelektív vegzálási gyakorlatáról, jobboldali politikai csoportok állami kipécézéséről ír az amerikai konzervatív publicisztika egyik legmegosztóbb személyisége, a szarkasztikus kiszólásairól híres Ann Coulter, miután egy múlt heti kongresszusi meghallgatáson az ügy újabb döbbenetes részletei kerültek napvilágra.

A Townhall konzervatív véleményoldalon megjelent írásában a szerző azt javasolja a médiának: a kontraszt kedvéért említse meg azokat a balos civil szervezeteket is, amelyek viszont átmentek az IRS egyoldalú szűrőjén, és adómentesseégi státuszt kaptak, holott nagyon is pártos szervezetek (Acorn, Occupy-mozgalom, Soros-féle civilek stb.), nem is szólva az olyan szervezetekről, mint a Planned Parenthood, amelyek nem elég, hogy adómentesek, de közvetlen kormányzati támogatást is kapnak. Ezzel szemben – állítja Coulter – az IRS által kiszúrt konzervatív csoportok valóban pártfüggetlenek, sőt a leginkább érintett teadélutános mozgalom egyenesen "rémálmot" jelentett a republikánus párt számára.

Európának erősek a pozíciói, és saját érdekében is rá kell bírnia Erdogant arra, hogy mérsékelje tekintélyelvű és iszlamista kurzusát. Az államalapító Atatürk és Erdogan pozitív örökségét meg kell őrizni – írja a törökországi zavargásokról szóló kommentárjában a Welt Online. Alan Posener emlékeztet arra, hogy Erdogan miniszterelnöknek sikerült országát mérsékelt iszlám befolyás alatt egyesítenie, megőriznie a társadalmi békét, valamint a középosztály és az ipar "elengedésével" gazdasági fellendülést elérnie. Ugyanakkor elvakították a saját sikerei, "neoozmán" hatalomról álmodozott, az iszlámot pedig fenyegetően használta a városi középosztály ellen. "Atatürkhöz hasonlóan Erdogan is nyugtalanítóan hajlik arra, hogy önmagát azonosítsa a nemzettel" – írja a szerző.

Angela Merkel számára dilemmát jelenthet az a nagy visszhangot keltett német alkotmánybírósági döntés, amelynek értelmében meleg és leszbikus párok is egyenlőséget élveznek a heteró házaspárokkal az adóztatás területén – írja a balliberális Spiegel Online-on Roland Nelles. A kommentátor szerint az alkotmánybíróság ezzel véget vetett az egyházak és a bajor CSU által propagált hagyományos házasságfogalomnak, Németország valósága ugyanis lényegesen színesebb és sokrétűbb ennél. "Egy olyan országban, amelyben állam és egyház alkotmányosan szét van választva, mindenkinek joga van a boldogsághoz: családként, anyával, apával, gyerekkel, vagy homoszexuális párként", nincs ok a megkülönböztetésre. A nem sokkal a választások előtt meghozott ítélet természetesen számos kérdést felvet: most akkor a meleg párok teljes egyenjogúsítása következik, akár az örökbefogadás területén is? És milyen családpolitika a legjobb? Míg a szocdemeknek, a liberálisoknak és a zöldeknek világos válaszaik vannak, addig az uniópártok ködösítenek – írja Nelles.

Üdvözli a döntést a konzervatív Welt Online szerzője is. Dorothea Sims szerint mivel a meleg párokra ugyanazok a kötelességek hárulnak, mint a többiekre (ha egyikük beteg vagy munkanélküli, a társának kell gondoskodnia róla, és ez jelentős módon tehermentesíti a szociális államot), ezért helyes, ha az állam a regisztrált élettársi közösséget is gazdasági egységként adóztatja meg, tehát az adózás területén is azonosan ítéli meg a meleg élettársi kapcsolatokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!