szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Deutschlandradio Kultur német országos közszolgálati rádió a magyarországi társadalmi különbségekről közölt összeállítást, a szlovák Hospodárské Noviny Irány – harmadik világ címmel a magyar és a szlovák kormányfő politikai irányvonalát bírálja.

A Deutschlandradio Kultur honlapján Szegény és gazdag – álomesküvőkről és üveggyűjtögetőkről címmel megjelent összeállításban a szerkesztő, Stephan Ozsváth kiemelte, hogy Magyarországot "szegénység és nepotizmus sújtja". Hozzátette: a magyar társadalom "mélyen megosztott", az alacsony fizetések és nyugdíjak "elszegényítik a középosztályt", és sokan külföldön próbálnak szerencsét, "miközben a kormányfő, Orbán Viktor körül kialakult új elit prosperál".

Stephan Ozsváth egyebek között kifejtette: a "rezsiszámlák választási reklámok a háztartásoknak", de amíg "egy kis háztartás néhány eurót megtakarít, máshol bőven folyik a pénz: a következő években több százmillió eurót költenek Magyarországon labdarúgó-stadionokra".

"Külföldre menekülnek a magyarok, akik érnek valamit"

Orbán Viktor annak érdekében, hogy saját tehetetlenségét leplezze, a magyarok közös ellenségét keresi, és így elüldözi az ellenséges idegen tőkét, amellyel együtt menekülnek azok a magyarok is, akik érnek valamit, mivel otthon úgysem tudnának érvényesülni – írta a Hospodárské Noviny.

A szlovák gazdasági-közéleti napilap kommentátora, Soltész Árpád megjegyzi: bár az emberek olyan apró ajándékokat kapnak Orbántól, mint a piaci ár alá szorított energiaárak, mind többen maradnak munka nélkül, és néhányan már tudatosították is, könnyebb a piaci árat megfizetni a munkabérből, mint az államilag szabályozottat a szociális segélyből.

Orbán Viktor nem az egyedüli vezető a posztkommunista Európában, aki a harmadik utat választotta, s bár a szlovák kormányfő egyelőre nem akarja magára haragítani Brüsszelt, gazdaságpolitikáját sokkal inkább Orbán mint Angela Merkel inspirálta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
100 millió követő 1,5 év alatt – megvan az álomrekordot elérő első TikTok-felhasználó

100 millió követő 1,5 év alatt – megvan az álomrekordot elérő első TikTok-felhasználó

Új tervet mutatott be Novák Katalin: Az idősek bármikor mehetnének boltba, a fiatalabbakat nem engednék be a védett idősávban

Új tervet mutatott be Novák Katalin: Az idősek bármikor mehetnének boltba, a fiatalabbakat nem engednék be a védett idősávban

NNK: az influenza elleni oltás több, mint 70 százalékát már beadták

NNK: az influenza elleni oltás több, mint 70 százalékát már beadták