Tetszett a cikk?

Az amerikai vezetésű haderők hétfő hajnalban is folytatták légitámadásaikat az iraki főváros ellen, amelyet pusztító erejű robbanások rázkódtattak meg. Amerikai harci helikopterek támadást intéztek a Köztársasági Gárda Bagdadtól alig száz kilométernyire lévő állásai ellen. Amerikai katonák gyanús vegyiüzemre bukkantak Nedzsefben.

Az amerikai erők több médium beszámolói szerint elfoglaltak egy feltételezett vegyifegyvergyárat a Bagdadtól 160 kilométernyire délre lévő Nedzsef városában, de a washingtoni védelmi minisztérium óva intett az elhamarkodott következtetésektől. Mindenesetre a tárca egy tisztségviselője szerint az amerikai egység értékes információk birtokába jutott. A Jerusalem Post tudósítónője hírül adta, hogy egy iraki tábornok és mintegy harminc katonája megadta magát. Az nem volt világos, mit gyártottak az üzemben, amelyet úgy álcáztak, hogy a levegőből csak a sivatag azonosíthatatlan részének tűnt.
Az amerikai és brit katonai vezetők elismerték, hogy szárazföldi erőik vasárnap váratlanul heves ellenállásba ütköztek az iraki hadsereg részéről. John Abizaid amerikai altábornagy az ellenállás eddigi "legkeményebb napjáról" beszélt. Az iraki tévé nyolc véres amerikai holttestet mutatott, valamint öt olyan amerikai katonát, köztük egy sebesült nőt, aki Násziríjánál esett fogságba. Abizaid 12 eltűntet említett a dél-iraki városnál, és úgy vélte, hogy az elesett amerikai katonák száma "kevesebb tíznél". A londoni Times szerint a szövetségesek 34 katonát veszítettek az iraki hadműveletek megindítása óta. Bár az elfogott, illetve megölt amerikaiak képsorait az amerikai tévék (ellentétben a BBC-vel, valamint a Sky és az ITN brit kereskedelmi hírtévékkel) nem vették át, puszta létük híre is megüzente az amerikai közvéleménynek, hogy a hadjárat sem vértelen, sem gyors nem lesz - vélte a lap.
A brit csapatok rakétákra és robbanófejekre, nagy erejű tengeri aknákra és egy egész fegyverraktárra bukkantak a dél-iraki Bászrától délnyugatra, ez-Zubeir város helikopter-repülőterén. A bombázások nyilvánvalóan súlyos kárt tettek Irak második legnagyobb városának infrastruktúrájában. Bászrát humanitárius válság fenyegeti, lakosságának 60 százaléka már két napja nem jut megfelelő minőségű vízhez - közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának szóvivője. Florian Westphal szerint megszűnt a térségben kereken kétmillió ember ivóvízellátásáról gondoskodó központ energiaellátása, miután az áramvezetékek megrongálódtak. A központ az amerikai csapatok ellenőrzése alatt áll, és tartalékgenerátorok beindítását fontolgatják a energiaszolgáltatás helyreállításáig. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!