Az amerikai vezetésű haderők hétfő hajnalban is folytatták légitámadásaikat az iraki főváros ellen, amelyet pusztító erejű robbanások rázkódtattak meg. Amerikai harci helikopterek támadást intéztek a Köztársasági Gárda Bagdadtól alig száz kilométernyire lévő állásai ellen. Amerikai katonák gyanús vegyiüzemre bukkantak Nedzsefben.

Az amerikai erők több médium beszámolói szerint elfoglaltak egy feltételezett vegyifegyvergyárat a Bagdadtól 160 kilométernyire délre lévő Nedzsef városában, de a washingtoni védelmi minisztérium óva intett az elhamarkodott következtetésektől. Mindenesetre a tárca egy tisztségviselője szerint az amerikai egység értékes információk birtokába jutott. A Jerusalem Post tudósítónője hírül adta, hogy egy iraki tábornok és mintegy harminc katonája megadta magát. Az nem volt világos, mit gyártottak az üzemben, amelyet úgy álcáztak, hogy a levegőből csak a sivatag azonosíthatatlan részének tűnt.
Az amerikai és brit katonai vezetők elismerték, hogy szárazföldi erőik vasárnap váratlanul heves ellenállásba ütköztek az iraki hadsereg részéről. John Abizaid amerikai altábornagy az ellenállás eddigi "legkeményebb napjáról" beszélt. Az iraki tévé nyolc véres amerikai holttestet mutatott, valamint öt olyan amerikai katonát, köztük egy sebesült nőt, aki Násziríjánál esett fogságba. Abizaid 12 eltűntet említett a dél-iraki városnál, és úgy vélte, hogy az elesett amerikai katonák száma "kevesebb tíznél". A londoni Times szerint a szövetségesek 34 katonát veszítettek az iraki hadműveletek megindítása óta. Bár az elfogott, illetve megölt amerikaiak képsorait az amerikai tévék (ellentétben a BBC-vel, valamint a Sky és az ITN brit kereskedelmi hírtévékkel) nem vették át, puszta létük híre is megüzente az amerikai közvéleménynek, hogy a hadjárat sem vértelen, sem gyors nem lesz - vélte a lap.
A brit csapatok rakétákra és robbanófejekre, nagy erejű tengeri aknákra és egy egész fegyverraktárra bukkantak a dél-iraki Bászrától délnyugatra, ez-Zubeir város helikopter-repülőterén. A bombázások nyilvánvalóan súlyos kárt tettek Irak második legnagyobb városának infrastruktúrájában. Bászrát humanitárius válság fenyegeti, lakosságának 60 százaléka már két napja nem jut megfelelő minőségű vízhez - közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának szóvivője. Florian Westphal szerint megszűnt a térségben kereken kétmillió ember ivóvízellátásáról gondoskodó központ energiaellátása, miután az áramvezetékek megrongálódtak. A központ az amerikai csapatok ellenőrzése alatt áll, és tartalékgenerátorok beindítását fontolgatják a energiaszolgáltatás helyreállításáig. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghalt a legismertebb orosz jogvédő

Meghalt a legismertebb orosz jogvédő

Huawei: a franciák és a németek nem aggódnak

Huawei: a franciák és a németek nem aggódnak

A parlament lépcsőjéig jutottak a tüntetők, ott fulladt ki ellenállásuk

A parlament lépcsőjéig jutottak a tüntetők, ott fulladt ki ellenállásuk

Újabb részletek derültek ki az Ausztriában működő gyilkos boszorkányszektáról

Újabb részletek derültek ki az Ausztriában működő gyilkos boszorkányszektáról

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Elmaradhat a Brexit-szavazás a brit parlamentben

Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram

Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram