Az amerikai elnök hétfőn 75 milliárd dollárt kért a kongresszustól az Irak elleni hadjárat finanszírozására, valamint a háborús erőfeszítést támogató kulcsállamok jutalmazására. George Bush a rendkívüli csomag gyors elfogadását várja a republikánus többségű törvényhozástól.

A féléves katonai akcióra kalkulált összegből 63 milliárd dollár jutna a védelmi minisztériumnak az Irak elleni felvonulás és hadműveletek, valamint a folytatódó terrorellenes háború költségeire. A háborús pótbüdzséjavaslat mintegy 4 milliárd dollárt tartalmaz az Egyesült Államokon belüli terrorellenes biztonság erősítésére, ötmilliárdot pedig külföldi országoknak, köztük Izraelnek, Jordániának, Egyiptomnak és Törökországnak szánt katonai segélyekre. Az iraki háborús erőfeszítést támogatni hajlandók koalíciójának több tagja szintén segélyben részesül, beleértve Afganisztánt, Kolumbiát és a Fülöp-szigeteket. A hadiköltségvetésben szerepel 3,5 milliárd dollár Irak újjáépítésére és humanitárius segélyezésére is - jelezték washingtoni tisztségviselők a Reuters szerint.
A háború ellenfelei bírálták a Bush-kormányt által a szövetségeseinek szánt kifizetéseket, azzal érvelve, hogy ezek olyan hazai prioritásokat rövidítenek meg, mint a közoktatás és az egészségügy. A Bush-kormány az ellenzéki demokratákat, sőt egyes republikánusokat is felbosszantott azzal, hogy (fiskális és katonai bizonytalanságokra hivatkozva) halogatta a hadibüdzsé benyújtását. A szenátus azonban pénteken (tekintettel a terebélyesedő deficitekre, illetve a háború költségeire) százmilliárd dollárt lefaragott kormány 2004-es költségvetési tervezetéből - méghozzá a Bushnak oly kedves tízéves, 726 milliárd dolláros adócsökkentés rovására. Mivel a képviselőház nem kívánta a Fehér Ház fejétől ezt a háborús áldozatot, a dologról még a két ház közötti egyeztető bizottság dönt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egészségügyi államtitkár: Nem szűnik meg a Merényi kórház pszichiátriai osztálya

Egészségügyi államtitkár: Nem szűnik meg a Merényi kórház pszichiátriai osztálya

Mára legfeljebb hószállingózás jut

Mára legfeljebb hószállingózás jut

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

Horror szervizköltségek, az 5 millió forintos olajcsere csak a belépőszint

Horror szervizköltségek, az 5 millió forintos olajcsere csak a belépőszint

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

A Kossuth téri tüntetés miatt kivonult a pécsi ellenzék a közgyűlésről

A Kossuth téri tüntetés miatt kivonult a pécsi ellenzék a közgyűlésről