Heves harcok folytak kedden az amerikai tengerészgyalogosok és az iraki erők között Násziríjában, a Bagdad felé tartó amerikai erők pedig több helyen homokviharba kerültek. A Reuters hírügynökség értesülései szerint mindezek ellenére az amerikai tengerészgyalogosok konvoja kedden délelőtt átkelt Násziríjánál az Eufrátesz folyón és a Szaddám-csatornán.

Amerikai tengerészgyalogosok konvoja kedden délelőtt átkelt Násziríjánál az Eufrátesz folyón és a Szaddám-csatornán. Az amerikai egységekkel tartó Reuters-tudósító jelentése szerint a menetoszlop páncélosok védelme alatt vonult végig a város utcáin, átkelt a folyón, majd a csatornán, és észak felé indult. Az Eufrátesz jobb partján levő tengerészgyalogosok 375 kilométerre vannak az iraki fővárostól, míg a bal parton előrenyomuló egységek már 100 kilométerre megközelítették Bagdadot.
A Bagdad felé tartó erők homokviharba kerültek, amely a látótávolságot alig 500 méterre csökkentette - jelentette a brit hírügynökség munkatársa az amerikai 3. gyalogos hadosztály állásaiból, a Bagdadtól 160 kilométerre lévő Nadzsaf körzetében. Az öbölbeli amerikai felsőbb hadvezetés szerint a homokvihar komoly problémát okozhat a következő napokban az előrenyomulásban. Szintén homokvihar hátráltatja a Bagdadtól délre hétfőn lezuhant AH-64 Apache típusú amerikai helikopter megsemmisítését. A Pentagon szerint az amerikai erők kísérletet tettek erre, nehogy az irakiak felhasználhassák a járművet, illetve a benne rejlő technológiát, de nincs megbízható adat arról, hogy sikerült-e szétrombolni. A CNN korábban azt jelentette, ugyancsak a Pentagonra hivatkozva, hogy a megsemmisítést végrehajtották.
Egy brit katonai szóvivő szerint a koalíció továbbra sem tudta teljesen ellenőrzése alá vonni Umm-Kaszr kikötővárost a kemény iraki ellenállás miatt. A Reuters emlékeztet arra, hogy Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter már négy nappal ezelőtt a város elfoglalásáról beszélt. A szóvivő közölte, hogy kedden este vagy szerdán várhatóan a kikötőbe érkezik a Galahad brit ellátó hajó a térség civil lakosságának szánt sürgős segéllyel.
Kedden nyilvánosságra hozott iraki közlések szerint csupán vasárnap 252 polgári személy vesztette életét az amerikai bombázások következtében Irak területén; a 252 civil áldozat közül 194 Bagdad bombázása következtében halt meg. Független forrásból nem erősítették meg ezeket az adatokat. Az iraki bejelentésben nincs szó az elesett iraki katonák számáról.
Hétfőn az amerikai légierő 1500 bevetésben támadta Irakot. A Pentagon közlése szerint a ledobott bombák és kilőtt rakéták túlnyomórészt precíziós fegyverek, nyolcvan százalékukat lézer, radarkészülék, műhold és videokamera segítségével irányítják. A precíziós fegyverek használatának célja az amerikai védelmi minisztérium szerint a civil lakosság körében keletkező "járulékos veszteségek" minimálisra csökkentése. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Miközben nagyban tüntetnek, Orbán átugrott Bécsbe

Miközben nagyban tüntetnek, Orbán átugrott Bécsbe

Új-Zélandon megszavaztatják a marihuána legalizálását

Új-Zélandon megszavaztatják a marihuána legalizálását

Itt megnézheti, hozzáfért-e valaki a fotóihoz az újabb Facebook-hiba miatt

Itt megnézheti, hozzáfért-e valaki a fotóihoz az újabb Facebook-hiba miatt

Állandóan fáradtnak érzi magát? Nem biztos, hogy a kimerültség vagy a nemalvás az oka

Állandóan fáradtnak érzi magát? Nem biztos, hogy a kimerültség vagy a nemalvás az oka

Megegyezett a Vodafone a GVH-val, több millió forintot fizet vissza az ügyfeleknek

Megegyezett a Vodafone a GVH-val, több millió forintot fizet vissza az ügyfeleknek

Interjút adott a nő, akinek 16 évesen volt kapcsolata az akkor 41 éves Woody Allennel

Interjút adott a nő, akinek 16 évesen volt kapcsolata az akkor 41 éves Woody Allennel