Tetszett a cikk?

Az amerikai belbiztonsági minisztérium elrendelte, hogy újítsák fel a huszonnégy órás légi járőrözést New York felett. A Blackhawk helikopterek és a Cessna Citation felderítő repülők a merényleteknek az iraki háború idején jelentősen megnövekedett kockázatát akarják kiküszöbölni.

Bár hivatalosan csak kedden jelentették be, a gépek már hétfő óta járőröznek 50 kilométeres sugarú körben az amerikai óriásváros három repülőtere - a Kennedy, a La Guardia és a Newark - felett - írja a New York Times. Asa Hutchinson, a belbiztonsági minisztérium államtitkára a lap keddi számában megjelent nyilatkozatában elmondta: az intézkedés nem konkrét veszéllyel függ össze, egyszerűen ki akarják küszöbölni a merényletek kockázatát az iraki háború idején.
Az amerikai titkosszolgálatok adatai szerint az al-Kaida terrorszervezet megpróbál merényleteket végrehajtani az iraki háború alatt, és New Yorkot továbbra is kiemelt célpontnak tekinti. New York, Washington és más amerikai nagyvárosok légterének folyamatos ellenőrzését a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után rendelte el a kormány. New Yorkban 2002 elején függesztették fel az állandó légi járőrözést.
A légi ellenőrzés nagyon sokba, heti 50 millió dollárba került, ezért választották most az F-16-os vadászgépek helyett a Blackhawkot és a Cessnát. Gyanú esetén a pilóták riasztják a légierő legközelebbi támaszpontját, ahonnan azonnal útnak indítják a harckészültségben álló vadászgépeket. A múlt hét során jelentősen szigorították a magánrepülőgépek repülési feltételeit New York város körzetében - írta a New York Times. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!