Tetszett a cikk?

Kudarcot vallott az amerikaiak és a britek szándéka, hogy az iraki nép felszabadításáért vívott, diadalmas hadjáratként mutassák be a háborút - jelentette ki Igor Ivanov orosz külügyminiszter. Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint ugyanakkor nem befolyásolja negatívan az orosz-amerikai kapcsolatokat egyes orosz vállalatok iraki fegyverszállítása.

Az orosz külügyminiszter szerdán az orosz törvényhozás felsőháza, a szövetségi tanács előtt felszólalva úgy nyilatkozott, hogy nem igazolódtak be a szövetségesek ígéretei azzal kapcsolatban sem, hogy a harci cselekmények minimális áldozatokkal és rombolásokkal zajlanak le. A külügyminiszter szerint csak az ENSZ fegyverzetellenőrei hivatottak annak eldöntésére, hogy Irak rendelkezik-e tömegpusztító fegyverekkel - Moszkva álláspontja szerint ez igaz arra az esetre is, ha a szövetségesek arról számolnak be, hogy ilyen fegyvereket találtak Irak területén. Az orosz diplomácia vezetője leszögezte azt is, hogy Moszkva nem akar törést az orosz-amerikai kapcsolatokban. "Nem Amerika ellen vagyunk, hanem az ellen az Amerika ellen, amelyik kirobbantotta a háborút" - fogalmazott.
A Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap szerdán közölt értesülése szerint Putyin és Bush igen ingerült hangvételű telefonbeszélgetést folytatott a héten azokkal az amerikai vádakkal kapcsolatban, hogy orosz cégek fegyvereket és haditechnikai eszközöket szállítanak Iraknak. Vlagyimir Putyin orosz államfő a hírügynökségi jelentések szerint kijelentette: nincs bizonyíték az Irakba irányuló orosz fegyverszállításokra. "Ezek az állítások csak kárt okoznak a két ország kapcsolatainak" - szögezte le Putyin. Colin Powell amerikai külügyminiszter kedden határozottan kijelentette, hogy nem befolyásolja negatívan az orosz-amerikai kapcsolatokat egyes orosz vállalatok iraki fegyverszállítása. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a fegyverszállítások ügyét Washington komolynak tartja és többször is felvetette az orosz félnek.
Az orosz vállalatoknak semmi esélye nem lesz az iraki olajiparban, ha az Egyesült Államok győztesen kerül ki a háborúból, mivel az amerikaiak minden konkurenst kiszorítanak majd a térségből - jelentette ki Nyikolaj Tokarev, az 1967-től jelentős iraki érdekeltségekkel rendelkező Zarubezsneft állami olajvállalat vezetője. Az igazgató nem lát esélyt arra, hogy a háború után az orosz vállalatok érvényt szerezzenek meglévő szerződéseiknek, illetve a háborús károk kompenzálására irányuló követeléseiknek. A Zarubezsneft nagy mennyiségben termelt olajat az ENSZ "élelmiszert olajért" humanitárius programja keretében. Ivanov külügyminiszter szerdai felsőházi beszédében kitárt arra is, hogy Oroszország ügyelni fog annak az amerikai ígéretnek a teljesítésére is, hogy az iraki kőolajkincsnek az iraki népet kell gazdagítania. A külügyminiszter ismételten leszögezte, hogy Oroszország törvényes gazdasági érdekeltségekkel rendelkezik Irakban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!