Tetszett a cikk?

Szerdán leszerelték a szerb belügyi elitegységet, amelynek a Zoran Gyingyics néhai miniszterelnök meggyilkolásával vádolt, hétfőn elfogott Zvezdan Jovanovics a parancsnokhelyettese volt.

A szerb rendőrségi különalakulat 40 tagja, az úgynevezett vörössapkások szerdán leadták fegyvereiket, levetették zubbonyaikat és sorra elhagyták a vajdasági Verbász melletti kulai laktanyájukat. A rendőrség hétfőn fogta el a vörrösapkások parancsnokhelyettesét, Zvezdan Jovanovicsot azzal az alapos gyanúval, hogy ő gyilkolta meg Zoran Gyingyics néhai miniszterelnököt. Ezt egyértelműen megerősítette gyilkos fegyver ballisztikai vizsgálata is. A gyilkosság kapcsán őrizetbe vették az osztag egyik tagját, illetve parancsnokát is.
Ismervén a vörössapkások előéletét, Szerbiában sokan tartottak attól, hogy a kommandósok nem fognak engedelmeskedni a kormánynak. Az elmúlt órákban leginkább Kula lakói aggódtak, akiknek volt alkalmuk megtapasztalni a vörössapkások féktelenségét. Zoran Zsivkovics szerb kormányfő szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a vörössapkások többsége nem követett el bűncselekményt, s őket átirányítják más belügyi alakulatokhoz.
A szerb hatóságok szerdára elegendő bizonyítékot gyűjtöttek össze ahhoz, hogy vádat emeljenek a Zoran Gyingyics néhai szerb miniszterelnök gyilkosai mögött álló személyek ellen - közölte szerdán Zoran Zsivkovics szerb miniszterelnök. A merénylet megszervezésével vádolt zimonyi klán tagjainak többségét már elfogták, de még szökésben vannak "a bűnpiramis" csúcsán álló klánvezetők. A bűnbanda főként kábítószer-kereskedelemmel foglalkozott, havonta száz kilogrammnyi drogot értékesített több tízmillió dollárért - mondta Zsivkovics, aki szerint a hatóságok birtokában van a drogterjesztők névsora. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!