Tetszett a cikk?

Ahmed Kaftaro sejk, szíriai főmufti arra buzdította a muzulmán hívőket, hogy kövessenek el öngyilkos támadásokat az Irakba behatolt amerikai és brit katonák ellen. Korábban - az iraki hadsereg szerint - öngyilkos merénylő robbantotta fel a koalíciós erők egyik harckocsiját a Fáó-félszigeten.

"A háborús betolakodókkal szembeni ellenállás, beleértve a mártír jellegű akciókat is, kötelessége minden muzulmánnak, elsősorban azoknak, akik Irakban élnek" - áll a damaszkuszi sejk felhívásában, amelyet az AFP hírügynökséghez is eljuttatott. Irak és a szomszédos Szíria viszonya a múltban - elsősorban a mindkét országban hatalmon lévő Baasz Párt ideológiai vitája miatt - többnyire feszült volt. A brit-amerikai támadás kezdete óta azonban a szíriai kormány látványosan felsorakozott Szaddám Huszein iraki elnök mellé. Damaszkuszban és más szíriai városokban az elmúlt napokban több százezren éltették a két ország barátságát, s ítélték el a nyugati intervenciót.
A szíriaiak Amerika-ellenességét csak fokozta, hogy vasárnap egy rakéta öt szíriai állampolgárt ölt meg Irak nyugati részében, Ratba közelében. A rakéta - amelyet a szíriai SANA hírügynökség szerint az amerikaiak indítottak - egy buszt talált el, amelyen hazájukba visszatérő szíriaiak utaztak. A SANA mártíroknak nevezte az áldozatokat.
Az iraki hadsereg szóvivője szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel önmagát keddre virradóra Fáó-félszigeten, elpusztítva ezzel a koalíciós erők egyik harckocsiját. Hazim al-Ravi szóvivő bagdadi sajtókonferenciáján hangsúlyozta: ez volt az első öngyilkos akció a háború kitörése óta. Mint elmondta, egy iraki civil "behatolt az ellenség vonalai mögé és megsemmisített egy harckocsit". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!