Tetszett a cikk?

Szlovákiában tovább csökkent az ország NATO-tagságának támogatottsága. Egy felmérés szerint csak a megkérdezettek egyharmada tartja helyénvalónak a csatlakozást.

A szlovák közszolgálati rádió médiakutató intézetének legújabb felmérése szerint február óta 4,4 százalékkal csökkent a NATO-pártiak tábora: a támogatottság csupán 34,3 százalékot tesz ki, 52,2 százalék ellenzi a belépést, 13,5 százalék nem tud állást foglalni a kérdésben. Szlovákia a meghívott országokkal együtt szerdán Brüsszelben aláírta a csatlakozási jegyzőkönyvet, csütörtökön pedig a pozsonyi kormány rendkívüli ülésen szentesítette azt a dokumentumot, amelyben a NATO-csatlakozásra tett javaslatát terjeszti a parlament elé.
Közben az országban már második hónapja aláírásgyűjtés folyik annak érdekében, hogy a NATO-csatlakozás kérdése népszavazás által mérettessék meg. Az aláírást gyűjtő NATO-ellenzők csoportja azt szeretné kieszközölni, hogy az államfő az EU-csatlakozás ügyében esedékes ügydöntő népszavazás két napjára (május 16-17.) a NATO-csatlakozás ügyében is népszavazást írjon ki. Ehhez 350 ezer hitelesített aláírásra van szükség; ennek megközelítőleg a kétharmadát már összegyűjtötték.
A szlovák alkotmány egyedül az EU-csatlakozással kapcsolatos népszavazást rendeli el kötelezően, a NATO-kérdés eldöntését a parlamentre bízza. Elemzők szerint a NATO-pártiak táborának csökkenése az iraki háború fejleményeivel hozható összefüggésbe. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!