Szlovákiában tovább csökkent az ország NATO-tagságának támogatottsága. Egy felmérés szerint csak a megkérdezettek egyharmada tartja helyénvalónak a csatlakozást.

A szlovák közszolgálati rádió médiakutató intézetének legújabb felmérése szerint február óta 4,4 százalékkal csökkent a NATO-pártiak tábora: a támogatottság csupán 34,3 százalékot tesz ki, 52,2 százalék ellenzi a belépést, 13,5 százalék nem tud állást foglalni a kérdésben. Szlovákia a meghívott országokkal együtt szerdán Brüsszelben aláírta a csatlakozási jegyzőkönyvet, csütörtökön pedig a pozsonyi kormány rendkívüli ülésen szentesítette azt a dokumentumot, amelyben a NATO-csatlakozásra tett javaslatát terjeszti a parlament elé.
Közben az országban már második hónapja aláírásgyűjtés folyik annak érdekében, hogy a NATO-csatlakozás kérdése népszavazás által mérettessék meg. Az aláírást gyűjtő NATO-ellenzők csoportja azt szeretné kieszközölni, hogy az államfő az EU-csatlakozás ügyében esedékes ügydöntő népszavazás két napjára (május 16-17.) a NATO-csatlakozás ügyében is népszavazást írjon ki. Ehhez 350 ezer hitelesített aláírásra van szükség; ennek megközelítőleg a kétharmadát már összegyűjtötték.
A szlovák alkotmány egyedül az EU-csatlakozással kapcsolatos népszavazást rendeli el kötelezően, a NATO-kérdés eldöntését a parlamentre bízza. Elemzők szerint a NATO-pártiak táborának csökkenése az iraki háború fejleményeivel hozható összefüggésbe. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fülke: A rendszer meztelen

Fülke: A rendszer meztelen

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Franciaország bezárkózva várja a zavargást

Franciaország bezárkózva várja a zavargást

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Kirakta edzőjét a Puskás Akadémia

Kirakta edzőjét a Puskás Akadémia

Szörnyen rossz véleménnyel vannak a magyarok az oktatásról és a tanári fizetésekről

Szörnyen rossz véleménnyel vannak a magyarok az oktatásról és a tanári fizetésekről