A brit védelmi minisztérium szóvivője szerint leállították az előrenyomulást Bagdad felé és a szövetséges erők harcászati szempontból újrarendezik soraikat. Stanley McChrystal amerikai vezérőrnagy ugyanakkor cáfolta, hogy utánpótlási gondok miatt elakadt volna a koalíciós erők előretörése.

George Bush amerikai elnök a hét végén arra buzdította tábornokait, hogy az eredeti terv szerint Bagdadra összpontosítsák erőfeszítéseiket, noha a szívós dél-iraki ellenállás miatt egyes harctéri parancsnokok új haditervet szorgalmaznak. A hét végét a Camp David-i üdülőhelyen töltő elnök a telekonferencián folytatott haditanácson támogatásáról biztosította Donald Rumsfeld védelmi minisztert, aki folytatni szándékozik a szárazföldi offenzívát a Bagdadot védő Köztársasági Gárda alakulatai ellen. Harctéri parancsnokok lapértesülések szerint szünetet szorgalmaznak a Bagdad elleni hadműveletekben, hogy rendezzék soraikat, megvárják az erősítést, és közben a dél-iraki ellenállási gócok felszámolásával biztosítsák a Kuvaitból kiinduló hosszú utánpótlási vonalakat. Vasárnap is folytatódott a vita arról, hogy módosítani kell-e a haditervet, vagy pedig tulajdonképpen minden az eredeti terv szerint halad.
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter vasárnap leszögezte, hogy a Tommy Franks tábornok által elkészített haditerv jó terv és működik. A miniszter határozottan tagadta, hogy állandóan felülbírálta az iraki háború stratégiáját kidolgozó katonai tervezőket és elutasította azt a tanácsot, hogy lényegesen nagyobb szárazföldi erőre lesz szükség az iraki háborúhoz. Franks tábornok, az Irak ellen felvonult erők parancsnoka katari sajtóértekezletén pénteken ugyancsak tagadta, hogy több katonát kért volna a minisztertől az Irak elleni háborúhoz. Donald Rumsfeld az ABC televíziónak adott interjújában leszögezte, hogy nem lesz szünet a Bagdad elleni katonai műveletekben. Kijelentette, nem tudja, meddig tart a háború s a legnehezebb és legveszélyesebb napok még csak ezután következnek.
Vasárnap a világ számos országában tartottak tüntetést az iraki háború ellen. Szófiában sok ezren követelték Szimeon Szakszkoburggotszki kormányfő lemondását a háború ügyében tanúsított Amerika-barát politikája miatt. Megmozdulások voltak a háború ellen Görögországban Kréta szigetén és Tesszáliában. Az Olümposz-hegy oldalán 1200 négyzetméteres transzparenst helyeznek el "Állítsátok meg a háborút" jelszóval. Szombaton Athénban 50 ezres demonstráció volt. Spanyolországban tízezrek tüntettek az Egyesült Államok által üzemanyag-felvételre és sebesültellátásra használt katonai támaszpontoknál. Az egyiptomi Alexandria kikötővárosban 15 ezer diák rendezett háborúellenes megmozdulást, melyen amerikai és brit zászlókat égettek, és "szent háborúra" buzdítottak az irakiak megsegítésére. Ciprus görög részén ötezren tüntettek az Akrotiriban lévő brit légitámaszpontnál. A japán Oszaka város történelmi városmagjában több mint kétezer diák alkotott élő láncot, a háborút elutasító japán írásjelet megformázva. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tényleg vidékre költöztethetik a Természettudományi Múzeumot

Tényleg vidékre költöztethetik a Természettudományi Múzeumot

A férfiaknak túlzottan nem kell félniük a nők hamis vádjaitól

A férfiaknak túlzottan nem kell félniük a nők hamis vádjaitól

Kósa Lajos mindeközben parfümöket szimatolgat Bécsben

Kósa Lajos mindeközben parfümöket szimatolgat Bécsben

A Napszállta már biztosan nem kap Oscart jövőre, a Ruben Brandtnak még lehet esélye

A Napszállta már biztosan nem kap Oscart jövőre, a Ruben Brandtnak még lehet esélye

Megjelentek a jégsapkás, balesetveszélyes autók az utakon – fotó

Megjelentek a jégsapkás, balesetveszélyes autók az utakon – fotó

BBC-tudósító: Magyarország benne van a hírekben, az emberek kíváncsiak, mi történik

BBC-tudósító: Magyarország benne van a hírekben, az emberek kíváncsiak, mi történik