Tetszett a cikk?

Hongkongban újabb 88 ember betegedett meg atípusos tüdőgyulladásban, s ezzel 213-ra emelkedett azoknak a száma, akik megkapták a rejtélyes kórt a távol-keleti nagyvárosban. A SARS nevű betegségben eddig tizenketten haltak meg Hongkongban; Thaiföldön meghalt az az orvos, aki először diagnosztizálta a betegséget.

Az egészségügyi hatóságok közlése szerint az újabb fertőzésekre egy lakótömbben bukkantak, az érintett személyeket elkülönítették. Alig néhány órával az újabb fertőződések ismertté válása előtt már karantén alá vonták a szóban forgó lakóház-együttest, mert korábban már előfordultak ott influenzaszerű megbetegedések. A volt brit gyarmaton továbbra is zárva tartanak a bankok, az iskolák; a máskor nyüzsgő városban alig van élet. Mintegy ezer olyan személyt, akik a betegekkel érintkeztek, karanténba zártak. A hatóságok ezekkel az intézkedésekkel próbálnak úrrá lenni a terjedő járványon, amely mind nagyobb pánikot okoz.
A járvány miatt egyre több ország utazási korlátozásokat javasol. Az Egyesült Államok a korábbi figyelmeztetéseket kiterjesztette Kínára és Szingapúrra is. Az atlantai egészségügyi hatóságok például azt javasolták, hogy a nem feltétlenül szükséges utazásokat Kínába, Hongkongba, Szingapúrba, valamint Vietnamba meghatározatlan időre halasszák el. A járvány központja Hongkong, valamint a kínai Kuangtung (Guangdong) tartomány, ahonnan a tüdőgyulladás három kontinens tizenhárom országára terjedt át. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint eddig világszerte 1550 megbetegedést észleltek, és 54 az atípusos tüdőgyulladás halálos áldozatainak száma.
Szombaton Thaiföldön meghalt az az olasz orvos is, aki a WHO szakértőjeként először azonosította a járványos atípusos tüdőgyulladást. A 46 éves Carlo Urbani maga is a rejtélyes kór áldozata lett, aki vietnami tevékenysége során fertőződött meg és bár egy bangkoki kórházban kezelni próbálták, belehalt a gyorsan terjedő betegségbe. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!