Hongkongban újabb 88 ember betegedett meg atípusos tüdőgyulladásban, s ezzel 213-ra emelkedett azoknak a száma, akik megkapták a rejtélyes kórt a távol-keleti nagyvárosban. A SARS nevű betegségben eddig tizenketten haltak meg Hongkongban; Thaiföldön meghalt az az orvos, aki először diagnosztizálta a betegséget.

Az egészségügyi hatóságok közlése szerint az újabb fertőzésekre egy lakótömbben bukkantak, az érintett személyeket elkülönítették. Alig néhány órával az újabb fertőződések ismertté válása előtt már karantén alá vonták a szóban forgó lakóház-együttest, mert korábban már előfordultak ott influenzaszerű megbetegedések. A volt brit gyarmaton továbbra is zárva tartanak a bankok, az iskolák; a máskor nyüzsgő városban alig van élet. Mintegy ezer olyan személyt, akik a betegekkel érintkeztek, karanténba zártak. A hatóságok ezekkel az intézkedésekkel próbálnak úrrá lenni a terjedő járványon, amely mind nagyobb pánikot okoz.
A járvány miatt egyre több ország utazási korlátozásokat javasol. Az Egyesült Államok a korábbi figyelmeztetéseket kiterjesztette Kínára és Szingapúrra is. Az atlantai egészségügyi hatóságok például azt javasolták, hogy a nem feltétlenül szükséges utazásokat Kínába, Hongkongba, Szingapúrba, valamint Vietnamba meghatározatlan időre halasszák el. A járvány központja Hongkong, valamint a kínai Kuangtung (Guangdong) tartomány, ahonnan a tüdőgyulladás három kontinens tizenhárom országára terjedt át. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint eddig világszerte 1550 megbetegedést észleltek, és 54 az atípusos tüdőgyulladás halálos áldozatainak száma.
Szombaton Thaiföldön meghalt az az olasz orvos is, aki a WHO szakértőjeként először azonosította a járványos atípusos tüdőgyulladást. A 46 éves Carlo Urbani maga is a rejtélyes kór áldozata lett, aki vietnami tevékenysége során fertőződött meg és bár egy bangkoki kórházban kezelni próbálták, belehalt a gyorsan terjedő betegségbe. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni

Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni

25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók

25 éve halt meg Antall József, a rendszerváltás miniszterelnöke - fotók

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Komoly havazás jöhet a hétvégén

Komoly havazás jöhet a hétvégén

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől