Tetszett a cikk?

Az orosz külügyminisztériumba rendelték szerdán Alexander Vershbow moszkvai amerikai nagykövetet, tiltakozásul azért, hogy a szövetséges erők arra a bagdadi negyedre mértek légi csapást, ahol az orosz nagykövetség is található.

Az orosz külügyi tárca közleménye szerint Moszkva azt követeli Washingtontól, hogy tegyen gyors és határozott lépéseket "az ilyen veszélyes és elfogadhatatlan incidensek megismétlődése ellen". Az orosz nagykövetség a néhány, még működő bagdadi külképviselet egyike, a saját óvóhellyel rendelkező épületben csökkentett létszámú misszió látja el Oroszország képviseletét. A bagdadi orosz tudósítóknak már a háború első napjaiban a hazatérést javasolta az orosz külügyminisztérium, de többségük a helyszínen maradt.
Az orosz külügyminisztérium a múlt héten tiltakozott Washingtonnál Vershbow egyik kijelentése miatt, amely szerint "az orosz diplomatáknak egyre veszélyesebb lesz Bagdadban maradniuk". Elemzések szerint azonban a külügyminisztérium alighanem elhamarkodottan küldte meg a jegyzéket, a diplomata ugyanis az inkriminált kijelentést éppen abban az összefüggésben tette, hogy az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani Oroszországnak, ha szükségessé válik diplomatái evakuálása. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!