Tetszett a cikk?

A BBC hírtelevízió szerint a szövetséges csapatok 24 órán belül a légierő által szinte folyamatosan bombázott Bagdad elővárosaiba érhetnek. Vincent Brooks dandártábornok szerint az amerikai csapatok néhol már átlépték az úgynevezett vörös vonalat is, amelyről feltételezik, hogy mögötte iraki vegyi fegyverek bevetése is elképzelhető. Iraki részről "illúziónak" minősítették az amerikai előrenyomulást. Közben az al-Dzsazíra arab televízióállomás szerdán képeket mutatott be egy légitámadás során találatot kapott szülőotthonról. Tony Blair brit kormányfő szerint nincs szükség újabb brit alakulatok Irakba küldésére.

A Bagdad felé törő 3. amerikai gyalogos hadosztály gyakorlatilag nem ütközik ellenállásba, a fővárost délről védő Köztársasági Gárda "Medina" hadosztálya a jelek szerint "jórészt elenyészett" - adta hírül a BBC. A Köztársasági Gárda ugyancsak Bagdadot védő másik hadosztályát, a "Bagdadot" amerikai források szerint az amerikai tengerészgyalogság semmisítette meg a fővárostól 150 kilométerre délkeletre fekvő Kút város közelében. A hírt bejelentő, neve elhallgatását kérő amerikai tiszt úgy fogalmazott: "az iraki hadsereg 3. és 4. hadosztályát is elintéztük".
Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter szerdán Bagdadban cáfolta azokat a híreket, miszerint Kút térségében amerikai csapatok átkeltek a Tigrisen. Kijelentette azt is, hogy az iraki csapatok visszaverték az amerikaiak támadását a Bagdadtól 160 kilométerre délnyugatra fekvő Nedzsefben. Egyúttal azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy az légicsapásai során "nem kíméli a szent helyeket sem". Az amerikai középső parancsnokság előzőleg azt jelentette, hogy Nedzsefben az irakiak egy mecsetből lőttek amerikai katonákra, akik azonban nem viszonozták a tüzet.
Vincent Brooks dandártábornok az amerikai középső parancsnokság részéről közölte, hogy amerikai csapatok néhol már átlépték az úgynevezett vörös vonalat is, amelyről feltételezik, hogy mögötte már iraki vegyi fegyverek bevetése is elképzelhető. Brooks kijelentette, hogy felkészültek a gáztámadásra, és az sem fogja őket megállítani. Iraki részről "illúziónak" minősítették, hogy az amerikaiak átkeltek a Tigrisen, vagy hogy bárhol is előbbre jutottak volna.
A Katarból sugárzó al-Dzsazíra arab televízióállomás szerdán olyan képeket mutatott be, amelyeken látszott, hogy az amerikai-brit légitámadások során találat érte a Vörös Félhold egyik szülőotthonát. Az épület homlokára ki is volt írva a szülőotthon neve, látszottak a romba dőlt szobák és a bezúzott, üveg nélküli ablakok - jelentette az AFP.
A német Stern magazin csütörtökön utcára kerülő száma szerint Umm-Kaszr dél-iraki kikötőváros közelében az amerikaiak és a britek 100 ezer ember befogadására alkalmas hadifogolytábort építenek. A hetilap tudósítója azt jelentette a helyszínről, hogy a területen már most több ezer fogoly tartózkodik Bászra körzetéből, s naponta körülbelül 500 emberrel gyarapodik a létszám. A foglyokat katonai sátrakban helyezik el.
A brit kormányfő szerint nincs szükség brit erősítés kiküldésére Irakba. Nagy-Britannia eddig 45 ezer fős kontingenst küldött a Perzsa-öbölbe. Tony Blair kijelentette azt is, hogy a bagdadi piactéren történt múlt heti robbanást "egyre nagyobb valószínűséggel" nem a szövetségesek rakétája okozta. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!