Tetszett a cikk?

Az amerikai erők 3. gépesített lövészhadosztálya csütörtök délelőtt tíz kilométerre közelítette meg az iraki fővárost, amely egész éjszaka heves rakéta- és bombatámadások célpontja volt. A Köztársasági Gárda elit alakulatai és az amerikai erők közötti összecsapásokban egy amerikai tiszt szerint ötszáz iraki katona halt meg. A Bagdadot körülvevő "vörös vonalon" áttört amerikai katonák záróláncot vonnak a város köré; az amerikai erők megközelítették a bagdadi repülőteret is. Iraki kórházi források szerint rakétatalálat érte egy Bagdadtól délkeletre fekvő település zöldségpiacát; a robbanás nyolc iraki civil lakost ölt meg, öten pedig megsebesültek.

"Mostantól Bagdadot fenyegetjük" - közölte Will Grimsley ezredes, a 3. gépesített lövészhadosztály 1. dandárának, az átfogó szárazföldi támadás előőrsének parancsnoka. Két igen gyorsan előrenyomuló hadoszlop közelítette meg az iraki fővárost: a 3. lövészhadosztály, amely maga mögött hagyta a bekerített Kerbelát, és az Eufráteszen átkelő előőrsei tíz kilométerre vannak a város déli peremétől, a Tigris folyó északi oldalán pedig egy tengerészgyalogos alakulat halad Bagdad felé délkeletről. Az amerikai hadosztály hajnalban visszavert két ellentámadást, amelyet egy stratégiai fontosságú eufráteszi híd birtoklásáért indítottak az iraki erők harminc kilométernyire délre Bagdadtól. Az irakiak robbanószerkezetet hoztak működésbe a körülbelül 300 méter hosszú híd alatt, amely mégis használható maradt. Az amerikai alakulat előőrsének sikerült átkelni a folyón, dacára annak, hogy az irakiak a folyók keleti partjáról tüzérséggel lőtték az amerikai katonákat. A hadosztály két katonája meghalt az Eufrátesztől nyugatra egy gránáttámadásban.
Amerikai gépek csütörtök hajnalban ismét heves légicsapást mértek Bagdad belvárosára és peremvidékére, miután - a katari amerikai főparancsnokság szerint - az éjszaka folyamán csaknem 40 "intelligens" bombát dobtak le a Köztársasági Gárda bagdadi repülőtéri hadianyagraktárára. A bombázás egész éjszaka tartott, tíz-húsz percenként hullottak a bombák.
A Köztársasági Gárda fővárostól délre állomásozó két hadosztálya, a Bagdad és a Medina gyakorlatilag harcképtelen az "intenzív amerikai bombázás" után; a Bagdadot védő iraki erők súlyos veszteségeket szenvedtek és "kétségbeesett hadműveletekkel" próbálják feltartóztatni az amerikai előrenyomulást - közölte csütörtök délelőtt Katarban Maurie McNarn ausztrál parancsnok, aki szerint az iraki parancsnokság "súlyosan sérült, a fejetlenség nő". A Pentagon szerint a Bagdad és Medina hadosztályon kívül négy további hadosztály és félkatonai alakulatok fegyvereseinek ezrei védik Bagdadot.
Amerikai tengerészgyalogosok csütörtök hajnalban szorosabbra vonták a gyűrűt Násziríja körül és megtörték a Fidáíjín Szaddám milícia ellenállását. A tengerészgyalogosok ellenőrzésük alá vonták a Bagdadtól 375 kilométernyire délre fekvő város hídjait. A 101. légi szállítású amerikai hadosztály katonái csütörtökön Nedzsefben előretörtek a város központja felé, házról házra kutatva félkatonai alakulatok fegyveresei után. A városból akna- és gránátvetők zaja, szórványosan gépfegyvertűz ropogása hallatszik.
Az amerikai hadsereg megerősítette, hogy csütörtökre virradóra Kerbela közelében elvesztett egy F/A-18 Hornet vadászbombázót; ez volt az első amerikai vadászgép, amelyet lelőttek az iraki háborúban. A pilóta nevét nem hozták nyilvánosságra, sorsa egyelőre ismeretlen. Az amerikai középső parancsnokság ugyancsak megerősítette, hogy csütörtökre virradóra lezuhant egy Black Hawk típusú amerikai helikopter, fedélzetén hat emberrel. Az UH-60 típusú helikoptert Kerbela közelében lőtték le, Bagdadtól 80 kilométernyire délre.
A legutóbbi incidensek előtt az amerikaiak 49 embert vesztettek a háború kezdete, március 20. óta. Sebesültjeik száma 150, 7 hadifoglyot és 15 eltűntet tartanak nyilván. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!