Tetszett a cikk?

A magyarok nemcsak az újjáépítésben, hanem a demokratikus intézményrendszer kialakításában is készek szerepet vállalni a háború utáni Irakban - hangoztatta Kovács László magyar külügyminiszter Brüsszelben, a NATO székhelyén Colin Powell amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélései után.

Colin Powell tájékoztatta Kovács Lászlót az Irakban folyó hadműveletek eddigi menetéről, köszönetet mondott Magyarországnak a politikai támogatásért és a taszári támaszpont képzési célra történt rendelkezésre bocsátásáért, és fontosnak nevezte az afganisztáni demokratikus hadsereg felszereléséhez nyújtott magyar segítséget is - közölte a magyar külügyminiszter. Powell hangoztatta, hogy az EU és a NATO csütörtöki külügyminiszteri szintű találkozójának kezdeményezésével az volt a célja, hogy a két nyugati szervezet 23 országa túllépjen a megosztottságon, és arra összpontosítsanak, milyen szerepet játszhat majd az ENSZ, a NATO és az EU Irak háború utáni konszolidációjában.
Magyarország kész szerepet vállalni a konszolidációban és az újjáépítésben. Nemcsak az épületek, utak, hidak, erőművek helyreállításában, hanem a demokratikus iraki közigazgatás alapjainak megteremtésében is, mert sok, helyi tapasztalatokkal rendelkező szakembere van - közölte Kovács László amerikai kollégájával. Powellnek azt is elmondta a magyar külügyminiszter, hogy Mircea Geoana román külügyminiszterrel együtt közös látogatást készülnek tenni Belgrádban azzal a céllal, hogy megvizsgálják: a már NATO-tag és rövidesen EU-tag Magyarország és a két szervezethez közeledő Románia együtt milyen szerepet tudna abban játszani, hogy Szerbia és Montenegró is közelebb kerüljön az euroatlanti szervezetekhez. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!