Tetszett a cikk?

Az iraki háború miatt szent háborút hirdetett az Egyesült Államok ellen az oroszországi mohamedánok egyik vezetője, Talgat Tadzsuddin mufti.

"Az oroszországi muzulmánok rendelkeznek a megfelelő eszközökkel ahhoz, hogy nyomást gyakoroljanak az Egyesült Államokra. Létrehozunk egy alapot, és az adományokból fegyvert vásárolunk az Amerika elleni harcra és élelmet az iraki népnek" - nyilatkozta az orosz Interfax hírügynökségnek a mufti. Oroszország és a Szovjetunió XX. és XXI. századi történetében ez a második eset, hogy szent háborút hirdetnek. 1941-ben a német invázió ellen léptek fel a mohamedán vallási vezetők ezzel az eszközzel.
Az oroszországi muzulmánok politikailag két fő csoportra oszlanak: a kisebbségben lévő, baskíriai központú, radikális irányzatot Talgat Tadzsuddin vezeti, a moszkvai csoport pedig inkább az orosz állami vezetéshez áll közel. Utóbbi vezetője, Ravil Gajnutdin mufti "teljesen haszontalannak" minősítette a szent háború meghirdetését, kijelentve: Tadzsuddinnak "semmi joga nem volt ehhez".
Az Egyesült Államok ellen nem első alkalommal hirdettek muzulmán vallási vezetők dzsihádot az iraki háború kitörése óta: legutóbb - kedden, egy Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter által felolvasott levél útján - Szaddám Huszein iraki elnök tett hasonló felhívást. A héten hirdetett szent háborút Mohamed Omar molla is, az Afganisztánt korábban kormányzó tálibok szellemi vezetője. A felhívás, amelyet hatszáz muzulmán vallási méltóság írt alá, emlékeztette a hívőket kötelességükre: indítsanak szent háborút az Irak és Afganisztán területén tartózkodó nemzetközi erők ellen. A múlt héten egy bagdadi imám a pénteki nagy ima alkalmából szólította szent háborúra a világ mohamedánjait. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!