Tetszett a cikk?

Legalább nyolcan életüket vesztették, többen pedig megsebesültek csütörtökön Groznijban, amikor a csecsenföldi főváros Leninszkij kerületében felrobbant egy építőmunkásokat szállító autóbusz. Az áldozatok száma tovább növekedhet, az orvosok szerint ugyanis legalább 9 sebesült állapota válságos.

Eddig annyit sikerült megállapítani, hogy aknával robbantották fel a csecsen főváros melletti katonai bázison dolgozó építőmunkások autóbuszát. A csecsenföldi ügyészség terrorizmus gyanújával indított eljárást ismeretlen tettesek ellen, miután a grozniji rendőrség által forró nyomon indított keresés nem hozott eredményt. Ahmad Kadirov, a Moszkva-barát csecsenföldi adminisztráció vezetője a szakadár fegyveresek számlájára írta a merényletet, akik szerinte "a március 23-i népszavazás után elindult békefolyamatot akarják megtorpedózni".
Az ügyészi szervek közlése szerint ez volt a legsúlyosabb merénylet a köztársaságban a csecsenföldi kormány grozniji épületének tavaly decemberi felrobbantása óta. Az öngyilkos akció következtében akkor 70 ember vesztette életét, és kétszázan sebesültek meg.
A két héttel ezelőtti referendumon a választók 90 százaléka jelent meg, és 96 százalékuk mondott igent a Csecsenföldet az Oroszországi Föderáció részeként meghatározó új alkotmányra, illetve a szakadár fegyvereseket a megmérettetésből kizáró elnök- és parlamenti választási törvényre. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!