Geoff Hoon brit védelmi miniszter szerint a szövetséges erők elérték Bagdad külvárosát, Dél-Irakban azonban a brit erők továbbra is kemény ellenállásba ütköznek. Az iraki tájékoztatási miniszter csütörtökön délután cáfolta az amerikai-brit előnyomulásról szóló híreket. Muhammad Szaid asz-Szahaf szerint a szövetségesek "160 kilométernél jobban nem közelítették meg Bagdadot". "Szorul a hurok, a brutális rezsim napjai a végéhez közelednek" - jelentette ki az amerikai elnök csütörtökön a Camp LeJeune észak-carolinai tengerészgyalogos bázison.

Geoff Hoon szerint nem szabad alábecsülni a még hátralévő harci feladatokat és a végrehajtásukhoz szükséges időt. A védelmi miniszter ismét kétségbe vonta azokat az iraki közléseket, hogy a bagdadi piacokon történt két robbanás, amelyben több tucatnyi civil halt meg, a koalíciós erők támadásának következménye lett volna. A brit kormány már többször megkérdőjelezte, hogy a háború első napjaiban történt két bagdadi robbanást szövetséges légitámadás idézte volna elő; legutóbb Tony Blair kormányfő az alsóház szerdai vitanapján nevezte "mind valószínűbbnek", hogy a bagdadi piactereken történt robbanásokat nem szövetséges légitámadás okozta.
Csütörtökök nem volt nyoma Bagdadban annak, hogy a város készülne a szövetségesek ostromára - jelentette az iraki fővárosból a londoni rádió. A Bagdadban tartózkodó BBC-tudósító szerint városszerte fegyveres csoportok mozognak, de nagyobb katonai erődítéseknek nincs nyoma. A beszámoló szerint Bagdad gyakorlatilag nyílt városnak tűnt. Al Lockwood, a katari brit központi parancsnokság szóvivője halványan szintén utalt arra, hogy bizonytalan a bagdadi helyzet megítélése, mondván: nagyon gyors az előrenyomulás, de a szövetségesek "minden lehetőségre felkészültek". Lockwood szerint továbbra is komoly veszélyt jelent a vegyi fegyverek bevetésének lehetősége. A szóvivő hozzátette: reméli, hogy a bagdadi rezsim nem nyúl ehhez az eszközhöz, és felismeri, hogy "eljött a kapituláció ideje".
George Bush amerikai elnök csütörtökön a Camp LeJeune észak-carolinai tengerészgyalogos bázison elmondott beszédében briliánsnak nevezte az Irakban harcoló amerikaifegyveres erők teljesítményét. A cél Bagdad, és csak a teljes és végső győzelmet fogadhatjuk el - hangsúlyozta az elnök a támaszponton 20 ezer tengerészgyalogos előtt. "A koalíció befejezi, amit elkezdett. A szabad nemzetek nem várják ölbe tett kézzel, hogy az ellenség egy újabb szeptember 11-ét forraljon ki, ezúttal esetleg vegyi vagy biológiai fegyverekkel. Biztonságunkat védve felszabadítjuk Irak népét a világ legkegyetlenebb rezsimjének uralma alól" - mondta az elnök beszédében. Camp LeJeune 17500 tengerészgyalogost küldött Irakba, közülük tizenegyen estek el harc közben, többet eltűntként tartanak nyilván.
Geoff Hoon brit védelmi miniszter szerint a brit kormánynak tudomása van arról, hogy az iraki rezsim a kerbelai és nedzsefi szent helyek megrongálására készül, és az okozott kárt a szövetségesek nyakába akarja varrni. Iraki erők Nedzsefben be is fészkelték magukat ilyen épületekbe, és tüzet nyitottak onnan amerikai katonákra, akik azonban nem lőttek vissza - mondta Hoon.
A védelmi miniszter igen gyorsnak nevezte a szövetségesek előrenyomulását, utalt ugyanakkor arra, hogy Dél-Irakban a brit erők továbbra is ellenállásba ütköznek, különösen Bászra környékén. Hoon szerint a város alatt állomásozó 7. brit páncélos dandár, valamint a légierő a Baasz Párt, az iraki hírszerzés és a biztonsági erők bászrai központjait támadja. A miniszter szerint Bászra több kulcsfontosságú elővárosa már brit kézen van, de a város további részeinek elfoglalásáról a brit haderő "a maga választotta időpontban dönt majd".
Az iraki tájékoztatási miniszter csütörtökön délután cáfolta a bagdadi amerikai-brit előnyomulásról szóló híreket. Muhammad Szaid asz-Szahaf Bagdadban tartott sajtóértekezletén "a különböző frontokon elszenvedett veszteségek eltussolását szolgáló állításoknak" nevezte az amerikai központi parancsnokságnak azon közlését, hogy a szövetségesek előőrsei már az iraki főváros repülőterének közelében vannak. Kijelentette: "160 kilométernél jobban nem közelítették meg Bagdadot." A miniszter arról is beszélt, hogy szerdától csütörtök délig a szövetségesek légitámadásai következtében az iraki fővárosban 19 ember vesztette életét és mintegy kétszáz megsebesült. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Márki-Zay: Szembeállítottak Lázárral, és én nyertem

Márki-Zay: Szembeállítottak Lázárral, és én nyertem

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Ritmuszavarok nyomában: életet is menthetnek az okos-EKG-k

Ritmuszavarok nyomában: életet is menthetnek az okos-EKG-k

Az euróövezeti bank nem pumpál több pénzt a gazdaságba

Az euróövezeti bank nem pumpál több pénzt a gazdaságba

Titkok és kísértések: miért akarunk belenézni a párunk mobiljába?

Titkok és kísértések: miért akarunk belenézni a párunk mobiljába?

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba